PR: NOVI DORĆOL – STAMBENO-POSLOVNI KOMPLEKS U CENTRU BEOGRADA

1512020-deka inzenjering

Novi Dorćol_315. I 2020 | Stambeno-poslovni kompleks Novi Dorćol počinje sa izgradnjom u Venizelosovoj 29. Na površini parcele od 2 hektara prostiraće se kompleks od oko 100.000m2. Novi Dorćol će imati preko 500 modernih stanova organizovanih u različite strukture sa lokalima u prizemlju, a sami objekti će biti okruženi sa više od 4.000m² zelenih površina. Predviđena je izgradnja više od 700 parking mesta raspoređenih u dvoetažnoj garaži. Vrednost investicije iznosi preko 130 miliona evra, a investitor je Deka inženjering, kompanija koja je izgradila A Blok, jedan od najuspešnijih stambeno-poslovnih projekata na Novom Beogradu.

Novi Dorćol nudi moderan koncept stanovanja i prilagođen je savremenim zahtevima života, stoga će budući stanari moći da uživaju u SPA centru sa bazenom u okviru kompleksa, kao i u ostalim pratećim sadržajima kao što su restoran, kafići, vrtić i druge uslužne delatnosti. Maloprodajni i uslužni objekti su nadohvat ruke, što svakodnevne aktivnosti dodatno čini jednostavnijim, a život udobnijim.

Na mestu Novog Dorćola začet je centar tekstilne industrije otvaranjem ‘Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije’ krajem 19. veka, a nakon Drugog svetskog rata na istom mestu je izgrađena fabrika liftova ‘David Pajić Daka’, koja je nazvana po jednom od najistaknutijih narodnih heroja.

Dr Ljiljana Blagojević, arhitekt Deka inženjeringa navodi: “Bogato kulturno nasleđe ‘Prvog kraljevskog povlašćenog preduzeća za preradu kudelje i pamuka Alekse Obradovića i kompanije’, koje je osnovano 1896. godine na lokaciji Novi Dorćol, inkorporirano je sa posebnom pažnjom sa ciljem očuvanja sećanja i afirmisanja vrednosti industrijske arhitekture kraja 19. i početka 20. veka. Savremenim pristupom rekonstrukciji graditeljskog nasleđa, u prvom planu novog kompleksa istaknut je ambijent u kojem su prepoznatljivi originalni segmenti ‘Platnare’ i magacina iz prve faze gradnje industrijske celine očuvani u autentičnom arhitektonskom likovno-oblikovnom izrazu i kombinovani sa novoplaniranim delovima u komplementarnim modernim materijalima svedenog kolorita i geometrijske strukture koja akcentuje očuvane istorijske vrednosti. Mikroambijent je dodatno oplemenjen skladnim parternim uređenjem i zelenilom u okviru kojih je postavljena bronzana bista narodnog heroja Davida Pajića Dake, čime se uspostavlja spona sa novijom istorijom industrijskog kompleksa”.

Gradnja Novog Dorćola će biti podeljena u dve faze. U prvoj građevinskoj fazi predviđena je izgradnja šest lamela spratnosti P+6+Ps i obuhvataće 225 stambenih jedinica, zajedno sa poslovnim prostorima i adaptacijom nekadašnje ‘Platnare’. Završetak prve faze očekuje se sredinom 2021. godine.

Više informacija o samom projektu možete pročitati ovde.

Novi Dorćol_1

O Deka inženjeringu:

Deka inženjering je kompanija osnovana 2011. godine sa ciljem da razvije projekat A Blok, stambeno-poslovni kompleks u Novom Beogradu. Danas Deka inženjering postavlja standarde modernog života i poslovanja. Primena najviših standarda u projektovanju i gradnji, ekološki materijali, jedinstvo najbolje građevinske tradicije sa savremenim trendovima i okrenutost prema kupcu, stubovi su razvoja Deka inženjeringa.

A Blok je jedan od najreprezentativnijih kompleksa u Beogradu, kako po arhitektonskom konceptu, tako i nastupu na tržištu. Za 5 godina izgrađeno je, prodato i useljeno preko 1.000 stanova modernog izgleda i sa ugrađenim materijalima najvišeg kvaliteta.

A Blok je svojim uspešnim nastupom na tržištu pokrenuo izgradnju stambenih kompleksa u Beogradu i u velikoj meri doprineo razvoju industrije.