Hrana za kućne ljubimce

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.22, mart 2006.)

Kako izgleda hraniti svog ljubimca kuvanom hranom? Postoje dve mogućnosti. Jedna je hraniti ga onim što nama preostane od ručka, a druga je da svom četvoronožnom prijatelju kuvamo po ‘nekom’ određenom receptu. U prvom slučaju, postoji velika verovatnoća da će naš Džeri već u srednjem životnom dobu biti bolesna, debeljuškasta životinja. O mogućnostima davljenja kostima i nenamernog trovanja da i ne govorimo. U drugom slučaju, mogućnost da budete čest gost veterinarskih ordinacija je manja, ali, kao i mogućnost prekomernog gojenja, nije isključena. Postavlja se takođe i pitanje, da li uopšte imamo dovoljno vremena da svom ljubimcu obroke pripremamo sami? A poseban je problem da li posedujemo odgovarajući recept, koji zadovoljava sve potrebe za vitaminima, mineralima, proteinima, mastima..? U svakom slučaju, možemo očekivati stalnu borbu sa ‘gladnim’ očima. Svi ovi ‘problemi’ su poznati već više desetina godina, tako da se na kraju moralo pronaći i rešenje. Krajem XIX veka pojavili su se prvi biskviti za pse, a danas postoji širok spektar industrijske hrane za kućne ljubimce. Znači, dostupna nam je i treća mogućnost – industrijski pripremljena hrana za kućne ljubimce.

• Karakteristike industrijske hrane
Najvažnija karakteristika industrijske hrane za kućne ljubimce je da zadovoljava u potpunosti nutritivne potrebe kućnog ljubimca – psa ili mačke. Osnovni nutritivni zahtevi su odgovarajući procenat proteina, masti, ugljenih hidrata kao i određeni procenat vitamina i minerala. Naravno industrijska hrana mora imati i primamljiv ukus, koji će zadovoljiti čula životinje. Ispunjavanjem svih ovih zahteva, proizvođači nam omogućavaju da budemo sigurni u to da adekvatno hranimo svog ljubimca. Bilo da je u pitanju hrana za pse ili hrana za mačke, ona mora da zadovolji potrebe jedinke, a potrebe svake jedinke se menjaju tokom života. Zbog toga postoje i različite kategorije hrane za kućne ljubimce koje prate te promene. Hrana koja odgovara uzrastu jedinke:
1. puppy, kitten, junior – hrana za podmladak;
2. adult – hrana za jedinke u zrelom životnom dobu;
3. senior – hrana za starije jedinke.
Hrana koja prati zahteve određenih stanja – osobina:
1. skotnost – laktacija;
2. kastracija – sterilizacija;
3. povećana aktivnost (treninzi, izložbe).
Hrana koja zadovoljava određene specifičnosti:
1. velika – mala rasa;
2. duga dlaka.

• Različite sirovine – različite cene
Podela hrane za kućne ljubimce može da se napravi i prema kvalitetu, sastojcima koje sadrži i ceni: economy, premium i superpremium. Economy kategorija podrazumeva korišćenje biljnih prerađevina, žitarica i masti kao osnovne sirovine. S obzirom na njihovu manju svarljivost od životinjskih izvora proteina i masti, ova hrana se koristi u visokim dnevnim količinama, ali zato ima primamljivu cenu. Uglavnom se prodaje u supermarketima i hipermarketima, što znači da vlasnik pri obavljanju redovne kućne nabavke može da zbrine i svog ljubimca. Premium kategorija hrane podrazumeva kvalitetnu i uravnoteženu hranu. Obuhvata najširi spektar proizvoda i marki. Sadrži veći procenat životinjskih proteina od economy kategorije i to su uglavnom životinjski derivati i određeni procenat mesa. Ovo je hrana koja, takođe, može da se nađe u supermarketima, ali i u specijalizovanim radnjama za kućne ljubimce – pet shopovima. Superpremium kategorija obuhvata visokokvalitetne proizvode dobijene od odabranih sastojaka životinjskog porekla, sa dodatim vitaminima i mineralima, uglavnom bez veštačkih boja i konzervansa. To znači da je ovo visokoenergetska hrana, visoke svarljivosti i primamljivog ukusa. Proizvođači ove kategorije u svojim istraživačkim centrima stalno rade na razvoju što kvalitetnije i ukusnije hrane, a rezultate nakon određenog vremenskog perioda, mogu da primete i vlasnici kućnih ljubimaca na svojim veselim i zdravim ‘prijateljima’. Superpremium hranu možemo uglavnom naći u specijalizovanim radnjama za kućne ljubimce, pet shopovima, i veterinarskim ordinacijama.

• Treća mogućnost je rešenje
Prednosti ishrane kućnih ljubimaca industrijskom hranom:
• kompletan, izbalansiran obrok; nema straha od neadekvatne ishrane;
• smanjeno vreme pripreme hrane; potrebno je samo vreme da se pakovanje otvori i obrok sipa u činiju;
• smanjena mogućnost gojenja, stvaranja kamenca na zubima, zdravstvenih problema;
• hrana je lako dostupna, može se kupiti u svim većim prehrambenim prodajnim objektima, kao i u pet shopovima.
Međutim, jedno od pitanja koja se postavljaju je i cena industrijske hrane. Ako obrok najkvalitetnije industrijske hrane za koker španijela košta kao i naš sendvič sa šunkom, da li je to prihvatljivo? Ali, tu nikako ne smemo da zaboravimo da u cenu obroka treba uračunati i cenu veterinarskih usluga, koje ćemo uglavnom izbeći, jer sa ovakvom ishranom naš ljubimac će imati manje zdravstvenih problema.

Tamara Stanojević
Nestle Purina PetCare