Sunđeri za domaćinstvo

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 93, februar 2012.)

 

Mislim da je za svaku domaćicu koja nema mašinu za pranje sudova, a u Srbiji ih zapravo manji broj ima, prava noćna mora kada posle ukusnog, lepo serviranog obroka u kome je uživala sa dragim osobama ostanu prljavi sudovi, i to mnogo njih. Mislim da tu ni bakini saveti tipa : ‘masno i zagorelo posuđe pre pranja nekoliko minuta potopiti u vruću vodu da bi se masnoća lakše oribala’ ne pomažu, mukotrpan posao ostaje… Još je tužnija situacija ako pomisli pre ručka “pa naći će se već neko da opere sudove umesto mene” – jer može biti skoro sigurna da neće – ona je ta odabrana.

Prabakama je bilo mnogo teže
Ali, da se malo utešimo, našim prabakama je bilo mnogo teže, mučile su se da nađu dovoljno grubu tkaninu za pranje ili fini pesak za ribanje zagorele hrane iz šerpi i plehova… mi bar imamo u ponudi čak i u obližnjem STR-u ili najbližem supremarektu više vrsta raznih sunđera za pranje posuđa. Onih jačih sa abrazivom, za tvrdokornu nežistoću i zagorelo, pa sunđere za pranje finog porculana, teflona, kristala i slično, kao i one specijalne za nove materijale i specijalne površine u kuhinji, kao što su keramička ploča na savrmenim šporetima koji su trenutno hit i tako dalje. Naravno i druge prostorije u stanu, recimo kupatilo, zahtevaju ‘odlučnu ruku’ koja će ukloniti nečistoću i kamenac sa sanitarija ili pločica.

Sunđer sa abrazivom
Pronalazak poliuretana i poliamida našao je primenu i u proizvodnji mehaničkih čistača za domaćinstvo sredinom prošlog veka, pa još kad se tome dodaju i abrazivne površine koje ribaju, alatka je bila sasvim spremna…
Tada moderno sredstvo za ribanje odstranjivalo je blago ali temeljno okorelu nečistoću iz šerpi i tiganja. Bio je to sunđer sa abrazivom. Ubrzo je našao primenu i na ostalim površinama u kuhinji, recimo na stolu gde se mesi ili kod ribanja šporeta nakon kuvanja, pa rerne ako nešto iz pleha iscuri. A, kada se operu sudovi – ostaje da se sunđerom sa abrazivom oriba i sudopera.

Za specijalne površine
Nove generacije higtech površina odredile su i sve veće zahteve korisnika i uslovile su razvoj novih proizvoda sa sve izraženijim svojstvima i karakterisitkama koji bi takve površine kao što su inox, teflon i slično čistili i održavali uspešno i temeljno ali bez oštećenja. Kako je za proizvođače zahtev korisnika imperativ, ubrzo se javljaju sunđeri za održavanje osetljivog posuđa kao što su porcelan, teflon, inox, kristal… idealani za posebno osetljive površine koje se lako mogu grubim ribanjem oštetiti. Za tu namenu specijalno napravljena abrazivna površina u stanju je da i najtvrdokorniju nečistoću ukloni, a da ne ošteti specijalne površine skupocenog posuđa, pa čak i da ne ošteti nokte. Za šporete sa jedistvenom keramičkom pločom koja je vrlo osetljiva i koju nije lako oržavati čistom, vredni istraživači su lansirali sunđer sa specijalnom površinom sa jedne strane sunđera kojom se sa ploče uklanja zaprljano i zagorelo, a površinu ostavlja čistu i neoštećenu i sve to bez upotrebe hemijskih sredstava.

‘Pametni sunđer’
Nedavno se na tržištu pojavio i pametni sunđer sa abrazivom za efekat lakog ribanja. Ovaj sunđer će olakšati ribanje svih površina gde je tvrdokorna i zagorela nečistoća prisutna i to mnogo brže, sa manje uložene snage i efikasnije. Poseduje abraziv inovativne površine koji svojom 3D strukturom efikasno riba sve zaprljane površine dvostruko brže i za upola manje vremena nego što je potrebno u radu sa tradicionalnim abrazivima. Zatvorena struktura površine abraziva omogućava da se i on sam mnogo brže i lakše održava, sav ostatak hrane se sa njega spere samo pod mlazom vode.

U kupatilu
Osim za posuđe, sunđer je potreban i za druge namene u domaćinstvu. Na primer, higijenski čisto, blistavo kupatilo, nevažno koje veličine, predstavlja društvenu normu. Prema istraživanjima, održavanje kupatila je takoreći svakodnevni posao. Duboko ribanje svih pora u čitavom kupatilu garantuje sunđer sa jednom blago abrazivnom stranom.

Savet za trgovce
Veoma je bitno da krajnji korisnik lako pronadje sunđer koji mu treba, pa u rafu treba izložiti sunđere prema njihovoj nameni, kako bi se potencijalni kupac lako snašao i brzo odlučio za kupovinu. Mehanička sredstva za higijenu spadaju u kategoriju proizvoda koji se impulsivno kupuju, kada ih vidimo u rafu, pa je vizuelna uočljivost istih od velikog značaja.

Jelena Petrović
Vileda