Osveživači za WC šolje

ČISTI, DEZINFIKUJE A UZ TO I MIRIŠE

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.40, septembar 2007.)

Osveživači za WC šolje mogu se naći u skoro 50 odsto od ukupnog broja maloprodajnih objekata u kojima se prodaje roba široke potrošnje i kućna hemija. U Srbiji dominiraju tečni i osveživači u vidu gela.

Kako se razvijaju sredstva za održavanje lične higijene, sve veća pažnja se poklanja i razvoju sredstava za održavanje higijene prostora. Proizvođači teže pronalasku sredstava koja će u velikoj meri olakšati potrošačima održavanje čistoće. Takvi proizvodi su i osveživači za WC šolje.

Beohemija:
Stabilna prodaja i konstantan rast

Najpoznatiji brendovi Beohemije, kada su u pitanju osveživači za WC šolje, na srpskom i na crnogorskom tržištu su Pompa WC Fresh blue i Pompa WC Fresh pink. Najpopularnije pakovanje je 1/1, 40g pakovanje. “Na osnovu podataka o izlaznosti iz objekata na teritoriji Srbije i Crne Gore i analize istih dolazimo do informacije da zauzimamo značajno tržišno učešće u kategoriji. Podaci ukazuju na stabilnu prodaju i konstantan rast, a sa dodatnim inovacijama, u smislu novih mirisnih nota i pakovanja, očekujemo još bolje pozicije na tržištu”, kaže Vladimir Joksić, direktor marketinga Beohemije. Pompa WC osveživači izvoze se na tržište BiH. Kao najveće konkurente u ovom segmentu tržišta, u Beohemiji vide brendove Bref, Anitra i Ambi Pur.

Bolton Manitoba/Taktik:
Uskoro lansiranje novog uloška

“U segmentu uložaka za WC šolju naš najpoznatiji brend je WC Net. Na njegovoj osnovi izgrađen je i podbrend WC Net Cosmetic i, uskoro, WC Net Energy. Najpopularnije pakovanje su WC Net tekući ulošci 2×55 ml”, kaže Žarko Ilić, sales manager kompanije Taktik doo. On dodaje da je distribucija u Srbiji počela 2004, kao i da su proizvodi WC Net prisutni skoro na svim evropskim tržištima, zauzimajući pogotovo jaku poziciju na tržištima jugoistočne Evrope. Cilj kompanije je da proizvodi WC Net do 2008. u Srbiji imaju pozicije koje imaju u ostalim zemljama jugoistočne Evrope. “Već sada WC Net tvrdi ulošci zauzimaju lidersku poziciju u KA”, dodaje Ilić. Kada je o novitetima reč, kompanija na tržištu Srbije uskoro priprema lansiranje novog aktivnog uloška WC Net Energy sa enzimima koji deluju konstantno, čiste WC šolju kod svakog ispiranja i održavaju čistoću. Kao konkurenta na domaćem tržištu sales manager Taktika vidi Bref.

Henkel:
Dobar u inovacijama

“Prema podacima koje dobijamo od MEMRB Retail trackinga, Bref tečni WC osveživač i WC osveživač u gelu su zastupljeni na celom tržištu Srbije i Crne Gore. Tržišno učešće Bref WC osveživača u Srbiji prema podacima za period maj/jun 2007. iznosi 66,8 odsto vrednosno, odnosno 63,8 odsto količinsko”, kaže Dragana Đorđević, iz kompanije Henkel. Najpoznatiji Henkelov brend u ovom segmentu je Bref, kako u tečnom obliku (Bref Duo Aktiv), tako i u gelu (Bref WC Gel). Bref je prisutan na domaćem tržištu, ali se izvozi i u Crnu Goru i Makedoniju. Kada je o pakovanjima reč, najpopularniji su tečni WC osveživači Bref Duo Aktiv 60ml originali sa korpicama, a zatim slede refili/dopune takođe od 60ml i WC Gel od 200ml odnosno 400ml sa korpicom. Po rečima Dragane Đorđević, Bref je lider ne samo po tržišnom učešću već i po inovacijama, tako da će do kraja godine biti još noviteta iz ove kompanije. Kao konkurente na domaćem tržištu u Henkelu vide Anitru, Ambi Pur, Tofix i WC Net.

Johnson Wax:
Trostruko dejstvo

“Johnson Wax sa brendom Duck Anitra u Srbiji zauzima drugo mesto po prodaji na ukupnom tržištu WC osveživača (izvor MEMRB, maj/jun 2007). Brend Anitra je na domaćem tržištu prisutan već osam godina. S obzirom da je u toku proces rebrendinga na globalnom nivou, trenutni naziv ovog brenda je Duck Anitra. Prelazni period će trajati do oktobra, kada će se na tržištu ovaj brend pojaviti pod novim imenom Duck”, kažu u predstavništvu Johnson Waxa za Srbiju i Crnu Goru. Duck Anitra WC osveživači imaju trostruko dejstvo: uništavaju bakterije, sprečavaju nastanak kamenca i ostavljaju prijatan miris. Zahvaljujući svojoj tečnoj formuli i specijalnoj ambalaži, pri svakom ispiranju se otpušta optimalna količina proizvoda za čišćenje, parfemisanje i dezinfekciju, što omogućava da WC šolja ostane čista i mirisna. Pored WC korpica, Johnson Wax nudi i Duck Anitra Aqua Blu – proizvod koji pored održavanja higijene WC šolje boji vodu u plavo, kao i sredstvo za vodokotlić Duck Anitra Per Cassetta koje boji vodu u plavo/zeleno. Najpopularnija pakovanja su WC korpice, kao baze, dopune i duple dopune. Baze i duple dopune su u ponudi sa mirisnim notama Fresh, Ocean, Lavanda i Polar Fresh, a pojedinačne dopune su u ponudi u mirisima Fresh i Ocean. U julu je asortiman Duck Anitre proširen još jednim SKU-om – duplom dopunom (sa dva mirisa: Ocean i Fresh). Najveći konkurent na tržištima Srbije i Crne Gore, kako kažu u Johnson Waxu za Srbiju i Crnu Goru, je Bref. Uvoznik i distributer za Srbiju je Delta DMD, a za Crnu Goru NALL International.

Lomax Company:
Dobar odnos cene i kvaliteta

U okviru grupe proizvoda koji se odnose na higijenu kuće, Lomax company potrošačima nudi LMX osveživače za WC šolje: tečne, tvrde (u bloku) i tablete za vodokotlić. LMX osveživači za WC šolje se proizvode u tri mirisne note – Pino, Ocean i Lavanda, a LMX tablete za vodokotlić u dve mirisne note – Pino i Ocean. Tečni LMX osveživači su dostupni potrošačima u pakovanju od 55ml, dok se tvrdi LMX osveživači i tablete za vodokotlić prodaju u pakovanju od 40g. “Lomax company je sa svojom paletom LMX osveživača, uz tržište Srbije, prisutan i u Crnoj Gori, a izvozi i na tržišta zemalja u regionu (zemlje bivše SFRJ) gde smo prisutni u svim značajnijim lancima prodaje”, kaže Mila Pršić, direktor marketinga Lomax companyja i dodaje da se u kompaniji stalno radi na poboljšanju kvaliteta proizvoda, kao i da su za tekuću godinu predviđene i novine koje se odnose na dopunu postojećeg asortimana. Pršić kaže i da je u okviru ove grupe proizvoda konkurencija velika, ali da je najveća prednost Lomax companyja – odnos cene i kvaliteta proizvoda.

Panonija:
Duga tradicija

Panonija je preduzeće koje na domaćem tržištu ima dugu tradiciju. Naime, AD Hemijska industrija Panonija osnovana je 1948. godine u Pančevu pod nazivom ‘Gradska radionica sapuna i sveća’, a od 1975. godine menja ime u Panonija, pod kojim i danas posluje. “Tokom svih godina poslovanja, proizvodni program preduzeća zasniva se na izradi hemijskih proizvoda namenjenih održavanju čistoće u domaćinstvu i industriji, a isti se razvija i prema zahtevima tržišta i razvoju tehničkih i ljudskih potencijala”, kaže Dragana Bosilj, šef prodaje preduzeća Panonija. U proizvodnom programu Panonije nalazi se oko 110 proizvoda, a kada je o WC osveživačima reč, šef prodaje Panonije kaže: “Do skoro se u proizvodnom pogramu Panonije nalazio samo WC Fresh, a sada imamo i novi WC Fresh gel 3u1, koji se radi u dve mirisne note: Pine Fresh i Ocean Fresh. WC Fresh gel je jedinstven zbog toga što čisti i dezodoriše WC šolju, a u isto vreme sprečava zadržavanje kamenca ostavljajući trajnu svežinu, sjaj i čistoću u toaletu”.
Kampanja – od septembra
“U tekućoj godini planirano je znatno povećanje prodaje na domaćem tržištu, koje je do sada i ostvareno. U prvoj polovini 2007. godine ostvareno je uvećanje obima prodaje od 80 odsto, u odnosu na 2006. godinu”, ističe Dragana Bosilj. Ona dodaje i da se od septembra planira velika marketinška kampanja koja će biti pokrenuta na teritoriji Pančeva. Proizvodi Panonije se, pored domaćeg tržišta, plasiraju i na tržište Bosne i Hercegovine, Albanije i Hrvatske. Kao glavne konkurente na domaćem tržištu u Panoniji vide Beohemiju, Henkel, Albus i Saponiju.

Werner&Mertz:
Uz BTL aktivnosti do potrošača

“Tofix je nemački brend koji uz visok kvalitet svojih proizvoda nudi najveći portfolio specijalizovanih sredstava za higijenu u WC-u i kupatilu. Bitno je istaći da WC osveživači Tofix traju i do 400 ispiranja, dajući svežinu i brinući o čistoći WC šolje. Iako tržišno učešće Tofixa nije veliko, sama kategorija jeste velika, tako da je promet zadovoljavajući. Naša strategija je da nudimo kvalitet za dobru cenu i da uz pomoć BTL aktivnosti osvajamo put do potrošača”, kaže Predrag Todorović, predstavnik firme Werner&Mertz GmbH za Srbiju, Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju, koja je vlasnik i prozvođač brendova Tofix, Rorax, Erdal, Emsal, Tuba i Frosch. Najprodavanije pakovanje Tofixa je ono koje sadrži i plastični umetak, koji se još popularno zove i original, i to u mirisnim notama Okeana i Bora. Todorović najavljuje i novitete u vidu specijalnih promo pakovanja. Po njegovim rečima, najveći Tofixovi konkurenti na tržištu su pre svega Bref, pa Anitra (odnosno Duck), LMX i WC Net, ali s obzirom na nivo distribucije, pre svega dva vodeća. Izvozi se u Austriju, Češku, Slovačku, Mađarsku, Rusiju i zemlje Balkanske regije. Tofix u svojoj liniji nudi i gelove sa korpicom koji omogućavaju šest punjenjenja i osam nedelja korišćenja. Nude se u dve mirisne note: morska svežina i limun. Osim osveživača za ivicu WC šolje, Tofix ima i tablete za vodokoltilić koje boje vodu plavo i imaju istu fukciju dezinfekcije WC šolje. Pakovanje od dva komada je dovoljno za osam nedelja korišćenja. “Tofix prozvodi nude prvoklasan kvalitet, a cenovno su pozicionirani između market lidera i domaćih proizvođača i private labela”, kaže Todorović. “Na crnogorskom tržištu nismo prisutni jer delimo zajedničkog distributera sa Johnson Waxom, proizvođačem brenda Duck, ali smo zato veoma dobro pozicionionirani na makedoskom tržištu, kao i na tržištima drugih bivših jugoslovenskih republika”, kaže predstavnik firme Werner&Mertz.

Pripremile: Marija F. Šmit
Dragana Vraneš