mila pršič, lomax company

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 147, april  2017)

 

Očekujemo rast

 

U budućnosti ćemo, pre svega, raditi na održavanju i podizanju efikasnosti proizvodnje, povećanju produktivnosti i izvoza. Jačanje pozicija naših brendova na tržištu jeste i biće jedan od naših glavnih ciljeva. Imamo velika očekivanja od proizvoda iz prehrambene grupe. Planiramo nove investicije u proizvodnju i postojeće programe.

Razgovarala: Marija F. Šmit

Od samog početka, osnovna delatnost kompanije Lomax company d.o.o. je uvoz i distribucija robe široke potrošnje. Osnivač i vlasnik je Dragiša Pršić. Kompanija je od svog osnivanja, 2001. godine, distributer za neke od najpoznatijih multinacionalnih i domaćih brendova. Portfolio kompanije čine kozmetika i sredstva za ličnu higijenu, kućna hemija i insekticidi, prehrambeni proizvodi i ostali programi. Danas je Lomax company d.o.o. moderna kompanija koja ima 140 zaposlenih. U svom vlasništvu ima dve kompanije koje se bave proizvodnjom – jedna je Repro Trade d.o.o, čija je osnovna delatnost proizvodnja zdrave hrane bez glutena, a druga Chemona-lab d.o.o, koja se bavi proizvodnjom kozmetičkih sredstava, deterdženata i sredstava za čišćenje i dezinfekciju, kaže Mila Pršić, direktor marketinga kompanije Lomax company, sagovornica Progressive magazina.

Počeli ste kao distributer, a zatim ste ušli u proizvodnju prvo neprehrambenih, pa i prehrambenih proizvoda, koja delatnost danas najviše doprinosi uspehu firme?

Distribucija je osnovni pokretač i nosilac razvoja naše kompanije, mada i proizvodnja sve više doprinosi našem uspehu i opravdava ulaganja. Baveći se distribucijom, shvatili smo da imamo sva neophodna znanja i resurse, a sa druge strane da na tržištu ima prostora za nove proizvode, što nas je dovelo do toga da krenemo sa sopstvenim brendom. Na početku, proizvode su nam proizvodili na osnovu ugovora, da bismo vremenom došli do sopstvene proizvodnje. Investirali smo u proizvodnju kozmetičkih sredstava, deterdženata i sredstava za čišćenje i dezinfekciju. Proizvodnja se odvija po najsavremenijoj tehnologiji, kontroliše se svaka faza proizvodnje u skladu sa najvišim evropskim standardima, što nam omogućava da potrošačima ponudimo kvalitetne proizvode koji će u potpunosti zadovoljiti sve njihove potrebe. Celokupno poslovanje regulisano je u skladu sa standardima u oblastima sistema upravljanja kvalitetom, sistema upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu, kao i sistemom upravljanja zaštitom životne sredine. Procesi razvoja, proizvodnje i kontrole kvaliteta sertifikovani su i odvijaju se prema relevantnoj ISO standardizaciji za oblast proizvodnje, razvoja i prodaje hemijskih proizvoda.

U koje segmente poslovanja je kompanija najviše ulagala poslednjih godina, koje investicije biste izdvojili kao najznačajnije?

Konstantno ulažemo u razvoj proizvodnje i distribucije, posebnu pažnju posvećujemo inovacijama, novim tehnologijama, kvalitetu i bezbednosti proizvoda. Naša najznačajnija investicija jeste kupovina fabrike za proizvodnju zdrave hrane Repro Trade d.o.o.

Koje sve kategorije proizvoda i brendove kompanija Lomax danas ima u svom proizvodnom portfoliju, kolikim
proizvodnim kapacitetima raspolažete?

Okosnica portfolija zdrave hrane je brend Gold Pannon Grain, gde imamo sledeće kategorije proizvoda: kornfleks, testeninu, brašna… Kapaciteti kojima raspolažemo su na visokom nivou, sa veoma velikim stepenom automatizacije: 500t kornfeksa na godišnjem nivou, 200t testenine, 500t mlinarskih proizvoda. Što se tiče portfolija iz neprehrambene grupe proizvoda tu su: Kosili proizvodi za negu dece i beba, zatim LMX sredstva
za održavanje higijene (tečni sapuni, gelovi za tuširanje, šamponi za kosu i telo), deterdženti i omekšivači Kosili, Baly omekšivači, Deft tečni deterdžent za suđe i sredstva za čišćenje stakla i površina. Takođe, tu su i proizvodi koje radimo uslužno za druge pod njihovim PL-om. Kapacitet glavne linije za punjenje iznosi 1.500l/sat. U okviru kompanije Chemona-lab d.o.o. se nalazi i linija za proizvodnju praškastih proizvoda, gde za sada proizvodimo puder za ličnu higijenu.

Kakve pozicije vaši brendovi, po podacima kojima raspolažete, zauzimaju na tržištu, u okviru svojih kategorija?

Prema podacima kojima raspolažemo, naš brend Kosili je nacionalni lider u kategoriji dečije kozmetike. Takođe, Dobre ovsene kaše zauzimaju lidersku poziciju u svojoj kategoriji, isto kao i Zajic biljni napici. Naš brend LM Tox u kategoriji insekticida za kućnu upotrebu zauzima odlično 2. mesto.

Koje sve brendove Lomax trenutno distribuira i kako je organizovana distribucija? Imate li u vidu i neke nove
ugovore?

Brendovi koje trenutno distribuiramo iz grupe prehrambenih proizvoda su: Macval, Dobra ovsena kaša, Zajic, Nutrikaše, Bonavita, Gold Pannon Grain, Bonžita, Romansa; dok iz grupe neprehrambenih proizvoda radimo: Kosili, LMX, LM Tox, Deft, Dacca, Dalan, Torsan, Oxo, Dentix, Megaplast…
Lomax company ima razvijenu distributivnu mrežu koja u potpunosti pokriva teritoriju Srbije i čini je pet distributivnih centara, strateški raspoređenih: Subotica, Temerin, Beograd, Kragujevac i Niš. Skladišni prostor u okviru distributivnih centara je na približno 5.000m², opremljen je savremenom regalnom i pretovarnom tehnikom. Naša roba, zahvaljujući modernom voznom parku koji čini 30 dostavnih vozila, u roku od 24 do 48 sati dolazi do svih kupaca. Isporuku vršimo na oko 5.000 istovarnih mesta. Portfolio se menja shodno potrebama i zahtevima tržišta.

Da li u distributivnom portfoliju imate proizvode koji su slični nekim proizvodima iz vašeg sopstvenog portfolija i ima li u
tom slučaju straha kod partnera da ćete svoje bolje tretirati?

Nemamo. Takva situacija je zastupljena samo u kategoriji tvrdih sapuna. Našim principalima smo pokazali da imamo jednake standarde za sve proizvode i programe i da možemo da pružimo optimalnu distribuciju ukupnom portfoliju.

Kako se ‘borite’ sa konkurencijom, da li nailazite i na ‘nelojalne konkurente’? Koje sve vidove marketinga koristite, da li ste
prisutni na društvenim mrežama?

Strateškim planiranjem, ulaganjem i inovacijama se trudimo da odgovorimo na sve poslovne izazove, pa tako i na konkurenciju. Konkurencija je dobra stvar ukoliko je zdrava, podstiče takmičarski duh i doprinosi razvoju kreativnosti i podstiče tržišnu utakmicu. U poslednje vreme sve češće se susrećemo sa nelojalnom konkurencijom. Skoro smo imali, u više navrata, primere gde se zakonske odredbe tumače na različite načine –
jedan način za nas, a drugi za konkurenciju. To je nedopustivo! Naša marketinška strategija je uglavnom usmerena na aktivnosti na mestu prodaje, gde putem akcija i promocija podržavamo nastup naših proizvoda. Sve više smo prisutni na društvenim mrežama, gde je komunikacija sa potrošačima interaktivna i daje najbrže povratne informacije. Dobijamo bitne informacije sa tržišta na osnovu kojih se razrađuju i druge prodajne strategije. Medijska kampanja (TV, print, out door) je takođe vid marketinga koji koristimo kao podršku za svoje proizvode. Učestvovanje na različitim događajima poput sajmova i raznih drugih dešavanja takođe predstavlja jedan od vidova direktne komunkacije sa potrošačima, putem kojih dolazimo do za nas vrednih informacija, a kod potrošača stvaramo čvršću vezu sa proizvodom.

Na koji način odlučujete koje ćete kategorije proizvoda uvrstiti u svoj asortiman? Da li ove godine možemo očekivati širenje prehrambenog/ neprehrambenog asortimana?

Veliku pažnju posvećujemo razvoju i unapređenju sopstvenih brendova. Koristimo sve alate koji su nam na raspolaganju, ali se pre svega oslanjamo na znanje i iskustvo našeg tima. Pre uvođenja novog proizvoda u naš asortiman analiziramo trendove i potrebe tržišta i tek nakon toga donosimo odluku. Krajem prošle godine smo lansirali novu Kosili All Natural liniju proizvoda koji su 97% prirodni po svom sastavu i jedinstveni
na našem tržištu. Za sada imamo tri proizvoda za negu kože: šampon, kupku i 2u1 šampon+kupka; uskoro stiže i losion za telo. Takođe u okviru All Natural linije imamo i omekšivač za veš. Što se tiče prehrambenog asortimana, u toku je sertifikacija proizvodnje bezglutenskih proizvoda. Investirali smo u novu proizvodnu liniju tako da će svi proizvodi pod brendom Gold Pannon Grain biti bezglutenski. Imamo planove za proširenje
palete bezglutenskih proizvoda.

Koji maloprodajni kanali su bili najaktuelniji u 2016. godini kada je o Lomaxovim proizvodima reč? Kako ocenjujete saradnju sa trgovcima?

Prodaja se ostvaruje putem svih kanala prodaje, trgovačkih lanaca, tradicionalne trgovine, pharma kanala i kanala zdrave hrane. U toku protekle godine prodaja putem tradicionalne trgovine je imala najbolje rezultate. Trgovački lanci su iz godine u godinu sve zahtevniji, rešeni da  maksimalno iscrpe nas proizvođače i distributere. Imaju neopravdano velike zahteve, a rezultati izostaju.

Da li ste zadovoljni rezultatima koje je kompanija zabeležila u 2016. i kakva su očekivanja od 2017?

Protekla godina je bila veoma uspešna za Lomax company. Uprkos teškom ekonomskom okruženju, ostvarili smo značajan finansijski učinak. Što se tiče 2017, imamo velika očekivanja od proizvoda iz prehrambene grupe. Planiramo nove investicije u proizvodnju i postojeće programe. U 2017. očekujemo rast i na domaćem i na ino tržištu.

Kako biste opisali poslovno okruženje na našem tržištu poslednjih godina i šta se u tom smislu, po vašem mišljenju, može
očekivati u narednom periodu?

Nestabilno tržišno okruženje, nedostatak finansijske discipline i nepoštovanje ugovora su karakteristike našeg tržišta. To je naša realnost i ne vidim da će se bilo šta promeniti nabolje ni u ovoj godini. Takođe, veliki je izazov poslovati i opstati u svemu tome. Od velike pomoći bi bila dorada i potpuna primena zakona o rokovima plaćanja, kao i sankcionisanje i zabrana rada fizičkim i pravnim licima koja su dokazani privredni prestupnici.

Da li smatrate da je cena i dalje potrošaču osnovna odrednica prilikom kupovine i da li je savremeni potrošač postao zahtevniji?

Današnji potrošači su veoma zahtevni, informisani, tačno znaju šta žele da dobiju za svoj novac. Cena je potrošaču i dalje osnovna odrednica prilikom kupovine. Ono što nama ne ide u prilog je činjenica da su naši proizvodi iz grupe neprehrambenih proizvoda u srednjoj cenovnoj kategoriji. S obzirom na kupovnu moć stanovništva, naša ciljna grupa je sve manja.

U kom pravcu će se kompanija Lomax kretati u budućnosti, koje segmente poslovanja ćete se najviše truditi da
razvijete ili unapredite?

U budućnosti ćemo, pre svega, raditi na održavanju i podizanju efikasnosti proizvodnje, povećanju produktivnosti i izvoza. Jačanje pozicija naših brendova na tržištu jeste i biće jedan od naših glavnih ciljeva.