POLUGODIŠNJI REZULTATI ATLANTIC GRUPE – POTVRDA STABILNOSTI POSLOVNOG MODELA

17. VIII 2020. |U kontekstu ukupnih privrednih poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID 19, strategija i operativno poslovanje Atlantic grupe pokazali su tokom prvih šest meseci ove godine visok nivo stabilnosti. Atlantic grupa je u prvom polugodištu 2020. ostvarila 327,9 miliona evra prihoda od prodaje, što na uporedivoj osnovi predstavlja pad od svega 0,9%, a kada se u obzir uzmu i delovi poslovanja koji su dezinvestirani* prošle godine, ukupan pad iznosi 4,5%. Normalizovana dobit iz poslovanja (EBIT) u ovom razdoblju iznosi 31,6 miliona evra i niža je za 5,5%, dok je normalizovana neto dobit u odnosu na prvih šest meseci prošle godine niža 3,7% i iznosi 24,2 miliona evra. Ovogodišnji rezultati dodatno su opterećeni sa 4,6 miliona evra jednokratnih troškova koji se u najvećoj meri odnose na donacije i druge troškove vezane za sprečavanje širenja pandemije.

“Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa značajno je promenila poslovanja mnogih kompanija te je uticala i na promene u ponašanju potrošača. Atlantic grupa se, zahvaljujući diverzifikovanom portfoliju snažnih brendova, pokazala u velikoj meri otpornom na krizu uzrokovanu pandemijom, te smo i u prvom polugodištu ostvarili odlične poslovne rezultate. Mere koje su uvedene u cilju suzbijanja širenja pandemije rezultirale su, očekivano, padom prodaje u HoReCa kanalu, te padom potrošnje proizvoda namenjenih konzumaciji van kuće i tzv. impulsnog segmenta, ali navedeni negativni uticaji su dobrim delom nadoknađeni izuzetno dobrim rezultatima strateškog poslovnog područja (SPP) Delikatesni namazi, apotekarskog lanca Farmacia i poslovnog područja Donat Mg. Optimizacija poslovnih procesa, stabilna finansijska pozicija i kvalitetno strateško upravljanje, omogućili su nam da održimo sigurnost radnih mesta, povećamo zadovoljstvo i angažovanost naših zaposlenih u novonastalim uslovima rada na daljinu i izazovnog rada na terenu, kao i da održimo poslovne rezultate sa minimalnim negativnim posledicama”, komentarisao je Emil Tedeschi, predsednik Uprave Atlantic grupe. Istakao je i da kompanija nastavlja sa planiranim kapitalnim investicijama u proizvodnu opremu i digitalizaciju poslovanja, a u cilju povećanja efikasnosti i dodatnog osnaživanja svojih brendova.

Najveći rast prihoda od prodaje u prvom polugodištu ostvarili su Delikatesni namazi s rastom od 21,4% i Donat Mg sa rastom od 2,5%. Kafa se s 66,8 miliona evra prihoda od prodaje, što čini 20,4%  učešća u ukupnim prihodima, ističe kao najveća pojedinačna kategorija, a u prvoj je polovini godine, najviše zbog kontrakcije prihoda u HoReCa kanalu, ostvarila pad od 6%. Među tržištima je najznačajniji rast tržišta Slovenije, Makedonije i Kosova, a primetan je rast na ključnim tržištima EU, posebno Austriji i Švajcarskoj, usled rasta prodaje brendova Argeta i Smoki. U ukupnoj prodaji sopstveni brendovi čine 64%, a brendovi principala u distribuciji 26,8%. Apotekarski lanac Farmacia čini 9,2% ukupnog prihoda.

Kompanija je, zahvaljujući stabilnoj finansijskoj poziciji, uz očuvanje pune zaposlenosti i plata, mogla da se aktivno uključi i pomogne u borbi protiv koronavirusa donirajući ukupno 3,7 miliona evra za suzbijanje pandemije na ključnim tržištima.

U prvoj polovini godine održana je i Glavna skupština Atlantic grupe na kojoj je doneta odluka o isplati dividende za 2019. godinu u iznosu od 25 kuna po akciji, odnosno sveukupno 11,1 miliona evra, koliko je akcionarima isplaćeno u julu.

Brojna nezavisna istraživanja tržišta potvrdila su uspešnost ukupne kompanijske strategije, pa je Atlantic grupa, između ostalog, u izboru kompanije MojPosao proglašena za petog najpoželjnijeg poslodavca u Hrvatskoj, dok je Cedevita prema istraživanju agencije Ipsos najpoželjniji brend u kategoriji bezalkoholnih napitaka u Hrvatskoj i Sloveniji i drugi najpoželjniji u Srbiji.