Viski

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 77, oktobar 2010.)

 

Viski je alkoholno piće koje se destiluje iz žitarica. Proizvodi se tako što se klice zajedno sa vodom u kojoj su odležale dovode do tačke vrenja, kada se dodaje šećer. Dobijena masa se hladi i ostavlja da odleži do prve fermentacije. Dobijeni produkt se destiluje dva ili tri puta, a destilat se ostavlja da odleži, često veoma dugo, u drvenim bačvama, uglavnom hrastovini. Starenjem u bačvama dobija gladak i pitak ukus, poprima aromatične nijanse i boju. Karakteristike viskija usko su povezane sa oblašću odakle potiče, odabirom sirovina, procesom destilacije, vrstom bačvi i vremenom odležavanja.

Scotch – Škotski viski
Naziv ‘Scotch’ može nositi samo viski proizveden u škotskoj destileriji, koji je odstojao u hrastovim buradima, u periodu od bar tri godine i jedan dan. Škotski viski se deli na: Malt, Grain i Blended. Single Malt predstavlja viski destilovan u određenoj destileriji, isključivo uz upotrebu ječma. Vatted malt se dobija mešanjem različitih single maltova, iz različitih destilerija. ‘The Glenlivet’ je jedan od najpopularnijih malt viskija na svetu. Grain se proizvodi kontinuiranom destilacijom, uz upotrebu sladovanih (malted) i nesladovanih žitarica, koje se pre destilacije kuvaju na pari pod pritiskom. Dobijeni viski je jači i brže stari od malt viskija, ali se retko flašira samostalno. Blended (kupažirani) viski predstavlja mešavinu grain i malt viskija i najprodavaniji je. Ballantine’s je, na primer, blend viski koji u sebi sjedinjuje više od četrdeset malt viskija sa sve četiri strane Škotske. Na ovaj način dobija se vrhunski viski koji poseduje sve obavezne karakteristike najboljih viskija i savršeno izbalansiranu aromu i ukus.

Irski viski
Irski viski je, u većini slučajeva, tri puta destilovan, što rezultira posebnom pitkošću i mekoćom. Koristi se i sladovani i nesladovani ječam. Mora da bude proizveden u Irskoj i da odleži minimum tri godine radi kompleksnosti i harmonije ukusa. Jameson je irski viski broj jedan u svetu, i poznat je po izvanrednoj pitkosti i izbalansiranosti, čemu doprinosi trostruka destilacija. Treća destilacija traje duže i od prve i od druge. Da bi se obezbedila potpuna kontrola kvaliteta, apsolutno sve, od odabira žita i sanduka, do trostruke destilacije i sazrevanja odigrava se, kada je u pitanju ovaj najprodavaniji irski viski, u Jameson Single destileriji u Dablinu.

Burbon
Burbon je najpoznatija od svih vrsta viskija koji se proizvode u SAD-u. Naziv potiče od istoimene regije u državi Kentaki. Mora da sadrži minimum 51 odsto kukuruza, da bude proizveden u SAD-u i da odleži najmanje dve godine u novim oprljenim hrastovim buradima. Najprodavaniji i najpopularniji burbon na svetu je Jim Beam.

Pernod Ricard Srbija