Sredstva za tuširanje

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.13, jun 2005.)

Kupanje i tuširanje predstavljaju jedan od najprijatnijih dnevnih rituala. Posle njih, mi se osećamo revitalizovano, osveženo i potpuno opušteno. Sve je počelo pod vodopadom. Voda koja pada sa visine omogućavala je prvo tuširanje u istoriji. Ipak narodi starog sveta se nisu zadovoljili onim što je nudila priroda. Sa gradnjom kupatila počelo se nekoliko vekova pre nove ere, prvo u Grčkoj, pa u Rimu. Bile su to najlepše odaje u kući, u pravougaonoj ili kružnoj formi, sa kamenim stubovima, koji okružuju preteču kade. Stara kada bila je vrsta bazena sa posebno pažljivo konstruisanim sistemom stepenika koji su pored silaska u bazenkadu, služili i za sedenje u vodi. U ove svrhe obrađivao se i glačao najfiniji mermer, često u formi ‘podvodnog’ prestola, anatomski prilagođenog dugom uživanju.

• Posebna pažnja nezi tela
I žene i muškarci su podjednako polagali na negovanost tela. Bogati svet imao je čitavu svitu od posluge zadužene za ugađanje u kupatilu. To je podrazumevalo polivanje vodom iz keramičkih posuda, pravljenje kupki od eteričnih ulja i latica mirisnih cvetova za dame, duge masaže za dame i gospodu, i skidanje svih dlačica sa tela brijanjem, pa potom mazanje aromatizovanim maslinovim uljem. Vreme koje se provodilo u ritualu doterivanja u kupatilu, nezamislivo je dugo, gledano iz današnjeg ugla. Islamski svet sa svojim hamamima, velikim toplim kupatilima-banjama, načinio je od intimne odaje društveno značajno mesto gde su se okupljali, posebno žene, posebno muškarci, da bi razmenili različite informacije, čuli šta ima novo u carstvu, koji su ratovi počeli, a koji prestali, novosti u varoši, i priče o velikim ljubavima. Oktogonalne forme, pokrivene kupolom sa otvorima za izlazak pare, zidovi bogato ornamentisani i obavezne poluloptaste posude za samopolivanje, tihi žamor i zvuk vode koja neprestano teče iz kamene česme. To je jedan od najkarakterističnijih elemenata neponovljive atmosfere orijenta.

• Sapun sa cvetnim mirisima
Pojava sapuna u većini evropskih država vezuje se za selo i kućnu radinost. Ne zna se tačno ko je prvi počeo da oplemenjuje sapun cvetnim mirisima, ali se zna da su Francuskinje u tom smislu odavno postale najzahtevnije. Nakon ne tako zanimljivog srednjovekovnog negovanja tela, renesansni čovek vratio se antičkom svetu i oživeo dobar deo tadašnjeg stila življenja obraćajući ponovo veliku pažnju na lepotu i negovanost tela. Razvijeni trgovački putevi, otkrića novih kontinenata, doneli su sa začinima i mnoga egzotična kozmetička sredstva. O kupanju u peni govorilo se već u XVII veku. Kupke u kojima se dugo lenčarilo, priređivane su u drvenim, metalnim i keramičkim kadama. Bogati muškarci su se nadmetali ko će za ženu svog života prirediti veće i luksuznije uživanje. Da bi se oseća le kao prave kraljice, priređivali su im kupke sa ružinim laticama u čistom mleku zarad savršene nege kože. Recept za mladost u čije se dejstvo dugo verovalo nastao je zahvaljujući najčuvenijoj vladarki na svetu, Kleopatri.

• Brzo ‘banjanje’
Dvadeseti vek, zahvaljujući brzom smenjivanju modnih talasa, kao da je kroz različite rituale kupanja i nege ponovo prošao celu istoriju sveta. Prednost novih preparata za kupanje je u tome što se mogu koristiti i prilikom tuširanja, sa jednako uspešnim dejstvom dugog ‘banjanja’. Dakle, bilo da imate mnogo ili malo vremena za sebe, rezultat lakoće u sopstvenoj koži biće jednak. A sad jedno lepo kupanje penom za tuširanje, kafa, biskvit i neki dobar film. U zagrljaju drage osobe, naravno!

Beiersdorf