DODELJENE MEĐUNARODNE NAGRADE L’ORÉAL-UNESCO ‘ZA ŽENE U NAUCI’

3. VI 2024 | U sedištu UNESCO-a u Parizu, po 26. put su dodeljene čuvene međunarodne nagrade L’Oreal-UNESCO ‘Za žene u nauci’. Fondacija L’Oréal i UNESCO sa ponosom su predstavili pet ovogodišnjih laureatkinja: imunološkinju Rose Leke, biohemičarku Aliciu Kowaltowski, profesorku humane genetike Nadu Jabado, biološkinju Nieng Yan i profesorku molekularne biologije Geneviève Almouzni. Ovih pet izuzetnih naučnica iz celog sveta nagrađene su za svoja pionirska istraživanja, značajna dostignuća i posvećenost promeni sveta na bolje.

Njihovi naučni radovi daju veliki doprinos rešavanju globalnih izazova javnog zdravlja i donose pomake u istraživanjima bolesti raka, zaraznih bolesti poput malarije, dečije paralize i hroničnih bolesti među kojima su gojaznost, dijabetes i epilepsija. U vreme kada bi, prema podacima SZO, broj slučajeva raka mogao da se poveća za 77% do 2050. godine, gojaznost pogađa svaku osmu osobu u svetu, a infekcije malarijom premašuju 249 miliona slučajeva, doprinos ovih žena nauci je nemerljiv.

Svake godine, međunarodne nagrade L’Oréal – UNESCO ‘Za žene u nauci’ odaju priznanje jednoj izuzetnoj ženi iz svakog od pet regiona: Afrike i arapskih država; Azija i Pacifik; Evropa; Latinska Amerika i Karibi; i Severna Amerika.

Ovogodišnjoj ceremoniji u Parizu prisustvovali su predstavnici naučnog i akademskog sveta, lideri javnog mnjenja, predstavnici državnih organa i organizacija koje promovišu rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Događaj je počeo uvodnim obraćanjem Jean Paul Agon, predsednika Fondacije L’Oréal, i Audrey Azoulay, generalnog direktora UNESCO-a. Dr Nadia Nadim, poznata fudbalerka, lekarka i UNESCO-va šampionka za obrazovanje devojčica i žena, poslala je snažnu poruku, pozvavši sve da podstaknu promene koje osnažuju devojčice i žene da uče, grade svoje živote, oblikuju svoju sadašnjost i budućnost, i prigrle svoju slobodu. 

Danas, prema podacima UNESCO-a, žene i dalje predstavljaju samo jednu od tri istraživača na svetu (33%).  Štaviše, ‘stakleni plafon’ ostaje realnost – samo četvrtinu naučnih liderskih uloga u Evropi imaju žene, a od osnivanja Nobelovih nagrada za nauku 1901. godine, bilo je samo 25 žena laureata.

Fondacija L’Oréal i UNESCO već 26 godina rade zajedno na promovisanju rodne ravnopravnosti u nauci kroz međunarodne nagrade ‘Za žene u nauci’ i programe za mlade talente koji dolaze iz više od 140 zemalja, osvetljavajući žene naučnice i doprinoseći razbijanju staklenog plafona u nauci.

Od svog osnivanja, program L’Oréal–UNESCO ‘Za žene u nauci’ nagradio je više od 4.400 žena za izvrsnost njihovih istraživanja, uključujući 132. laureatkinje međunarodnih nagrada i više od 4.000 mladih naučnica.

Među laureatkinjama, 7 je dobilo i Nobelovu nagradu za nauku.

Ovaj program u Srbiji je pokrenut 2010. godine, i do danas je na konkursu za Nacionalna priznanja učestvovalo više od 600 mladih naučnica, a njih 38 je nagrađeno u ukupnom iznosu većem od 20 miliona dinara.