UZ PODRŠKU GOMEXA: Održan Međunarodni festival literarnog stvaralaštva FELIS

22 IX 2021 | Tokom proteklog vikenda, u Lazarevcu je održan IV Međunarodni festival literarnog stvaralaštva FELIS. Festival je organizovan od strane udruženja Centar za edukaciju, kulturu i izdavaštvo KOP, zajedno sa GO Lazarevac i Savetom za kulturu, a uz podršku kompanije Gomex.

Literarni konkurs, kao sastavni deo festivala, sastojao se iz dva dela. U okviru prvog, nadmetanje je podeljeno u četiri kategorije
– deca stvaraoci (do 14 godina),
– mladi stvaraoci (15 – 30 godina),
– poezija (odrasli) i
– proza (odrasli).

U okviru drugog dela, povodom obeležavanja 19. septembra, datuma oslobođenja Lazarevca, održan je tematski konkurs u dve kategorije – ‘Lazarevac u peru’ i ‘Lazarevac u našim čulima’. U kategoriji ‘Lazarevac u peru’, učesnici su mogli da dostave literarne radove tematski vezane za grad Lazarevac, dok su u okviru druge kategorije učesnici dostavljali fotografije, kratke filmove i reportaže o Lazarevcu, čiji su oni autori.

U svakoj kategoriji iz drugog dela konkursa dodeljena je po jedna nagrada ‘Miloje Živanović’ koja je ustanovljena 2020. godine u znak sećanja na čoveka koji je dao veliki doprinos razvoju Lazarevca.

Na osnovu kreativnosti i originalnosti, stručni žiri je doneo odluku o najboljim radovima. Izabrana su po tri rada iz svake kategorije, a svi učesnici su nagrađeni pohvalnicama.