Suvi i sveži kvasac

Istraživanje RetailZoom

Veličina tržišta kvasca procenjena je na 4,7 milijardi dolara u 2023. i očekuje se rast do 9,3 milijardi dolara do 2031. godine, sa rastom CAGR od 8,8% u predviđenom periodu (2024-2031).
Aktuelni trendovi u industriji i prodaji kategorije kvasca obuhvataju nekoliko ključnih oblasti koje se razvijaju u skladu sa promenama u preferencijama potrošača, tehnološkim inovacijama i globalnim tržišnim kretanjima. Evo nekoliko značajnih trendova:
-Porast potražnje za prirodnim i organskim proizvodima
-Potrošači sve više preferiraju proizvode koji su prirodni, tzv. divlji kvasac, bez aditiva i konzervansa. To se odražava i na tržište kvasca, gde organski i prirodni kvasci dobijaju na popularnosti.
-Razvoj specijalnih vrsta kvasca
Specijalne vrste kvasca, kao što su kvasci za bezglutenske proizvode ili kvasci sa poboljšanim nutritivnim svojstvima, postaju sve traženiji. Takođe, kvasci sa specifičnim ukusima i mirisima koriste se za proizvodnju specijalnih vrsta piva i hleba.
-Inovacije u proizvodnim procesima
Napredne biotehnološke metode omogućavaju proizvodnju kvasca s poboljšanim karakteristikama, kao što su veća otpornost na stresne uslove, brža fermentacija i bolja efikasnost. Ovo doprinosi kvalitetnijim i stabilnijim proizvodima.
-Povećana upotreba u veganskim i vegetarijanskim proizvodima
Nutritivni kvasac, bogat vitaminima i mineralima, postaje popularan među veganima i vegetarijancima kao dodatak jelima zbog svog sirastog ukusa i nutritivnih benefita.
-Rast tržišta kvasca za pečenje kod kuće
Pandemija COVID-19 podstakla je mnoge ljude da češće peku kod kuće, što je povećalo potražnju za kvascem za domaću upotrebu. Ovaj trend se nastavlja, sa sve većim interesovanjem za domaće pečenje.
-Ekološka održivost i održivi izvori
Proizvođači se sve više fokusiraju na održivu proizvodnju kvasca, smanjenje otpada i korišćenje obnovljivih izvora energije. Potrošači sve više cene ekološki odgovorne proizvode, što utiče na industriju.
-Rast primene u biotehnologiji i bioekonomiji
Kvasac se sve više koristi u industrijama van prehrambenog sektora, kao što su biogoriva, bioplastika i farmacija. Ova multifunkcionalnost kvasca otvara nova tržišta i mogućnosti za industriju.
-Geografska ekspanzija i diverzifikacija tržišta
Sve veća potražnja za kvascem u zemljama u razvoju podstiče industriju da širi svoje kapacitete i prisustvo na globalnom nivou. Azijsko i afričko tržište pokazuju značajan rast.
Ovi trendovi ukazuju na dinamičan razvoj industrije kvasca, sa fokusom na inovacije, održivost i prilagođavanje promenljivim zahtevima potrošača.

Tržište Srbije
Podaci kompanije Retail Zoom se odnose na količinsko i vrednosno učešće instant kvasca (suvi i sveži) na maloprodajnom tržištu Srbije u periodu od aprila 2023. do marta 2024. godine, dakle proteklih godinu dana.

Suvi kvasac
Ukoliko uporedimo ovaj period sa istim periodom prethodne godine, total kategorija suvog instant kvasca beleži količinski pad od 12%, dok vrednosno posmatrano beleži rast od 21%, uglavnom generisan od rasta cena od 37% po jedinici prodaje (kg). Usled skoka cena primetan je prelazak sa velikih pakovanja (pakovanja od 500g beleže rast prosečnih cena od 38%) na mala pakovanja od 10g i 7g (rast cena od 15%).
Najdominantnija vrsta pakovanja kod suvog kvasca su sašeti (kesice) sa 73% količinske i 82% vrednosne prodaje, dok vakuumske kesice nose 27% količinske i 18% vrednosne prodaje.
U toku posmatranog perioda na severu Srbije je generisano 19% prodatih količina i 22% vrednosne prodaje suvog kvasca, u Beogradu 21% prodatih količina i 27% vrednosti, u zapadnoj Srbiji 22% prodatih količina i 20% vrednosne prodaje i u istočnoj Srbiji 38% prodatih količina i 31% vrednosne prodaje.
Najveće količine suvog kvasca su u ovom periodu prodate kroz kanal srednjih i velikih radnji (47% količinski, 43% vrednosno), kanal malih radnji učestvuje sa 22% količinski i 18% vrednosno, hiper/supermarketi učestvuju sa 31% količinski i 39% vrednosno.

Sveži kvasac
Na teritoriji Srbije, prema istraživanju kompanije Retail Zoom u proteklih godinu dana (u periodu od aprila 2023. do marta 2024. godine), kategorija svežeg kvasca beleži pad količinske prodaje od 12%, dok vrednosna prodaja raste za 16%, uz zabeleženi rast prosečnih cena od 32%.
Najveće količine svežeg kvasca su u ovom periodu prodate kroz kanal srednjih i velikih radnji (36% količinski, 37% vrednosno), kanal malih radnji učestvuje sa 30% količinski i 34% vrednosno, hiper/supermarketi učestvuju sa 34% količinski i 29% vrednosno.

Vodeći igrači
Vodeći proizvođači u kategoriji kvasca u periodu od aprila 2023. do marta 2024. godine (poređani po abecednom redu), količinski i vrednosno posmatrano su: Aleva, Dr. Oetker, Fabrika za kvasac i alkohol, Lesaffre, Saf-Neva, Yumis i kumulativno privatne robne marke.