Sredstva protiv mrlja

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.21, februar 2006.)

Da li Vam se desilo da samo jednom obučete novu haljinu i da ona bude uništena? Da li Vam se desilo da se drugarica naljuti na Vas zato što ste joj isflekali omiljenu majicu, ili ste krišom iz sestrinog ormana uzeli bluzu, a onda je slučajno isprljali? Verovatno se svakom desilo da isfleka neku dragu stvar i da se iznervirao. Uglavnom, deterdžent sam ne može da skine fleke, pogotovo ne baš uspešno ako se radi o flekama od vina, crvenog voća i povrća, masnoće, ruža i šminke, kućnih ljubimaca ili krvi.

• Briga manje, osmeh više
Sada fleke ne moraju da nam predstavljaju problem, jer na tržištu postoje razna sredstva za skidanje fleka i to ne samo sa odeće nego i sa tapaciranog nameštaja, tepiha, automobilskih presvlaka i zavesa. Većina tih sredstava, osim što sadrže formulu za uklanjanje fleka, u sebi sadrže i sredstva za negu tkanina i na taj način omogućavaju da nam odeća traje duže. Potapanje i dugo iskuvavanje veša je stvar prošlosti. Sada je dovoljno staviti sredstvo direktno na fleku ili potopiti veš u rastvoru sredstva maksimalno deset minuta, a potom ga oprati deterdžentom. Vrlo je jednostavno i brzo. Pored sredstava za skidanje fleka u tečnom, praškastom ili obliku sapuna, na tržištu su prisutna i sredstva za skidanje fleka u obliku vlažnih maramica. Ova sredstva su pogodna za manje fleke i putovanja.

• Različite potrebe, različita sredstva
Jako je važno da znamo od čega su fleke nastale i na kom su materijalu. Ako su u pitanju koža, svila, vuna ili krzno bolje je to prepustiti profesionalcima na hemijskom čišćenju, ali zato sve ostalo možemo sami vrlo lako da rešimo. Naravno, sva sredstva su mnogo delotvornija ako se na fleku nanesu odmah po njenom nastanku. Postoje sredstva na različitoj bazi, od čega zavisi da li možemo da ih koristimo u određenoj situaciji.
1. Sredstva na bazi hlora su sredstva za izbeljivanje, sadrže hlor koji je vrlo efikasan u razbijanju fleka. Međutim, hlor utiče na boje materijala, menjajući ih. Nagriza i sama vlakna tkanine koja su nakon tretmana hlorom podložnija cepanju i kidanju, samim tim, i stvari nam traju kraće.
2. Sredstva na bazi kiseonika znatno su efikasnija u čišćenju i daleko manje opasna po tkaninu. Sredstvo sadrži formulu koja ima omekšivače fleka koji duboko ulaze u tkaninu, omekšavaju i skidaju fleke, a aktivni kiseonik ispušta mehuriće koji odižu fleke. Pogodan za tkanine u boji, bez opasnosti od skidanja boja.
3. Sredstva na bazi enzima stvaraju hemijsku reakciju pri skidanju fleka, pri čemu razgrađuju organsku materiju, nisu upotrebljiva za vunu i svilu.

• Jedan oblik, a najviše mogućnosti
Praškasta sredstva su podjednako pogodana za obojeni i beli veš. izuzetno su efikasna za upotrebu, jer se mogu koristiti u procesu pretpranja i kao dodatak pri mašinskom pranju. Njihova najveća prednost je lako prilagođavanje, u zavisnosti od vrste nastale fleke. Od praška može da se napravi rastvor za potapanje veša, pasta za pretpranje za sasušene fleke i pasta za potapanje za jako sasušene fleke.

• Generalno čišćenje kuće
Postoje periodi u godini kad žene obično kreću u pohod i na najsitniju prašinu i prljavštinu, a ona se obično gomila u tepisima. Srećom, proizvođači su napravili sredstva koja umnogome olakšavaju posao domaćicama. Postoje sredstva koja su namenjena čišćenju velikih površina, ali i pojedinačnih fleka i ona se razređuju vodom. To su takozvani šamponi. Pored njih postoje i sredstva sa pumpicom koja su koncentrisana i koriste se za uklanjanje pojedinačnih fleka sa tepiha, tapaciranog nameštaja, presvlaka automobila. Šamponi za tepih vrlo uspešno čiste tepihe tako da više nije potrebno istresati, prati i sušiti tepih. U ponudi su i takozvana ‘3u1’ šamponi za tepihe. Pored toga što čiste tepih, oni neutrališu neprijatne mirise i onemogućavaju ponovno prljanje određeni vremenski period, a tepihu se vraćaju prvobitna boja i svežina. Proizvođači koji su se specijalizavali za proizvodnju sredstava za uklanjanje fleka u svom asortimanu imaju rešenje i za zavese. Sredstvo za čišćenje zavesa ima jedinstvenu formulu koja štiti zavese od nikotina, prljavštine i sprečava da zavese požute na sunčevoj svetlosti. Tako zavese duže ostaju čiste i imaju savršeni oblik.

Reckitt Benekiser