NESTLÉ PODRŽAVA LOKALNE PROIZVOĐAČE POVRĆA

7622-Nestle-povrce

7. VI 2022 | Kompanija Nestlé uključila je dobavljače iz Srbije u svoj globalni projekat regenerativne poljoprivrede, koji za cilj ima očuvanje i obnavljanje poljoprivrednog zemljišta i njegovog ekosistema. Početnom investicijom vrednom 140.000 švajcarskih franaka uloženih ove i prošle godine u procese proizvodnje najvećih lokalnih dobavljača kompanije, Telek Paprike i Geneze, Nestlé ulaže u održive načine proizvodnje povrća za jedan od svojih najpopularnijih proizvoda – Začin C.

Srbija je prva zemlja u regionu u kojoj je kompanija Nestlé počela da primenjuje principe regenerativne poljoprivrede. Projektom će do kraja ove godine biti obuhvaćeno više od 400t lokalno uzgajanog povrća. U narednom periodu, Nestlé će svojim dobavljačima pomoći da, primenom novih tehnologija i načina obrade, povećaju prinose i kvalitet povrća, zaštite zemljište i optimizacijom operacija smanje troškove.

„Nestlé nastavlja da unapređuje svoje lokalno poslovanje u skladu sa globalnim ciljevima kompanije. Snažnom podrškom lokalnim dobavljačima sirovina u prelasku na regenerativnu poljoprivredu dajemo doprinos očuvanju životne sredine u Srbiji i podržavamo domaću ekonomiju, nastavljajući da unapređujemo omiljeni srpski brend C. Cilj je da 20% ključnih sastojaka svih Nestlé proizvoda bude proizvedeno uz implementaciju principa regenerativne poljoprivrede do 2025. godine na globalnom nivou, a 50% sastojaka (14 miliona tona) do 2030. godine“, istakla je Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé za Adrijatik južni region, prilikom okupljanja novinara u Kanjiži povodom predstavljanja projekta, kom su prisustvovali predstavnici kompanija Nestlé, Telek Paprika i Geneza.

Nestlé već podržava 500.000 poljoprivrednika širom sveta u implementaciji regenerativne poljoprivrede, sa planom da u projekat na globalu uloži 1,2 milijarde švajcarskih franaka do 2025.i ciljem da do 2050. godine dostigne nulti uticaj na životnu sredinu. Reč je o primeni praksi kojima se povećavaju vlažnost zemljišta i njegov kapacitet da zadržava ugljenik, što donosi veću plodnost zemljišta, bolju otpornost useva i veću biološku raznovrsnost. Ekosistem oko zone proizvodnje je zdraviji, a umesto veštačkih, koriste se organska đubriva.

„Regenerativna poljoprivreda je jedna od novijih praksi koja se primenjuje kod nas, a upravo takve održive prakse su imperativ današnjice i svi veliki proizvođači hrane bi trebalo da ih primenjuju. Podaci govore da su emisije gasova koje doprinose klimatskim promenama velike, a u njima poljoprivreda trenutno učestvuje sa čak 25%. Primenom regenerativne poljoprivrede i pošumljavanjem, ove brojke se mogu znatno smanjiti. Koncept istovremeno donosi pozitivne ekonomske efekte, otpornost na klimatsku nestabilnost i prosperitet poljoprivrednih proizvođača“, rekao je Goran Eror, poljoprivredni novinar i dobitnik prestižne nagrade Zlatno pero privrede za značajna privredna ostvarenja u 2021. godini.

U ovaj projekat kompanije Nestlé Srbija uključeno je 100% sirovog povrća za proizvodnju Začina C, sa izuzetkom šargarepe – 90%.Tako će unapređen proizvod, koji se na godišnjem nivou u Srbiji koristi u čak 1.200.000.000 obroka, sadržati krupnije komade povrća, bez konzervansa i veštačkih boja.

„Jako smo ponosni na saradnju sa našim dobavljačima jer upravo oni čine naš Začin C omiljenim domaćim proizvodom. Taj epitet potvrđuje i činjenica da srpski potrošači već 12 godina biraju Začin C za omiljeni dodatak jelu u akciji ’Miljenik potrošača’. Ponosni smo i na to što unapređenjem našeg portfolija i pružanjem podrške lokalnoj proizvodnji  oblikujemo održivu prehrambenu industriju“, navela je Renata Matusinović, izvršna direktorkakategorije hrane kompanije Nestlé za tržište jugoistočne Evrope.