Suvi kvasac

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.20, januar 2006.)

Kvasno testo spada u najstarije, najpoznatije i najomiljenije vrste testa. Aromatični miris i lagana struktura svežeg kvasnog peciva oduševljavaju i velike i male gurmane. Naročito su fascinantne mnogostruke mogućnosti upotrebe: od domaćeg hleba, preko slatkih peciva, poput pužića sa jabukama, do pikantnih štanglica od luka, kiflica i pogačica – sve može! Kod toliko slatkih i pikantnih mogućnosti, svako nađe nešto po svom ukusu!

Lakše nego što mislite
Ranije je pečenje sa kvascem bilo veoma komplikovano. Danas je sasvim jednostavno: sa suvim kvascem i oni bez iskustva sa kvasnim testima uspevaju da naprave ukusne kreacije, brzo i apsolutno sigurno. A s obzirom na to da je tako jednostavno, i iskusnim korisnicima kvasca ostaje mnogo vremena za isprobavanje novih ideja – i za uživanje!

Svojstva suvog kvasca
Suvi kvasac je sredstvo za dizanje testa, koje testu daje laganu, vazdušastu strukturu. Proizvodi se od svežeg kvasca, koji se u procesu dehidratacije oslobađa viška vode i pretvara u dugotrajni suvi kvasac. Za potrošača, odnosno domaćicu, sigurno je najbitnije svojstvo ušteda u vremenu prilikom pripremanja kvasnog testa, jer suvi kvasac, za razliku od svežeg, ne mora prvo da se zamuti i ostavi da nadođe, već može direktno da se pomeša sa brašnom. Da bi se postigla veća vlažnost prilikom mešanja sa brašnom, dodat je određeni emulgator. Suvi kvasac ima finu zrnastu strukturu i svetlo smeđu boju. Idealan je za sve vrste hleba, kolače i fina peciva.

Prednost proizvoda
Reč je o biološkom sredstvu za dizanje testa, koje se sastoji od prirodnih kvasnih ćelija. Lako se prerađuje, nema čekanja i pripreme pred testa. Kvasi su gljive, dakle živi organizmi. Delovanjem mikroorganizama, u testu prisutni šećer, odnosno skrob, sagoreva, stvarajući ugljendioksid, koji podiže testo. Alkohol ispari tokom pečenja. Ovaj ukus ne izlazi iz mode! Naprotiv, sve je više onih, koji otkrivaju čari njegovog ukusa – između ostalog i zbog toga što priprema postaje sve jednostavnija. Ukusna kvasna testa danas mogu da se pripreme vrlo brzo i sigurno, a dugotrajni suvi kvasac bi svaka savremena domaćica uvek trebalo da ima pri ruci. Jer, za razliku od svežeg kvasca, suvi kvasac ima veoma dug rok trajanja.

Kvasac raste vremenom
Na našem tržištu se pojavljuje nekoliko proizvođača suvog kvasca sa svojom ponudom. Razlika među njima je u stepenu savremenosti tehnologije obrade, čistoći i dehidriranosti kvasca, ukratko u samom procesu proizvodnje, koji je, u zavisnosti od proizvođača, na različitom nivou u pogledu ISO standarda, a pre svega kvaliteta sirovina i sistema za kontrolu bezbednog protoka proizvoda, od momenta ulaska sirovine u proizvodni objekat, tokom same proizvodnje, skladištenja gotovog proizvoda, pa sve do isporuke u prodajne objekte i odatle do krajnjeg potrošača (HACCP). Glavna zamerka, koju potrošači imaju za većinu na našem tržištu prisutnih proizvođača, jeste ta da na proizvodu uglavnom nije naznačeno niti za koju je količinu brašna dovoljna jedna kesica suvog kvasca, ili pak, koju količinu svežeg kvasca ista zamenjuje, pa su potrošači često u zabuni i nesigurni prilikom korišćenja istog.

Njegovo vreme tek dolazi
Ono što je sigurno, jeste da vreme suvog kvasca tek dolazi. Mnogostruke prednosti, kao što su brzina pripremanja, dug rok trajanja (u zavisnosti od proizvođača od 12 – 18 meseci), a samim tim i mogućnost pravljenja zaliha, govore u prilog tome. Tržište se dinamično razvija, o čemu govore i različite vrste pakovanja. Suvi kvasac danas može da se pronađe u ponudama različitih proizvođača, u različitim tipovima pakovanja – kao pojedinačne kesice, kao ekonomični multi-pak, pa čak i u akcijskim pakovanjima. Proizvođači se takođe dovijaju na različite načine da privuku domaćice i preusmere ih da pređu sa upotrebe svežeg kvasca, koji im oduzima vreme, na upotrebu suvog kvasca, koji im štedi vreme i olakšava pripremu, a koji pri tom mogu, da čuvaju zajedno sa ostalim dodacima za kolače (za razliku od svežeg kvasca, koji se mo ra čuvati u frižideru), ne brinući da li će kvasac ‘slučajno’ početi da ‘radi’, zato što su ga ostavile na neodgovarajućem mestu, ili ga čuvale na neodgovarajućoj temperaturi. Ova prednost olakšava znatno i skladištenje i izlaganje ovog proizvoda u samim prodajnim objektima, a svakako da je i dug rok trajanja za trgovca nezanemarljiva prednost. Proizvođači postaju sve aktivniji u svom delovanju ‘na terenu’. Tako nailazimo na različite vrste akcija proizvođača u vidu TV kampanja, atraktivnih displeja, knjižica sa receptima, oglasa, akcijskih ponuda i drugo.

Dr. Oetker d.o.o. Beograd