Sredstva za depilaciju

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.15, avgust 2005.)

Za savremene žene uklanjanje dlačica postalo je neizbežan deo svakodnevnog života. Na tržištu postoji veliki broj različitih sredstava koja im to omogućavaju. U zavisnosti od toga da li su dlačice uklonjene samo sa površine kože ili iz korena, zavisiće i posle koliko vremena će ponovo porasti. Kreme, sprejevi, gelovi, jednom rečju, hemijska sredstva za depilaciju, imaju efekat od nekoliko dana. Deluju tako što rastvaraju dlaku na površini kože pa kad ona ponovo izraste nije oštra kao što je slučaj kada se ukloni brijačem. Ova metoda je potpuno bezbolna.

• Brz život – brža depilacija
Zbog savremenog tempa života, koji nam ostavlja sve manje vremena, proizvođači sredstava za depilaciju su na tržište izbacili sredstva koja deluju za veoma kratko vreme. Nove generacije krema i gelova imaju jako brzo delovanje, a neki od njih deluju za samo tri minuta. Postoje i kreme koje su namenjenje posebno za depilaciju bikini linije, a neke od njih sadrže i kremu posle depilacije, koja ublažava iritaciju ovog osetljivog područja. Proizvođači sredstava za depilaciju su mislili na sve delove tela, tako da je dostupna i krema u sticku za depilaciju ispod pazuha. Izgleda baš kao i dezodorans u sticku, što značajno olakšava nanošenje. Žene odlično znaju da je koži lica potrebna vlažnost, pa je zato hidriraju ujutro i uveče raznim kremama, ali isto važi i za kožu nogu. I nju treba redovno hidrirati. Hemijska sredstva su obično obogaćena raznim kozmetičkim sastojcima kao što su aloe vera i jojoba, koji koži pružaju vlažnost. Ovo je značajna prednost hemijskih sredstava u odnosu na brijače, koji svojom oštricom skidaju površinski sloj kože i tako je dodatno isušuju.

• Prednosti voska
Najveća prednost uklanjanja dlačica voskom, pre svega u poređenju sa korišćenjem brijača, jeste u dejstvu vosak uklanja dlačicu sa korenom, pa je potrebno više vremena da ona ponovo izraste. Vosak može da bude topao i hladan. Često je obogaćen ekstraktima zelenog čaja ili kamilice, koji ublažavaju iritaciju kože. Danas postoji veliki broj kozmetičkih salona u kojima se radi depilacija toplim voskom. Saloni pružaju razne pogodnosti u smislu atmosfere i lakoće depilacije (potrebno je samo leći i kozmetičarka sve uradi). Međutim, čest je slučaj da se vosak u salonima pretapa i cedi (kako bi dlačice izašle) i ponovo koristi, što nije higijenski. Zbog toga mnogi saloni nude i hladnu depilaciju koja je mnogo higijenskija, jer se hladni vosak posle upotrebe baca. Još jedan od nedostataka tople depilacije bilo bi to da topao vosak, ili nestručno rukovanje, naročito u kućnim uslovima, mogu da dovedu do toga da se koža opeče ili da kapilari popucaju od toplote.

• Hladne trake – najbolje rešenje
Depilacija u salonu zahteva da se zakaže ranije i vezana je za radno vreme salona. Ali, šta ako se iznenada odlučite da idete na bazen ili imate važan sastanak i potrebno Vam je da se brzo izdepilirate? Onda su tu hladne trake za depilaciju. Idealne su za kućne uslove i putovanja, brze i lake za upotrebu, vosak ne kaplje, kao što je to slučaj sa toplim voskom. Dovoljno je da traku sa hladnim voskom protrljate između dlanova kako bi se zagrejala do temperature tela. Traka se potom zalepi na deo tela koji se depilira i povuče u smeru suprotnom od rasta dlačica. Ovakve hladne trake su dostupne i za depilaciju bikini linije i nausnica. Hladne trake za depilaciju obično sadrže i vlažne maramice koje služe da se skinu ostaci voska i da se ublaži iritacija. Na tržištu postoje i hladne trake koje su posebno napravljene za osetljivu kožu. Ono što je preporučljivo je da se radi redovan piling između depilacija, kako dlačice ne bi urastale u kožu. Pre nanošenja voska koža treba da bude suva, čista, bez losiona i mleka za telo. Ne preporučuje se ni upotreba hemijskih sredstava, a ni voska na koži koja je izgorela na suncu, koja ima akne ili posekotine. Vosak ne bi trebalo da se koristi neposredno posle tople kupke ili tuširanja. Posle uklanjanja dlačica voskom ne bi trebalo da se sunčate, nanosite anti-perspirant ili parfem.

• Najjeftinija varijanta – brijač
Uklanjanje dlačica brijačem je jako rasprostranjena metoda, pre svega zato što je jednostavna i brza, a i ne boli. Cenovno, ovo je najjeftiniji oblik depilacije. Kod brijanja mala nepažnja može da dovede do toga da se posečete. Slaba strana je to što dlačice porastu brzo i što su oštre kada izrastu. Kod brijanja je dobro povesti računa o sledećem: pažljivo upotrebljavajte oštre brijače, kožu pre brijanja pokvasite vodom ili nanesite penu za brijanje. Posle brijanja je preporučljiva upotreba kreme, kako biste koži povratili vlažnost.

Reckitt Benekiser