UV INDIKATORI U OSNOVNIM ŠKOLAMA

1. VII 2020. | U dve osnovne škole u Beogradu, ‘Boško Palkovljević Pinki’ u Batajnici i ‘Borislav Pekić’ na Novom Beogradu, postavljeni su UV indikatori, koje su ove škole osvojile na konkursu ‘Dva lica sunca’. Specijalne merače za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja, pored ove dve škole, ove godine je na konkursu osvojilo još 18 škola širom Srbije. Većina UV indikatora je već postavljena, a ostali će biti postavljeni u narednom periodu.

Konkurs ‘Dva lica sunca’ sprovodi se dve godine u okviru kampanje ‘Zaštita za sve’. U toku tog perioda, UV indikatore je dobilo ukupno 46 škola u Srbiji. Zahvaljujući UV indikatorima postavljenim na ulaz u školu, deca, ali i građani, u svakom trenutku mogu da vide jačinu UV zračenja, saznaju na koji način bi trebalo da se zaštite od negativnog uticaja sunca i tako sačuvaju svoje zdravlje.

“Naša škola ima 32 odeljenja sa oko 770 učenika. Oni su i do sada imali prilike da kroz časove biologije, kada su stariji razredi u pitanju, i sveta oko nas, u slučaju dece do četvrtog razreda, uče o pozitivnim i negativnim efektima sunca. Ali, mislim da će UV indikator postavljen na vidno mesto povećati njihovu zainteresovanost za ovu temu važnu za njihovo zdravlje sada, ali i u budućnosti”, kazao je Saša Brmbota, direktor OŠ ‘Boško Palkovljević Pinki’.

“Veoma je važno što je UV indikator atraktivan i ima jednostavna, deci razumljiva objašnjenja.  Intenzitet sunčevog, tj. UVzračenja, grafički je prikazan kroz tri kategorije: Bezbedno je, Zaštiti se i Skloni se.  U zavisnosti od inteziteta UV zračenja jedna od ovih pozicija svetli. Na samom UV indikatoru su napisane i mere zaštite koje je u tom trenutku potrebno da preduzmu“, dodaje Brmbota.

Kampanju ‘Zaštita za sve’ sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. “Cilj ove društveno odgovorne kampanje je da odgovorno ponašanje na suncu postane deo zdravih životnih navika, posebno dece. Deca mnogo više vremena provode napolju nego odrasli, a njihova koža je osetljivija na negativne uticaje sunca. Zato je važno da se sa edukacijom o odgovornom ponašanju na suncu počne u predškolskom i ranoškolskom uzrastu”,objašnjava Nada Miletić Nevajda iz Eucerina Srbija.

Deo kampanje ‘Zaštita za sve’, koja se sprovodi već tri godine kao logičan nastavak prethodne kampanje za prevenciju raka kože ‘Pregled za sve’, je i edukacija o odgovornom ponašanju na suncu za učitelje. Edukaciju, koja je on-line dostupna na sajtu Ministarstva prosvete, do sada je prošlo više od 1.000 učitelja iz preko dve stotine gradova u Srbiji. Učitelji su na taj način dobili saznanja i usvojili metode na osnovu kojih deci prenose informacije o potencijalno negativnim uticajima sunca i odgovornom ponašanju na suncu.

Na konkursu ‘Dva lica sunca’ za školu ‘Boško Palkovljević Pinki’ UV indikator je osvojilo odeljenje II-4 učiteljice Radmile Šorgić.