Supe u kesici

(tekst je objavljen u Progressive magazinu br. 166, mart 2019)

 

NAJVIŠE SE KUPUJU U HIPERMARKETIMA

 

Najveća količinska prodaja supe zabeležena je u hiper/supermarketima (45,7%), zatim u velikim i srednjim prodavnicama (34,6%), malim prodavnicama (19,7%), dok je najmanja prodaja ostvarena u kioscima i paviljonima (0,1%).

 

Nielsen analiza tržišta

Jelena Despotović, Retail Services Executive:
Supe se lako i brzo spremaju, pa se gotovo svakodnevno nađu na trpezi. Na tržištu su dostupne supe raznovrsnih i originalnih ukusa, a jednostavnost pripreme i pristupačnost čine ih čestim izborom potrošača tokom kupovine namirnica. Podaci iz Nielsen RMS panela prodaje za period od decembra 2017. do novembra 2018. pokazuju manju prodaju supa u odnosu na isti period prethodne godine.
U posmatranom periodu, prodaja supa u Srbiji beleži pad, pa je vrednosna prodaja manja za 0,7%, količinska za 1,9%, a komadna za 3,9%.

Prodaja po regionima

Količinska prodaja manja je u svim regijama u odnosu na prethodnu godinu, osim u jugoistočnoj Srbiji gde je zabeležen porast za 3,7%. Najveći pad količinske prodaje u odnosu na isti period prethodne godine je registrovan u centralno-zapadnoj Srbiji (6,6%). Beograd je zabeležio pad količinske prodaje od 4,1%, a u Vojvodini je neznatan pad od 0,8%.
I vrednosna prodaja najviše je opala u centralno-zapadnoj Srbiji (5,7%), dok je najveći skok primetan u jugoistočnoj Srbiji (2,9%), a u Vojvodini 2,2%. U Beogradu je vrednosna prodaja supa opala za 2,3%.
Komadna prodaja supa u porastu je samo u jugoistočnoj Srbiji (1,9%), dok je u svim drugim regijama u padu i to u centralno-zapadnoj Srbiji za 7,9%, u Beogradu za 7,4% i u Vojvodini za 2,2%.
Prema podacima iz Nielsen RMS panela prodaje, količinska prodaja supa najveća je u Beogradu (27,1%), zatim u jugoistočnoj Srbiji (26,8%), u Vojvodini (25,3%), a najmanja u centralno-zapadnoj Srbiji (20,9%).
Kada je u pitanju vrednosna prodaja, ona je takođe najveća u Beogradu 30,7%, a najmanja u centralno-zapadnoj Srbiji 19,9%.
I komadna prodaja supa najveća je u Beogradu (27,1%) i u jugoistočnoj Srbiji (26,5%), zatim u Vojvodini (25,8%), dok je najmanja u centralno-zapadnoj Srbiji (20,6%).

Prodaja po kanalima

Prema kanalima prodaje, u poređenju sa godinom ranije supe su se manje prodavale u hiper/supermarketima – komadna prodaja pala je za 9,5%.
Kada je u pitanju komadna prodaja, u velikim i srednjim prodavnicama zabeležen je neznatan rast ove vrste prodaje od 1,4%, a u malim prodavnicama 0,1%.
Najveća količinska prodaja supa zabeležena je u hiper/supermarketima (45,7%), zatim u velikim i srednjim prodavnicama (34,6%), malim prodavnicama (19,7%), dok je najmanja prodaja ostvarena u kioscima i paviljonima (0,1%).

Po tipu obroka

Posmatrano po tipu obroka, količinski se mnogo više prodalo običnih supa (91,3%), dok je procenat prodate količine kremastih supa znatno manji (8,7%).
Najveću količinu prodatih supa u posmatranom periodu zabeležile su pileće supe sa rezancima (41%). Znatno je manja količina prodatih goveđih supa sa rezancima (15,2%), a na trećem mestu su supe od povrća sa rezancima (5,3%).

Po veličini pakovanja

Kada je u pitanju prodaja po veličini pakovanja, količinski su najprodavanija pakovanja od 1/0,0650. Količinska prodaja ove veličine pakovanja iznosi 15,9%, dok pakovanje od 1/0,0580 beleži količinsku prodaju od 12,9%. Približno isto se prodaje i pakovanje veličine 1/0,0620, čija je zabeležena količinska prodaja 12,3%.

Vodeći igrači

Top pet proizvođača koji na tržištu ostvaruju 90,4% vrednosne prodaje i 84,4% količinske, poređani po abecednom redu su: Aleva, Mladost, Nestlé, Podravka i Yumis.

 

Aleva

Zorana Kepčija Popović, direktor marketinga:
Proizvodnjom dehidrisanih supa i čorbi Aleva je počela da se bavi početkom sedamdesetih godina. Prvi proizvod iz ove kategorije bila je Paradajz čorba, napravljena po originalnoj recepturi, koja je u najvećoj meri zadržana do danas.
Supe zauzimaju važno mesto u portfoliju kompanije Aleva. Iako je Aleva i danas sinonim za mlevenu začinsku papriku, zahvaljujući kvalitetu svojih proizvoda, zauzela je jedno od vodećih mesta na tržištu i u drugim kategorijama proizvoda, uključujući supe.
Aleva supe su podeljene u dve podgrupe: dehidrisane porodične supe pod brendom Aleva i instant supe Quik.
Osnovna karakteristika instant supa Quik je brza i jednostavna priprema bez kuvanja. Posebno ističemo da su su upravo naše Quik supe razvile kategoriju instant supa na domaćem tržištu. Pored klasičnih krem i bistrih supa, unutar ove podgrupe se izdvajaju supe bez aditiva Quik Natur.
Porodične supe su brojem porcija, odabranim sastojcima i ukusima prilagođene različitim željama i navikama potrošača: A la Baka – za one koji vole ukus bistre domaće supe sa klasičnim rezancima koju pamte iz detinjstva; A la Mama – supe koje rado jedu svi članovi porodice, sa testeninom različitih oblika i različitim kombinacijama povrća koje svakoj supi daju drugačiji, jedinstveni ukus; A la Chef – supe namenjene malo ‘zahtevnijim’ potrošačima: fine krem supe napravljene po recepturama profesionalnih kuvara.
Prateći dešavanja na tržištu, a u skladu sa očekivanjima i potrebama potrošača, nastojimo da u svim cenovnim kategorijama budu zastupljena sva tri dominantna ukusa supe: goveđa, kokošija i povrtna supa, posebno tražena u vreme posta.
Krajem prošle godine, potrošačima smo u potkategoriji čorbi ponudili nove, jedinstvene kombinacije ukusa. Prirodno bogate vlaknima i bez pojačivača, Aleva Natur Krem čorba od brokolija i Krem čorba od šargarepe sa kurkumom odlikuju se domaćim ukusom, finom kremastom strukturom i bogatstvom brižljivo odabranog povrća.

 

Mladost

Jelena Mitrović, direktor marketinga:
Kompanija Mladost je započela proizvodnju dehidrisanih supa 2004. godine. U svom proizvodnom portfoliju poseduje više vrsta bistrih i krem supa. U ponudi su standardna pakovanja od 65g, kao i manja pakovanja od 45g. Supe u kocki proizvode se u pakovanju od 40g (4x10g). U okviru asortimana nalaze se: kokošja kocka, goveđa kocka, pileća kocka sa povrćem i teleća kocka sa ukusom dimljenih rebara.
Najprodavaniji artikal je Kokošja supa u pakovanju od 65g. U ukupnoj prodaji Mladost supa na domaćem tržištu, najveću izlaznost imaju bistre supe, dok krem supe zauzimaju procentualno manje učešće u prodaji. Beležimo konstantan rast kategorije u prometu, u poslednjih nekoliko godina.
Najviše smo zastupljeni u lokal KA i TT kanalu prodaje, a prisutni smo i na policama pojedinih KA kupaca.
Stalnim akcijama, promocijama, poklonima i gratisima, trudimo se da obezbedimo razne pogodnosti za naše kupce i potrošače. Analizom tržišta i praćenjem potreba i želja potrošača nastojimo da iste predvidimo, spoznamo i zadovoljimo. U narednom periodu planiramo uvođenje novih proizvoda u kategoriji supa.
Kontinuirano unapređujemo proizvodnju supa, prateći tehnološke novine i trendove u svetu. Težimo da kvalitetom naših proizvoda ostvarimo satisfakciju potrošača uz odgovarajuće cene po kojima se proizvodi prodaju.

 

Nestlé

Milica Mišić, Brand Manager za kategoriju supa, Nestlé Adriatic S:
Kompanija Nestlé potrošačima nudi širok asortiman kulinarskih proizvoda, među kojima su raznovrsne supe pod brendovima C i Maggi. Razlozi dugogodišnjeg poverenja naših potrošača su kvalitet proizvoda, tradicija, inovacije i renovacije u ovoj kategoriji.
Osnova za rast nam je dugogodišnje poverenje potrošača koje nas stavlja na lidersku poziciju u kategoriji supa na tržištu Srbije1, a ono nam je i glavna motivacija za dalji rad i kontinuirano obezbeđivanje proizvoda vrhunskog kvaliteta. Naša odgovornost i obaveza je stalna težnja ka inovaciji proizvoda na osnovu saznanja iz istraživanja koja sprovodimo i koja predstavljaju osnovu za razvoj naše strategije. Na taj način uspeli smo da izgradimo i održimo dugogodišnje poverenje korisnika.
Kontinuirano unapređujemo C i Maggi supe, tako da one sada sadrže jednostavne i potrošačima dobro poznate sastojke, poput onih koje mogu da pronađu u svom kuhinjskom ormariću. Naš cilj je da unapredimo ceo kulinarski asortiman do 2020. godine, dodavanjem sastojaka koje naši potrošači znaju i vole, istovremeno uklanjajući one koje ne prepoznaju i koji im se ne dopadaju. Intenzivno radimo na povećavanju udela povrća, celog zrna žitarica, mahunarki, kao i na smanjenju sadržaja soli, šećera i zasićenih masnih kiselina u proizvodima, te uklanjanju veštačkih boja.

1 Supa C je rangirana kao prvi brend po prodaji, po količinskom i vrednosnom učešću u kategoriji supa na tržištu Srbije, u periodu FM18 – DJ19, prema podacima Nielsen maloprodajnog indeksa.

 

Yumis

Marina Milojević, marketing i KA koordinator:
Yumis supa je prepoznatljiva na tržištu punih 28 godina. Asortiman Yumis supa čine kategorija bistrih supa: Kokošija, Goveđa i Posna; za najmlađe tu su Školska i Zvezdana, i kategorija krem supa: sa pečurkama i vlašcem, pileća krem, sa spanaćem, krompirom i prazilukom, supa od paradajza. Kategorija bistrih supa sadrži i supe sa knedlama i mesom. Pored standardne gramaže supa od 65g, plasirali smo i pakovanje za porodice sa manjim brojem članova i supice za dvoje, što nas izdvaja od konkurenata. Takođe, plasirali smo i multipak i gratis pakovanja. Tim tehnologa i kompletna kontrola kvaliteta svakodnevno radi na usavršavanju recepture supa. Kod odabira sirovina vodi se računa da to bude vrhunski i ujednačeni kvalitet, takođe bujoni se proizvode po sopstvenoj recepturi, po čemu su i prepoznatljive Yumis supe.
Kategorija bistrih supa dominira u ukupnoj strukturi prodaje. Najprodavanija je Kokošija supa 65g, sledi Goveđa supa 65g, prati ih prodaja bistrih supa u manjoj gramaži. Kategorija krem supa ima tendenciju rasta, posebno se izdvajaju Krem supa od pečuraka sa vlašcem, Krem supa krompir sa prazilukom i Paradajz supa.
Yumis supe se distribuiraju podjednako kroz sve kanale prodaje, na preko 5.000 istovarnih mesta, jednako su zastupljene i na policama KA i lokal KA i TT kanala. Dobar marketing mix, akcijska podrška, promo aktivnosti, ujednačen kvalitet i pristupačna cena, dobra distribucija, obezbeđuju kontinuirani rast kako na domaćem tako i na inostranom tržištu.
U prethodnoj godini plasirali smo nove bistre supe, u tri ukusa – Kokošja, Goveđa, Posna, potpuno novog dizajna, u gramaži prilagođenoj najnovijim zahtevima tržišta (40g). Takođe, u kategoriji supe u kocki, plasirali smo 80g – kokošju, posnu i goveđu supu. Plasmanom novih proizvoda smo vrlo zadovoljni. Konstantno pratimo navike potrošača, svetske trendove u prehrambenoj industriji i proizvodnji hrane, u cilju razvoja novih ukusa i zadovoljenja potreba tržišta. Novi ukusi su svakako u planu, ali neka za sada to bude iznenađenje.