ZA 10 DANA PRVE MERE ZA PODRŠKU PRIVREDI

26.03.2020-oporavak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država obezbediti značajnu pomoć privrednicima i da se priprema ozbiljan paket mera, kao i da će biti uloženo više milijardi evra u privatni sektor.

“Mi ćemo za 10 dana ali i ranije, izaći sa prvim velikim i značajnim merama, pa ćemo da sednemo da vidimo šta je to što još možmeo i šta možemo da očekujemo od vas”, rekao je Vučić tokom posete volonterima i privrednicima koji šalju pomoć ugroženima.

Vučić je istakao da je Srbija spremnije dočekala krizu izazvanu virusom korona nego druge zemlje.

“Imaćete značajnu pomoć države, to vam garantujem”, poručio je Vučić privrednicima.

Zahvalio je privrednicima što su mnogo pomogli i donirali svoje proizvode u velikim količinama, kao i što su dali novac i za mašine do kojih se sada teško dolazi.

Kazao je da i velike i uspešne firme osećaju zbog ove situacije probleme i da zato država za njih priprema veliki i ozbiljan paket mera.

Napomeno je da je, ipak, u ovom trenutku zdravlje ljudi prioritet i zamolio privrednike da dobro obezbede radnike koji i dalje rade sa zaštitinom opremom i da brinu o njihovim životima.

Istakao je da što se tiče mera, postoje dva pristupa po pitanju plata i poreza i da će pokušati da se nađe najbolje rešenje i za državu i poslodavce.
“Donećemo dobre mere, ne kažem da će neko moći da pokriva nelikvidnost, ali će gubici manji nego što se očekuje, u to sam siguran”, poručio je Vučić.
Predsednik PKS Marko Čadež kazao je za Blic da je PKS, na osnovu preporuka reprezentativnih kompanija i mišlјenja renomiranih konsultantskih kuća, Vladi dostavila svoj predlog prioritetnih mera i da se sada radi na razradi tih mera, kako bi se za desetak dana došlo do ozbiljnog paketa podrške, koji će biti najbolji odgovor na potrebe privatnog sektora. Dodao je da bitka koja nam predstoji jeste bitka za očuvanje likvidnosti posebno najosetljivijih i najmnogobrojnijih mikro malih i srednjih preduzeća i preduzetnika i borba za očuvanje radnih mesta.

Predlog nemačkog analitičara kako na najbolji mogući način iskoristiti vreme pauze u poslovanju vaše kompanije, pročitajte OVDE.