PRIJAVE ZA NACIONALNU NAGRADU ZA VOLONTIRANJE OTVORENE DO 12. FEBRUARA

18. I 2021. | Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv pozivaju sve organizacije, kompanije i pojedince koji su se u prethodnih godinu dana volonterski angažovali u pružanju podrške zajednici da se prijave za ‘Nacionalnu nagradu za volontiranje’. Poziv je otvoren do 12. februara, a nagrade se dodeljuju za najbolje programe volontiranja, najbolju volontersku akciju i za volontera/ku godine.

Stručni žiri, sačinjen od predstavnika civilnog, državnog i biznis sektora, odabraće one koji su se svojim delovanjem, zalaganjem i uključivanjem istakli u volontiranju tokom proteklih godinu dana. Ove godine posebna pažnja će biti data inicijativama koje su realizovane u periodu krize izazvane pandemijom koronavirusa, kada se posebno pokazalo koliko su solidarnost i volonterski duh važni za jačanje zajednice u kojoj živimo.

Nagrade će biti dodeljene tokom događaja previđenog za početak marta 2021. godine.

Kompanije i organizacije konkursnu dokumentaciju mogu dobiti prijavom putem ovog linka, dok svako ko želi, pojedince za kategoriju volonter/ka godine može nominovati direktno putem ovog formulara.

Nagrada za korporativno volontiranje uspostavljena je u našoj zemlji 2011. godine, povodom obeležavanja Evropske godine volontiranja, od kada je Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv dodeljuju godišnje. Od 2017. godine, nagrada se dodeljuje i organizacijama i pojedincima.

Neki od prošlogodišnjih dobitnika nagrade su, u kategoriji za volontera/ku godine, volonteri NURDOR-a, Tamara Klarić i Bogdan Stevanović, koji su tokom akcije ‘Pruži korak’ uspeli da motivišu veliki broj ljudi da bude fizički aktivan i istovremeno doprinesu prikupljanju sredstava za izgradnju nove Roditeljske kuće u Beogradu. Za najbolji program korporativnog volontiranja prošle godine, nagrađen je ‘Coca-Cola klub volontera’ kroz koji kompanija kontinuirano i dobro osmišljeno podstiče zaposlene da volontiraju. Priznanja su poneli i Bosis za podsticanje inicijative u lokalnoj zajednici realizacijom akcije ‘Ozeleni Valjevo – ulepšaj život’, i kompanija NIS a.d. Novi Sad u kategoriji Iskorak godine, s obzirom na to da u ovoj kompaniji Klub volontera postoji tek nekoliko godina, a da je uspešno realizovan interni konkurs u okviru koga su zaposleni sami osmislili i realizovali 5 volonterskih akcija pomažući školama, vrtićima i udruženjima osoba sa invaliditetom. Nagrade su dodeljene i Centru za pozitivan razvoj dece i omladine (CEPORA) za program ‘Razvojno-preventivni centar’, Udruženju ‘Čepom do osmeha’ za istoimenu akciju i Inicijativi za razvoj i saradnju (IDC) za organizaciju međunarodnog volonterskog kampa ‘Svet za školu’.