UDRUŽENJE ‘BALKANSKA VINA’ PRVI KORAK KA REGIONALNOJ VINSKOJ BUDUĆNOSTI

30. V 2023 | Prvo izdanje simpozijuma ‘Balkanska vina’ bilo je u znaku buduće zajedničke promocije celog balkanskog vinskog regiona. Podržan od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (UN FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), ovaj značajan skup je na jednom mestu okupio vinske entuzijaste, međunarodne eksperte iz industrije i regionalne vinarije da proslave inicijativu o osnivanju ‘Balkanskih vina’ i promovišu izuzetnu vinsku priču sa Balkana.

Skup je započeo serijom inspirativnih govora o saradnji koje su održali Svetozar Janevski, predsednik Vina iz Makedonije; Miloš Milovanović, specijalista za podršku investicija u agrobiznisu u Investicionom centru UN FAO; Nemanja Grgić, glavni menadžer za agrobiznis u EBRD; Ljupčo Nikolovski, Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RSM.

Elena Mladenovska Jelenković, izvršni direktor Vina iz Makedonije, predstavila je viziju i ciljeve zajedničke inicijative ‘Balkanska vina’. Novo udruženje će biti udruživački faktor za vinske industrije iz regiona. “,Strateška inicijativa će popločati put ka unikatnim vinskim ponudama, održivim praksama i povećanoj međunarodnoj prepoznatljivosti, kao ka razvoju vinskog turizma”, ukazala je Jelenković.

Frederik Džulija, međunarodni ekspert na projektu, predstavio je marketinšku strategiju za zajednički nastup balkanskih vinskih industrija. Prema njegovom sagledavanju, balkanske države imaju odličan geografski položaj i klimu za proizvodnju vina, lokalne sorte koje prave ovaj region posebno autentičnim, ali i odličnu mešavinu velikih i malih vinarija koje doprinose različitosti i snažnoj vinskoj industriji.

Simpozijum je poslužio kao kulminacija jednonedeljnog putovanja, gde su renomirani svetski vinski novinari posetili šest država Zapadnog Balkana. Cilj putovanja je bio da se otkrije neiskorišćeni potencijal balkansksih vina. Na prvoj panel-diskusiji, oni su podelili svoje utiske sa putovanja i dali sopstvene preporuke i sagledavanja o udruženom putu unapred. Njihove preporuke su se odnosile na fokusiranije brendiranje, promovisanje lokalnih sorti i izgradnju vinskih puteva koji će uključivati zaokruženu turističku ponudu koja neće biti fokusirana samo na vinsku degustaciju.

Druga panel-diskusija je bila posvećena održivoj proizvodnji vina. Jakopo Monzini, službenik za upravljanje prirodnim resursima FAO, Stefano Skardokia, menadžer za obaveštavanje od održivosti u Banfiju i Radoš Vukičević, izvršni direktor vinarije Tikveš diskutovali su o uspešnim modelima održivih praksi u svetskoj vinskoj industriji kao i o lokalnim dobrim praksama.

Udruženje ‘Balkanska vina’ se zasniva na memorandumu o saradnji kojim je 2019. godine osnovana Balkanska vinska mreža. Ona je imala za cilj da pomogne u određivanju strateških pravaca o budućem održivom razvoju vinske industrije, vinogradarstva i vinskog turizma u celom regionu. Ciljevi ove mreže ostaju u fokusu i novog udruženja ‘Balkanska vina’. Za vreme simpozijuma je bila uručena zahvalnica za poseban doprinos ‘Fondu Zapadni Balkan’ i njihovom izvršnom direktoru Đerđu Muri.

Podsticanje diverzifikacije izvoza poljoprivredne hrane na Balkanu i u istočnoj Evropi je finansiran od strane EBOR-a kao deo bilateralne podrške Republike Italije sprovedene preko Centralno-evropske inicijative (CEI) i Platforme za razvoj i inovacije preduzeća iz Zapadnog Balkana (PRIP ZB) i kofinansiran od strane FAO-a.