‘VRANAC’ – PRAVI AMBASADOR BALKANA U SVETU VINA

81021-Panel---Svetski-dan-Vranca

8. X 2021 | ‘Vranac World Day’ okupio je zemlje Zapadnog Balkana kako bi se proslavila ova autohtona sorta grožđa treći put zaredom. Ove godine zajedničkim naporima udruženja ‘Vina Makedonije’, ‘Vinska akademija’ i udruženje ‘Enologija’, tradicionalno su obeležili glavni događaj 5. oktobra, ovog puta u hibridnom formatu.

Proizvođači Vranca i njihovi uvoznici širom sveta organizovali su brojne promocije vina ove sorte i pridružili se onlajn događaju koji je održan uživo u više gradova regiona.

U okviru ‘Svetskog dana Vranca’ organizovane su panel diskusije i master clasovi sa vinskim profesionalcima svetski priznatih koji su istraživali ‘Vranac’ kao sortu, kao i njegov potencijal. Više od 20 vrhunskih vinskih profesionalaca, novinara, vinskih sudija, somelijera, vinskih fotografa i blogera, kao i brojnih ljubitelja vina, posetili su mnogobrojne proizvođače, šrom regiona. Cilj ovog događaja je da se u celom svetu slavi ova sorta sa svim njenim jedinstvenim karakteristikama i potencijalom, da se istraži i dovede na svetsku vinsku scenu i vinograde širom sveta, s obzirom na njene jedinstvene prednosti, poput njegove otpornosti na klimatske promene.

“Geografska rasprostranjenost Vranca nije jedini razlog zajedničkog nastupa i promocije. Sve zemlje u regionu se suočavaju sa sličnim problemima u svojoj vinskoj industriji i pokušavaju da svoja vina promovišu na stranim tržištima. Ako se zajedno borimo za uspostavljanje vranca i drugih autohtonih sorti širom sveta, sve zemlje na Balkanu će imati koristi”, napomenuo je Svetozar Janevski predsednik Udruženja ‘Vina Makedonije’.

Jedinstvenost ove autohtone sorte, njene karakteristike i potencijal osnova su koja se može koristiti kao platforma za dalju promociju ‘Vranca’, ali i drugih sorti i vina iz regiona na stranim tržištima.

Obeležavanje Svetskog dana Vranca započela je 2019. godine inicijativa udruženja ‘Vina Makedonije’ kao pokušaj strateške promocije i pozicioniranja ‘Vranca’ na međunarodnoj vinskoj sceni. Prvo izdanje ovog događaja održano je u Skoplju i tada se smatralo da je to ‘tektonski pomak’ u promociji Vranca. Drugo izdanje 2020. Godine i okupilo je vinske stručnjake iz Nemačke, Velike Britanije, SAD-a, Holandije i Slovenije.