Proizvodi za oblikovanje kose

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 51, avgust 2008.)

 

Još u starom antičkom periodu žene su koristile različita prirodna pomagala, poput gline i kaučuka, kako bi uređivale kosu i kako bi im frizura ostala što duže u željenom obliku. Prvi proizvod za oblikovanje kose, u sličnom obliku u kojem ga danas koristimo, nastao je 1948. godine u Ilinoisu, SAD. Proizvodi za oblikovanje kose koji su danas u upotrebi, vode poreklo od spreja koji je izumela vojska SAD još za vreme Drugog svetskog rata. Prvi proizvodi namenjeni širokoj upotrebi našli su se na tržištu kasnih 40-tih. Osnovni sastojci prvobitnih proizvoda bili su prirodna smola i šelak. Savremena tehnologija proizvodnje, poslednjih 50 godina, unapredila je kvalitet komponenti koje se kao glavni sastojci nalaze u proizvodima za oblikovanje kose i koje omogućavaju bolje i efikasnije učvršćivanje.

Izbor pravog proizvoda
S obzirom na široku ponudu proizvoda za oblikovanje kose, potrebno je znati koji od njih treba upotrebljavati i na koji način.
Pena – osnovni proizvod za oblikovanje kose. Istiskivanjem dovoljne količine penaste mase na prste i nanošenjem na kosu se postiže željeni oblik, dok kosa postaje bujnija i elastičnija. Sastojci pena se razlikuju u zavisnosti od nivoa učvršćivanja koji pena pruža. Dodatno, ovi proizvodi pomažu u zaštiti kose od negativnih spoljnih uticaja, posebno od toplote fena za kosu.
Gel, krema i vosak – idealni za pravljenje takozvanih jež frizura, odnosno eksperimentisanje sa svakim pramenom kose pojedinačno. Osnovna formula sva tri oblika proizvoda je dizajnirana tako da omogućava snažno učvršćivanje kose u celini. Gelovi za oblikovanje kose su bez ulja i na bazi vode, dok je osnovna komponenta savremenih krema za oblikovanje kose emulzija na vodeno-uljanoj osnovi. Ulje u kremi čini kosu gipkom ali je ne slepljuje, tako da kosa izgleda prirodno i lakše se oblikuje. Kreme su nižeg nivoa učvršćivanja u odnosu na gelove i koriste se za blago oblikovanje. Voskovi za oblikovanje kose obezbeđuju istovremeno učvršćivanje i sjaj kose. Bazirani su na biljnoj osnovi ili mineralnim uljima. Daju kosi trendi izgled i efikasno su sredstvo posebno za oblikovanje krajeva kose.
Lak – koristi se za perfektno završno učvršćivanje već oblikovane frizure. Osnovni sastojci laka prave zaštitni sloj oko vlasi kose, pružajući dugotrajnost željenog oblika frizure i dodatni sjaj kose. Takođe, lak omogućava kosi da zadrži prirodnu elastičnost i pruža zaštitu od nepogodnih spoljnih uticaja: vetra, sunca, vlage.

Proces oblikovanja
Željeni oblik frizure može se postići kroz jednu ili više etapa iz kojih se sastoji proces dobijanja frizure. Oblikovanje je faza kojom se može povećati volumen kose, njena snaga i sjaj. Za početnu fazu oblikovanja na raspolaganju su pene, gelovi, kreme i voskovi. Sledeća faza je definisanje krajeva ili uvojaka kojim se naglašava željeni izgled. Najzad, učvršćivanje i sjaj kose, kao finalni efekat, postiže se korišćenjem laka kao i specijalnih seruma kojima se kosi dodaje svetlucavi efekat. Nanošenjem laka u finalnoj fazi zadržava se dugotrajan izgled željene frizure.

Da li oblikovanje šteti kosi?
Korisnici proizvoda za oblikovanje kose su često u dilemi da li ovi proizvodi imaju negativan efekat. Savremena tehnologija proizvodnje konstantno usavršava kvalitet ovih proizvoda, tako da njihove moderne formule sadrže blage sastojke koji obezbeđuju oblikovanje kose uz održavanje adekvatnog nivoa zdravlja kose. Savremeni proizvodi za oblikovanje kose, pored osnovnih sastojaka za učvršćivanje, sadrže dodatna parfimisana ulja koja pružaju prijatan miris, kao i posebne sastojke koji štite i jačaju kosu. Takođe, kosu je neophodno pravilno negovati, kako bi se održao pravilan balans strukture kose, jer je jedino zdrava i jaka kosa lepa kosa, što je preduslov za postojanost frizure, njen volumen i sjaj. Kosa je poput barometra zdravlja, i pod uticajem je načina ishrane, bolesti, lekova koji se unose u organizam, kao i negativnih faktora okruženja.

Marketing tim kozmetike Henkela