UNICEF U SARADNJI SA NIS-OM DONIRAO DODATNIH 50 PROTOKOMERA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA U SRBIJI

18.IX-2020---Unicef-protokomeri-Klinicki-centar-BGD0518-09-2020

18. IX 2020. | UNICEF je dostavio 50 protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC Dragiša Mišović. Nabavku protokomera omogućila je kompanija NIS koja se odazvala UNICEF-ovom pozivu  privatnom sektoru za prikupljanje sredstava za nabavku opreme za zdravstvene ustanove u Srbiji.  Iz ovog kontingenta protokomera, 20 je namenjeno Infektivnoj klinici, 10 Klinici za pulmologiju, 10 Kliničkom centru Srbije i 10 KBC Dragiša Mišović.

“Podrška zdravstvenim ustanovama jedan je od temelja društveno odgovornog poslovanja NIS-a. Želimo da, koliko je u našoj moći, doprinesemo naporima Srbije na suzbijanju epidemije i zato smo se odazvali pozivu UNICEF-a za nabavku potrebne medicinske opreme. To je ujedno način da iskažemo zahvalnost lekarima na njihovim vanrednim naporima u ovom periodu, kao i da doprinesemo da naši sugrađani imaju još bolje uslove za lečenje. Ova epidemija pokazala je koliki je značaj solidarnosti i NIS će i u narednom periodu, kao i do sada, nastaviti sa snažnom podrškom zajednici”, izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Dok najugroženiji pacijenti dobijaju podršku pomoću respiratora, protokomer je osnovna kiseonička potpora namenjena za gotovo 70% pacijenata obolelih od virusa korona kojima su potrebne dodatne količine kiseonika.

“Zahvaljujući partnerstvu sa poslovnom zajednicom i njihovoj istinskoj solidarnosti, UNICEF je  nabavio značajne količine medicinske i zaštitne opreme kako bi, od samog početka epidemije, podržao  zdravstveni sistem Srbije i pacijentima obolelim od COVID-a omogućio  kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Drago nam je da nam se priključila ovako značajna kompanija kao što je NIS i pomogla nam da obezbedimo 50 protokomera koji su sada najpotrebniji zdravstvenim ustavoma”, izjavila je dr Jelena Zajeganović-Jakovljević, rukovoditelj Programa za zdravlje i rani razvoj dece u  UNICEF-u u Srbiji. “UNICEF nastavlja da pruža potrebnu podršku lekarima i svim drugim zdravstvenim radnicima i saradnicima, jer samo zajedno možemo uspešno da prevaziđemo izazove sa kojima se suočava zdravstveni sistem zbog novog koronavirusa”, dodala je ona.

UNICEF je u julu poslao apel poslovnoj zajednici za prikupljanje sredstava za nabavku protokomera. Zahvaljujući brzom odgovoru privatnog sektora, UNICEF je do sada prikupio sredstva za nabavku 411 protokomera.