Sojino mleko

(tekst objavljen u progressive magazinu br. 101, oktobar 2012.)

 

Zrno soje je seme biljke soje (Glycina Maxima). Ova biljka raste do oko 80cm visine, a svaka mahuna sadrži 2-5 zrna. Zrno soje nije isto što i klice soje – klice se služe kao povrće i koriste tokom cele godine u supama, salatama i prilozima. Nutritivna vrednost sojinih klica razlikuje se u odnosu na nutritivnu vrednost zrna soje, s obzirom da klice sadrže više od 80% vode i veoma ograničenu količinu proteina, dok su, s druge strane, zrna bogata proteinima i imaju vrlo malu sadržinu vode.

Soja bez granica
Proizvodi napravljeni od soje prisutni su na tržištu godinama. U prošlosti su oni uglavnom korišćeni u terapeutske svrhe, ali vremenom pronalaze svoje mesto kao deo zdrave ishrane, te se sada smatraju popularnim i ukusnim proizvodima, korisnim za dobrobit svačijeg organizma. Zahvaljujući sve široj lepezi proizvoda – od napitaka, deserta, kremastih dodataka za kuvanje, do zamena za meso, soja lako postaje deo svakodnevne ishrane.

Mleko slično kravljem
Sojino mleko, odnosno napitak od soje, predstavlja tečnu ekstrakciju iz zrna soje koja je slične nutritivne sadržine, izgleda i ukusa kao kravlje mleko. Sva tradicionalno proizvođena mleka su filtrirana, te ne sadrže pulpu sojinog zrna, dok se u nekim modernim napicima zadržava kompletna sadržina izuzev ljuske. Postoji i druga opcija, proizvodnja ovog napitka od izolovanih proteina soje.

Napici od celog zrna soje
Bitno je istaći da napici bazirani na celom zrnu soje podležu potpuno prirodnom proizvodnom procesu. Prvo se zrna mehanički ljušte i ostavljaju se da se natapaju u čistoj vodi. Nakon toga se melju odnosno usitnjavaju u toploj vodi. Dobijena tečnost se filtrira kako bi se uklonili nerastvoreni delovi, a ostatak predstavlja napitak od soje. U ovoj fazi mogu se dodati određeni sastojci, poput kalcijuma ili kakaa, ili se tečnost dalje procesuira, u zavisnosti od krajnjeg proizvoda za koji je namenjena (deserti, fermentisani deserti – jogurti, dodaci za kuvanje i slično). Na kraju se napitak zagreva na veoma visokoj temperaturi, kako bi se osiguralo potpuno odsustvo bakterija. Velika je prednost ovog prirodnog procesa proizvodnje što sve komponente samog zrna ostaju i deo konačnog proizvoda.

Od izolovanih proteina
S druge strane, napici koji se dobijaju od izolovanih proteina sojinog zrna prolaze kroz hemijski proces u kome se obavlja izdvajanje proteina. Onda im se dodaje i veliki broj sastojaka, kao što su ulja, šećer, arome i drugo.

Šta sadrži sojino mleko
Ako se posmatra nutritivna strana proizvoda, sojino mleko je bogato biljnim proteinima, ključnim za izbalansiranu ishranu. Osim toga, sadrži i lipide, koji su retkost u modernoj ishrani, jer su uglavnom zamenjeni zasićenim masnim kiselinama. Još jedna bitna odlika ovog napitka je da ne sadrži holesterol. Osim što je napitak lakši za varenje u odnosu na kravlje mleko, mogu ga koristiti i osobe netolerantne na laktozu, jer ne sadrži ovaj element. Najčešće je sojino mleko obogaćeno i kalcijumom.

U početku rezervisano za Kineze
Sve do početka 20. veka sojino mleko je pravljeno u malim radnjama u Kini, gde je jedino i konzumirano. U tom periodu razvija se interesovanje za sojino mleko, njegove nutritivne vrednosti i upotrebu u ishrani novorođenčadi u Kini i u ishrani osoba alergičnih na kravlje mleko na Zapadu. I u Kini i na Zapadu otvaraju se male fabrike za preradu ovih napitaka. Nakon uspeha Vitasoye, prvog napitka, mnoge kompanije u istočnoj Aziji uvode slične proizvode. Rane sedamdesete godine donose nove metode, razvijene uglanom u SAD-u, što je doprinelo velikom unapređenju ukusa proizvoda.

Tajana Rusić,
Marketing Coordinator,
Silbo Beograd