POD POKROVITELJSTVOM KOMPANIJE GOMEX: Završeno 67. Sterijino pozorje

220607_Gomex

7. VI 2022 |Sterijino pozorje održano je od 26. maja do 3. Juna, u Novom Sadu, a kompanija Gomex i ovoga puta je podržala organizaciju ove prestižne pozorišne manifestacije.

Najznačajniji pozorišni festival u Srbiji ove godine je održan pod nazivom ‘Vreme teskobe’. U takmičarskoj selekciji, po izboru dr Milivoja Mlađenovića, našlo se devet predstava, dok su o nagradama odlučivali Slobodan Skerlić, reditelj (predsednik žirija), Milena Pavlović, glumica, Slobodan Unkovski, reditelj, Petar Mihajlović, dramski pisac i Zoran Maksimović, teatrolog.

Sterijina nagrada za najbolju predstavu, za dramski tekst i za režiju, pripala je predstavi ‘Poslednje devojčice’ Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića, a u produkciji pozorišta ‘Deže Kostolanji’ Subotica. Najbolja glumačka ostvarenja pružili su glumci iz predstave ‘Čudo u Šarganu’ Ljubomira Simovića u produkciji JDP-a. Za najbolju glumicu proglašena je Sanja Marković za ulogu Cmilje u predstavi ‘Čudo u Šarganu’ Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića (JDP Beograd). Za najboljeg glumca proglašen je Nenad Jezdić za ulogu Prosjaka, takođe u predstavi ‘Čudo u Šarganu’ Ljubomira Simovića. Sterijina nagrada za scenografsko ostvarenje otišla je u ruke Marije Kalabić za predstavu ‘Poslednje devojčice’ Maje Pelević, a Sterijina nagrada za kostimografsko ostvarenje pripala je Lani Cvijanović za predstavu ‘Čudo u Šarganu’ Ljubomira Simovića. Specijalna Sterijina nagrada koju dobija Glumački ansambl dodeljena je ansamblu predstave ‘Poslednje devojčice’ Maje Pelević.

U čast nagrađenih, Narodno pozorište iz Banja Luke izvelo je predstavu ‘Hrkači’ Nikole Pejakovića.

Ovogodišnje Sterijino pozorje posetilo je oko 10 hiljada ljudi.