Smrznuto povrće

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 102, novembar 2012.)

 

PRAKTIČNO I BRZO

 

U Beogradu je generisano 38,7% prodaje smrznutog povrća, u Vojvodini se proda 31,1%, a preostale prodaje, 30,1%, ostvarene su u centralnoj Srbiji, pokazuju podaci Nielsena.

 

Najraznovrsnije smrznuto povrće može se naći u marketima širom sveta, pakovano u kese ili kutije. Zastupljeno je kako jednokomponentno povrće, tako i mešavine različitih povrća, pa i mešavine povrća i drugih tipova hrane na primer paste ili sira. Smrznuto povrće ima jednu prednost u odnosu na sveže – dostupno je tokom čitave godine, čak i zimi. Nakon što se jednom odledi, kažu proizvođači, ono ne menja ukus i teksturu povrća.

Nielsen analiza tržišta
Retail Audit se zasniva na praćenju prodaje ka krajnjim potrošačima na uzorku prodajnih mesta izabranih tako da budu reprezentativna za kanale prodaje koji se prate. Ista prodajna mesta se popisuju na mesečnom ili dvomesečnom nivou tako što obučeni popisivači fizički broje maloprodajne zalihe, beleže obavljene nabavke u proteklom periodu i maloprodajne cene. Konstantno praćenje ovih informacija omogućava izveštavanje o obimu i vrednosti maloprodaje, kao i o ostalim podacima značajnim za proizvođače, distributere i prodavce. Uključeni kanali prodaje: jedinice prodaje relevantne za FMCG kategorije: hipermarketi/supermarketi, velike i srednje prodavnice, male prodavnice. Kanali koji nisu uključeni: ostale jedinice prodaje proizvoda (npr. kiosci, benzinske stanice, pijace), velikoprodaje koje imaju prodaju i prema krajnjim kupcima, kao i cash&carry radnje (npr. Metro).
Terminologija: obim prodaje – količina robe koja je prodata krajnjim kupcima u okviru posmatranih maloprodajnih kanala tokom perioda izveštavanja, prikazana u prodajnim jednicama mere (npr. kg) i količinski udeo u odnosu na ukupnu prodatu količinu robe unutar posmatrane kategorije. Vrednost prodaje – vrednost robe koja je prodata krajnjim kupcima u okviru posmatranih maloprodajnih kanala tokom perioda izveštavanja, prikazana u lokalnoj valuti i vrednosni udeo u odnosu na ukupnu prodatu količinu robe unutar posmatrane kategorije.
Smrznuto povrće se najvećim delom prodaje u hipermarketima i supermarketima – 66% ove kateogorije. U velikim radnjama proda se 23,5% smrznutog povrća, a u malim oko 10,5%. U Beogradu je generisano 38,7% prodaje ove kategorije, u Vojvodini se proda 31,1%, a preostale prodaje, 30,1%, ostvarene su u centralnoj Srbiji. Prema tipu smrznutog povrća, najprodavanije su pojedinačne vrste smrznutog povrća sa 58%, slede njihove mešavine sa 31% i smrznuti krompir sa 11%.
Kada je o veličini pakovanja reč, 86,3% prodaje ‘nose’ pakovanja 0-500g, slede pakovanja 751-1.000g koja ostvaruju 11% prodaje, 1.001-2.500g sa 2,1% prodaje, pakovanja veća od 2.500g sa 0,4% i 501-750g sa 0,2%. Prema tipu pakovanja, najviše se prodaje smrznuto povrće u kesama – 97,6%, a sledi povrće u kutijama sa 2,4%.
Vodeći proizvođači (po abecednom redu, a ne prema tržišnom udelu) su: Aretol, Farm Frites International, Frikom, Higlo, Hladnjača Apatin, a vodećima se pridružuju i proizvođači privatnih robnih marki.
Vodeće robne marke (po abecednom redu, a ne prema tržišnom udelu) su: Fresco, Frikom, Higlo, Yupik Food, a vodećim brendovima se pridružuju i sumirani brendovi PL-a.
Napomena: podaci su za period avgust 2011-jul 2012. i odnose se na količinsko učešće na tržištu Srbije.

Aretol
Kompanija je na domaćem tržištu zastupljena sa sopstvenim brendom Aretol, a takođe i sa brendovima privatnih robnih marki Dobro (Dis), BašBaš (Univerexport) i Panoni (Gomex). Kako kažu iz Aretola, u toku su pripreme za PL saradnju sa još nekim trgovinskim lancima. Na inostranim tržištima Aretol nastupa sa sopstvenim brendom, ali i proizvodi pod drugim trgovačkim imenima. Osim pakovanja od 450g, smrznuto povrće kompanije Aretol se prodaje i u pakovanjima od 2,5kg (gastro pakovanje) i 10kg. Ova pakovanja su namenjena HoReCa kanalu.
“Na domaćem tržištu se najbolje prodaju standardni proizvodi u pakovanjima od 450g: Grašak, Žuta boranija, Ruska salata, Mešavina za čorbu, a uzlazni trend beleže i Novosadski mix, Brokoli i Karfiol. Na inostranim tržištima, kada je u pitanju pakovanje za retail, najzastupljeniji smo sa više vrsta raznih mešavina, a manje sa monoproizvodima”, kaže Miodrag Vukanović, direktor prodaje u kompaniji Aretol i dodaje da se njihovo smrznuto povrće najbolje prodaje kroz megamarkete i supermarkete. U planu kompanije je da plasira određen broj novih proizvoda samo na inostrana tržišta. Uz to, nove proizvode ponudiće na srpskom tržištu, a takođe je u planu prelazak na brendirana gastro pakovanja. “Poštoji mogućnost da robu pakujemo u ambalažu od 700g i 1kg”, kaže Vukanović.
Strategija povećanja prodaje uključuje planiranje stalnih akcija, promocije u marketima, reklamiranje putem lifleta, uvođenje novih artikala, stalno unapređenje i podizanje kvaliteta proizvoda, kao i osluškivanje i izlazak u susret zahtevima tržišta. “Povećanje prodaje se planira i kroz proizvodnju novih trgovačkih marki. Naši proizvodi imaju značajan uzlazni trend prodaje kada je reč o robnim markama i nešto blaži trend rasta sopstvenog brenda”, kaže Vukanović. On dodaje i da je njihovo povrće prisutno u marketima i restoranima širom EU, naročito u Belgiji, Holandiji, Slovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, a takođe i u Rusiji, Turskoj i Albaniji, kao i u svim državama bivše Jugoslavije. Aretol je ove godine zabeležio značajno povećanje prodaje u zemljama ex-Yu, posebno u Hrvatskoj i Sloveniji, a povećano je i interesovanje inostranih kupaca, distributera zamrznute hrane i trgovačkih lanaca da u Aretolovim pogonima proizvode sopstvene trgovačke marke.

Farm Frites International
Na tržištu Srbije Farm Frites International je prisutan preko distributera – ITM Groupa. Za relativno kratko vreme uspeo je da se dobro pozicionira kada je reč o smrznutom pomfritu. “Naš asortiman u Srbiji trenutno obuhvata standardno sečen 10x10mm Farm Frites pomfrit u pakovanjima od 1.000g i 2.500g; Fantasy pomfrit koji je naša B klasa pomfrita, a u svom segmentu izdvaja se višim kvalitetom, standardno je sečen i može se naći u pakovanjima od 1.000g i 2.500g i Crinkle Cut pomfrit, rebrasto sečen, 12x12mm, pakovan u 750g. Crinkle Cut je u ovom pakovanju trenutno jedini ovakav proizvod prisutan u trgovinskim lancima kod nas. FFI se pod Yupik robnom markom pojavljuje u pakovanjima od 1.000g i 2.500g, a takođe je sečen, 10x10mm, i podrazumeva pomfrit visokog kvaliteta – A kategorije”, kaže Višnja Marinčev, iz marketinga regionalnog predstavništva Farm Frites Internationala. Kada je reč o prodaji kroz trgovinske lance, najzastupljeniji je pomfrit A klase koji se prodaje pod brendom Yupik i marka Fantasy u retail pakovanju od 1.000g. “Trudimo se da konstantno uvodimo novitete, bilo da se radi o samim proizvodima ili o dizajnu ambalaže gde pratimo svetske trendove. U pripremi je kompletna linija različitih specijaliteta od krompira namenjenih srpskom tržištu, među kojima izdvajamo krokete, noizete, panirane kolutove crnog luka i začinjen mladi krompir, u potpuno novoj, redizajniranoj ambalaži u retail pakovanjima od 450g, 600g i 750g.”, kaže Višnja Marinčev. Ona dodaje i da je, iako je segment smrznutog povrća rastući u Srbiji, tržište zamrznutog pomfrita još uvek malo, a prisutni su svi svetski lideri u ovoj kategoriji. “Krompir je proizvod koji se ne razlikuje mnogo, pa ga je teško po nečemu izdvojiti od drugih. Mi se trudimo da to budu inovacije u ambalaži, doslednost u kvalitetu, prisustvo u lifletima, kao i dobro iskorišćeni kapaciteti naših distributera u pogledu snage kadrova i logistike”, napominje Marinčev.

Frikom
“Frikom smrznuto povrće je među tri najsnažnija brenda u Srbiji, prema podacima Brandpuls istraživanja koje je sproveo Ipsos Strategic Marketing (Brandscore – prva polovina 2012). Jednu od vodećih uloga u regionu u proizvodnji smrznutog povrća Frikom je stekao zahvaljujući pažljivoj kontroli semena i sorti, nezi useva i ubiranja povrća u optimalnoj tehnološkoj zrelosti koja je neophodna za vrhunski kvalitet smrznutog povrća. Redovnom i temeljnom kontrolom povrća od zasada, preko berbe do transporta kompanija Frikom održava visok kvalitet svojih proizvoda. Smrznuto povrće zadržava sve hranjive sastojke do trenutka zamrzavanja. Imajući u vidu krizna vremena, kompanija Frikom se trudi da se što više približi i cenovno orijentisanim potrošačima. U ovu svrhu je formirana i kategorija proizvoda pod brendom Fresco”, kaže Miodrag Marinković, Brand Manager u kompaniji Frikom. Ako se posmatra tržište Srbije, duži niz godina u Frikomovoj prodaji smrznutog povrća dominira Grašak, po kome je ova kompanija prepoznatljiva. Poslednjih godina, Frikom nastoji da obogati svoju ponudu i širokom paletom mešavina. Osluškujući potrebe potrošača i prateći svetske trendove, kompanija Frikom je lansirala Carsku mešavinu, Mediteransku mešavinu, Fitness mešavinu, Kinesku mešavinu i Rižoto. Osnovna ideja bila je da ukusi poznatih svetskih kuhinja budu dostupni potrošačima. “Frikom će i u budućnosti nastaviti sa plasiranjem inovativnih proizvoda, u skladu sa potrebama tržišta, ali uvek insistirajući na vrhunskom kvalitetu kao glavnoj ideji kojom se kompanija u svom poslovanju vodi”, kaže Marinković.

Higlo
Pod Higlo brendom prodaje se povrće spakovano u kesice od 450g i u rinfuzu od 10kg. Sveže povrće doprema se sa obližnjih njiva i period od branja do obrade je svega nekoliko sati. “Naše povrće se može pohvaliti ekstra kvalitetom. Imamo širok asortiman povrća i mešavina”, kažu iz marketinga Higla. Lider proizvod Higla je Grašak od 450g, a slede ga Boranija od 450g i Ruska salata od 450g. Najviše se prodaje Higlo smrznuto povrće u kesama 450g u sistemima, ali je zastupljeno i u manjim radnjama. “Prodaja zamrznutog povrća je dobra preko cele godine. Brz način života je opredelio mnoge žene da kupuju zamrznuto povrće. Najslabiji period je letnji, a najjača prodaja se ostvaruje zimi, jer tada nema svežeg povrća”, dodaju iz marketinga kompanije Higlo.
Pored postojećeg asortimana, Higlo prati moderne trendove u ishrani, osluškuje potrebe svojih potrošača i prilagođava im se. Polazna tačka inovacija je sve veće interesovanje potrošača za pravilnu i zdravu ishranu, potreba da se ljudski organizam uravnoteži sa stvarnim potrebama i mogućnostima u skladu sa prirodom: proizvodima niske kalorijske, a visoke energetske vrednosti. Najnoviji proizvod koji je Higlo izbacio na tržište je Bundeva 1kg, koja se, kako kažu iz ove kompanije, dobro prodaje jer nema konkurenciju, a pored toga je veoma zdrava. “Danas je konkurencija veoma agresivna. Borimo se na razne načine, a najviše dobrim cenama i kvalitetom povrća”, ističu iz marketinga Higla.

Hladnjača Apatin
“Brend Yupik Food je nastao 2006. u okviru Hladnjače Apatin i za kratko vreme se visoko pozicionirao na tržištu smrznutog povrća i stekao poverenje potrošača. Yupik proizvodi se pakuju u kesice od 450g, ali postoje i velika pakovanja od 2,5kg i rinfuzna od 10kg. Najzastupljenija pakovanja su od 450g, ali u asortimanu imamo i proizvode pakovane u kutije, kao što su Yupik spanać i Štapići od povrća. Ovi proizvodi su se izdvojili od konkurentskih i po načinu pakovanja i po sastavu proizvoda. Yupik spanać od 400g sadrži mlado lišće spanaća u briketima od 15g. Treba spomenuti i Yupik Baby Mix 450g – jedinstvenu mešavinu brokolija, karfiola i baby šargarepe”, kaže Jelena Cvijović, Brand Manager, i dodaje da Yupik Food iz godine u godinu beleži rast prodaje i povećanje tržišnog učešća. Ključni faktori prilikom kupovine Yupik Food smrznutog povrća, prema njenim rečima, su kvalitet proizvoda i izuzetno pristupačna cena za kvalitet koji se nudi, kao i stalne promotivne aktivnosti.
Potrošači Yupik proizvode najviše kupuju u hiper i supermarketima, a u manjoj meri kroz male tradicionalne radnje. Najprodavaniji su Grašak 450g, Boranija 450g i Baby Mix 450g. “Stalno se trudimo da predvidimo nove trendove i izađemo u susret promenama u navikama u ishrani i načinu života potrošača. Zato smo na tržište plasirali dva nova Yupik premium proizvoda: Štapiće od povrća i Kineski Mix. Yupik Štapići od povrća 360g su mešavina povrća (grašak, šargarepa i kukuruz šećerac) panirana sa finim začinskim biljem, čime se postiže ukus koji se svima dopada, čak i onima koji nisu ljubitelji povrća. A za sve ljubitelje orijentalnih ukusa, predstavljamo Kineski Mix, koji se pored egzotičnog sastava izdvaja i atraktivnim pakovanjem”, ističe Jelena Cvijović.
U pripremi je nova ambalaža koja će sadržati i GDA vrednosti – jasnu informaciju potrošaču o energetskoj vrednosti i količini nutrienata u pojedinačnoj porciji, sastavu proizvoda, naučno potvrđenoj vrednosti i preporukama. “Fokus u prodaji je da naš proizvod bude stalno dostupan potrošaču i da budu ispoštovani standardi izlaganja proizvoda. I ove sezone spremamo interesantne promotivne aktivnosti za potrošače”, kažu iz ove kompanije.

Pripremila: Dragana Vraneš