MOL GRUPA U 2017. OSTVARILA NAJVEĆU DOBIT U POSLEDNJIH DESET GODINA

21. II 2018. | Mol Grupa je danas objavila finansijske rezultate za 2017. godinu. Mol je povećao EBITDA (profit pre nego što se oduzmu kamata, porez na dobit i amortizacija) za 14% premašivši plan za 2017. godinu zahvaljujući finansijski i operativno snažnim rezultatima svih poslovnih segmenata.

Organska ulaganja iznosila su 1,04 milijarde dolara, u skladu sa umanjenim planom i bila su neznatno viša nego u 2016. godini. Mol je nastavio da generiše značajan slobodan novčani tok, čime je postavljen snažan finansijski okvir za izvođenje ambicioznih transformacionih projekata.

Upstream je ostvario EBITDA u iznosu od 854 miliona dolara, 26% više u poređenju sa 2016. godinom zahvaljujući višim cenama sirove nafte (brent) i plina. Zbog snažne troškovne discipline ovaj segment je gotovo udvostručio iznos slobodnog novčanog toka, 14 dolara po proizvedenom barelu, pa se pretvorio u značajnog generatora novca Grupe u 2017. godini. Dnevna proizvodnja je prosečno iznosila 107.400 barela ekvivalenta nafte, nešto manje od planiranog usled manjeg doprinosa projekta u Ujedinjenom kraljevstvu.

Downstream je još jednom ostvario snažne rezultate, stoga i dalje daje glavni doprinos zaradi sa gotovo polovinom čistog CCS EBITDA Grupe u iznosu od 1,18 milijardi dolara. Segment je povećao svoj doprinos sa već vrlo visoke osnovice za 2%, zahvaljujući internim programima efikasnosti, kao i dalje povoljnom spoljnom okruženju.

Usluge kupcima nastavljaju s impresivnim dvocifrenim rastom koji podržavaju rastuća potrošnja goriva (rast od 4% u srednjoj i istočnoj Evropi u 2017. godini) i zdrave marže. Segment je ostvario EBITDA od 358 miliona dolara, 17% više u odnosu na godinu pre, pa je na dobrom putu ka ostvarenju planiranog EBITDA od 450 miliona dolara do 2021. godine. Zahvaljujući dodatnom razvoju Molovog koncepta Fresh Corner, marža u segmentu negoriva i dalje raste snažnije od marže na goriva te je njen udeo u ukupnoj maloprodajnoj marži dostigao novi rekord od 26% u zadnjem tromesečju 2017. godine.

EBITDA plinskog segmenta je porasla za 15% u odnosu na 2016. godinu te iznosi 223 miliona dolara, snažno podržana rastom volumena transporta u Mađarskoj, čime su se kompenzovale nepovoljne tarifne promene.

Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor Zsolt Hernádi je komentarisao rezultate: “Drago mi je što mogu reći da je 2017. godina bila još jedna godina u kojoj smo ostvarili snažne finansijske rezultate, ali jednako je važno i to što se radilo o godini u kojoj je vidljiv napredak na našem putu ka transformaciji zadatoj u strategiji MOL 2030. S lakoćom smo premašili i ažuriranu planiranu dobit uz povećani doprinos svih delatnosti. Upstream je više nego udvostručio doprinos slobodnom novčanom toku, EBITDA Downstreama je dodatno porastao sa već visoke osnovice, dok su Usluge kupcima održale dvocifreni rast zarade. Kada govorimo o strateškoj transformaciji, naš glavni hemijski projekat Poliol značajno napreduje, a pokrenuli smo i nove inovativne usluge vezane za mobilnost. Ovu godinu smo započeli snažno, a pred nama su ključne investicione odluke. I u 2018. godini očekujemo da ćemo ostvariti EBITDA u iznosu od oko 2,2 milijarde dolara, što će nam omogućiti da finansiramo naše transformacijske projekate, kao i povećanje dividende za deoničare”.