OTVOREN 12. KONKURS ZA SAKURA STIPENDIJE – DOBITNICI PUTUJU U JAPAN 

30. V 2023 | Kompanija Japan Tobacco International (JTI), već dvanaestu godinu zaredom, u saradnji sa Ambasadom Japana, objavljuje konkurs za Sakura stipendije. Ove godine stipendija podrazumeva odlazak dobitnika, njih petoro, na studijsko putovanje u Japan u okviru kojeg će imati priliku da se iz prve ruke upoznaju sa sociološkim i ekonomskim prilikama u Japanu, kao i sa kulturom i nasleđem ove prijateljske zemlje.

Cilj kompanije JTI, koja će finansirati put u Japan, je da na ovaj način motiviše mlade studente i istraživače da prošire svoja znanja, rade na sebi, ali i da kroz sopstveno neposredno istraživanje upoznaju i dožive Japan.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti osnovnih i postdiplomskih studija, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme. Stipendiju, odnosno ‘kartu’ za studijsko putovanje u Japan dobija pet kandidata koji pošalju najbolje, odnosno najrelevantnije, najfunkcionalnije i najkreativnije predloge za izradu istraživačkog rada na temu Japana.

Konkurs traje  do 26. juna 2023. godine, dok je studijsko putovanje u Japan planirano krajem godine. Obrazac za prijavu kao i više informacija o samom konkursu nalazi se na stranici www.sakurastipendije.rs.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje, čiji se cvet smatra nacionalnim cvetom Japana, a simboliše sreću i prosperitet. Tokom proteklih jedanaest godina više od hiljadu kandidata je poslalo svoje predloge za izradu istraživačkih radova, a preko pet stotina njih je i osvojilo stipendiju. Dosadašnje uloženo znanje i naporan rad u ove naučne radove pokazuju da u Srbiji stasavaju generacije vrednih i pametnih ljudi koji će sasvim sigurno doprineti daljem napretku zemlje.