Proizvodi za negu usana

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.19, decembar 2005.)

Vaša koža nije naročiti obožavalac zimskog doba. Napolju ste izloženi hladnom zimskom vazduhu, a unutra, u zatvorenim prostorijama, suvom i toplom. Naročito su osetljive usne, koje iz tog razloga zahtevaju i posebnu pažnju, ukoliko ne želite da budu suve i ispucale. Atmosferske pojave, naročito u zimskom periodu deluju na kožu, tako ona postaje suva, a kosa postaje pomalo krta. Zato je najvažnije da kožu, a naročito usne, negujete kako bi bile zdrave i lepe.

Naročito osetljive, zbog tanke kože
Čim se temperatura spusti ispod 8°C, lojne žlezde u vašoj koži smanjuju proizvodnju lipida do minimuma. Koža više ne proizvodi masnoću i postaje suva. Zato ju je potrebno u ovim ledenim danima dodatno negovati. S obzirom da zimi obavezno nosite kapu, šal i rukavice, ostaje malo nepokrivene kože koju je potrebno zaštititi. Nikako ne smete da zaboravite da posebnu pažnju obratite na usne. Oblast oko usta, međutim, još je delikatnija od kože našeg lica i sasvim je bez odbrane od uticaja iz okruženja. Usne su, zbog svoje tanke kože, naročito osetljive. Debljina kože na usnama je samo 1/20 mm. Potrebna im je dnevna zaštita od okolnih uticaja, kao i redovna nega, kako bi ostale glatke i nežne. Sastoje se od 50 odsto vode, nemaju lojne i znojne žlezde, pa prema tome ni zaštitni hidrolipidni film.

Održati privlačnost
Ovaj nedostatak zaštite može da postane i problem, jer svaki pojedinačni procenat vlažnosti koji se izgubi zbog suvog vazduha, hladnoće ili zbog nedovoljne količine hranljivih sastojaka, verovatno će izazvati neprijatne, odmah vidljive posledice. Usne postaju suve ili ispucale i brzo gube svoju gipkost. Kako bi se ova delikatna oblast povratila u privlačno stanje potrebno je negovati je posebnim preparatima. Na tržištu postoji veliki broj najrazličitijih sredstava koja Vam mogu pomoći u efikasnoj borbi protiv ispucalih i suvih, a za lepe i nežne usne. Od univerzalnih krema, koje se mogu koristiti i za ostale delove lica i tela, do preparata, namenjenih isključivo usnama – izbor je veoma veliki, tako da ne postoji izgovor. Usne jednostavno morate da negujete.

Zaštita i zimi i leti
Iako je naročito zimski period nepovoljan za usne, ne treba zanemariti činjenicu da i sunce i topao i suv vazduh mogu da dovedu do neželjenih posledica. Iz tog razloga, nega usana ne prestaje dolaskom proleća, već naprotiv. I u tom periodu, usne treba štititi, pre svega od štetnih sunčevih zraka, a za to je najbolji proizvod sa visokim zaštitnim faktorom. Iako se najčešće govori o zaštiti ženskih usana, primetno je da i muškarci sve više vode računa o tom osetljivom delu lica. U skladu sa potrebama muškog roda za negu usana na tržištu se mogu naći i proizvodi, čija su pakovanja dizajnirana tako da udovoljavaju upravo njihovim, specifičnim zahtevima za olakšano korišćenje.

Bitna i estetika
Osim iz zdravstvenih, nega usana je neophodna i iz estetskih razloga. Lepo odnegovane, zdrave usne svakako će lepše izgledati i doprineti boljem izgledu celokupnog Vašeg lica. A naročito kada je u pitanju make-up. Usne će biti dobro pripremljene za ruž ako ih prethodno namažete nekim hidrantnim sredstvom za negu. Ispucale usne, premazane ružem, složićete se i sami, ne ostavljaju baš ohrabrujući efekat. Naprotiv, mogu da deluju vrlo odbojno i neprivlačno, pa čak i da pokvare celokupan trud oko ‘kreiranja savršenog izgleda’. Usne privlače i usmeravaju pažnju na naše lice. Učinite da one budu senzacionalno gipke, mekane i da izgledaju predivno negovane. Nega usana se zaista isplati, i uvek bude nagrađena više nego jednim poljupcem.

Beiersdorf