šlag

slag

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 147, april 2017)

 

Za najukusnije poslastice

Najveći količinski udeo u prodaji šlaga beleže hipermarketi i supermarketi – u posmatranom periodu taj udeo iznosi 52%. Kroz kanal velikih radnji proda se 31% količina šlaga, a za njima slede male radnje sa 17%, pokazuju podaci Nielsena.

Nielsen analiza tržišta

Maša Sretenović, Junior Account Executive:

Podaci agencije Nielsen odnose se na količinsko učešće na tržištu Srbije za period februar 2016 – januar 2017. godine. Prema tim podacima, u posmatranom periodu u Vojvodini je prodato 51% šlaga, u Beogradu 19%, u centralnoj jugoistočnoj Srbiji 14%, a u centralnoj zapadnoj Srbiji 16%.
Najveći količinski udeo u prodaji šlaga beleže hipermarketi i supermarketi – u posmatranom periodu taj udeo iznosi 52%. Kroz kanal velikih radnji proda se 31% količina šlaga, a za njima slede male radnje sa 17%. Prema veličini pakovanja, najprodavaniji je šlag od 500g (44%), od 40g (17%), od 1.000g (11%), od 250g (9%), dok ostale gramaže imaju manja učešća. Vodeći proizvođači (po abecednom redu) su: Aleva, Dr.Oetker, Dumil, Gold pack i proizvođači privatnih robnih marki zbirno. Vodeće robne marke (po abecednom redu) su: Aleva, C (Dr.Oetker), Dumil, Gold Technology
i privatne robne marke zbirno.

GfK analiza tržišta

Jelena Milutinović, Research Assistant, Consumer Panel Services:

Analiza tržišta šlaga u Srbiji odnosi se na podatke GfK panela domaćinstava za period od marta do decembra 2016. godine. Pod ovom kategorijom podrazumevaju se praškasti proizvodi za pripremu šlaga. Tržište šlaga se može okarakterisati kao stabilno – vrednosno i količinski,
pri čemu je blizu 50% domaćinstava u Srbiji bar jednom u posmatranom periodu kupilo neki od ovih proizvoda. Osim nepromenjenog broja domaćinstava, nije bilo značajne promene ni u njihovim kupovnim navikama. Na promociji je kupljeno 15% količina, a najčešće odabran format
pri kupovini su minimarketi, sa 38% količina. Slede tradicionalne prodavnice sa 31% količina i supermarketi sa 23%. U hipermarketima kao i putem ostalih kanala kupljeno je po 4% količina. C šlag, Dobro, Gold Technology, Joker i Yumis su vodeći brendovi (izlistani abecednim redosledom) i oni čine 49% tržišnih količina, iako se na tržištu može naći oko 50 različitihbrendova. Trgovačke marke su zabeležile blagi pad prodatih količina, pa je njihovo učešće opalo na 14%. Kupci šlaga su najčešće birali C šlag (30% kupaca), sledeći  brend je Yumis sa 20%. Da proba Gold Technology, Joker i Dobro odlučilo se 12%, 11% i 9% kupaca respektivno. Yumis je ostvario lojalnost kupaca od 34%, dok su preostala četiri vodeća brenda zabeležila lojalnost od 50% ili veću.

Aleva

Zorana Kepčija Popović, direktor marketinga:

Aleva ima 70 godina dugu tradiciju u proizvodnji hrane. Iako nas potrošači više prepoznaju po nekim drugim kategorijama proizvoda, posebno po mlevenoj začinskoj paprici i monokomponentnim začinima u celini, kao i tradicionalnim dodacima jelima, vremenom smo stekli njihovo poverenje i kada su u pitanju praškasti deserti i dodaci za kolače poput pudinga, ledenih deserata i šlaga. U Alevinom asortimanu se nalaze: šlag pena u kesici od 40g priprema sa mlekom, šlag pena u kesici od 40g priprema sa vodom, šlag pena ‘economy’ u kesici od 38g, kao i veće pakovanje od 1kg. Pored ‘klasičnog’ penastog šlaga, proizvodimo i Šlag krem Vanilu i Šlag krem sa čokoladom u kesicama od 65g. Osim pojedinačnih, imamo i različite kombinacije pakovanja (multipak) koje su posebno tražene u vreme praznika i proslava. Proizvodi iz ove kategorije su zastupljeni i u modernim i u tradicionalnim formatima, pre svega zahvaljujući dobroj distribuciji i iskusnom i obučenom prodajnom timu. Posebnu pažnju poklanjamo marketing aktivnostima, usmerenim ka našim kupcima ali i krajnjim potrošačima. Razvoj novih proizvoda, permanentna kontrola
kvaliteta i stalno praćenje svih troškova u kompaniji omogućavaju da do naših kupaca iznova dolaze kvalitetni proizvodi po prihvatljivim cenama prilagođenim tržištu. Konkurencija je sve brojnija i zbog toga težimo da budemo bolji, kreativniji, smeliji, istovremeno čuvajući ono po čemu nas potrošači prepoznaju i što od nas očekuju – kvalitet proizvoda. Kod ove kategorije, potrošaču je posebno važna pouzdanost proizvoda - tekstura pripremljenog šlaga, njegova konzistencija, postojanost - bilo da se šlag koristi kao samostalan desert ili u toku i/ili na kraju pripreme neke poslastice i tome posvećujemo posebnu pažnju.

Dumil

Šlag je poslastica koja se decenijama unazad koristi kao desertni dodatak voćnim salatama i voćnim kupovima, dodatak kafi, za pripremu i dekoraciju torti i kolača. Mi smo na tržištu sa svojim šlagom prisutni od 2008. godine. Zastupljeni smo u Mačvi, Vojvodini, Krupnju, Zemunu, Beogradu i u drugim mestima. Osim u kanalu tradicionalne trgovine, naš šlag je dostupan potrošačima i u dosta velikih trgovinskih lanaca.
U ponudi imamo šlag od 100g, 250g, 500g i 1.000g. Najbolje rezultate prodaje beleži Šlag od 250g. Takođe, proizvodimo i posni šlag u pakovanju
od 200g, što ljudima koji ne koriste proizvode životinjskog porekla ili poste pruža mogućnost da se zaslade. Sve prave domaćice znaju da će naš šlag svojim dobrim ukusom i volumenom njihove poslastice učiniti još lepšim i ukusnijim.

Gold pack

Natalija Pantić, tehnolog:

U kategoriji šlaga, Gold pack je prisutan sa proizvodima Šlag krem beli, Šlag krem Vanila i Šlag pena u pakovanjima od 100g i 500g. Najprodavaniji proizvod je Šlag krem beli. Najznačajniju prodaju ostvarujemo kroz male radnje i supermarkete.
Stalno poboljšanje prodaje postižemo akcijama i promocijama u objektima kupaca. Kada je reč o novitetima, u planu su artikli Šlag krem Čokolada i Šlag krem Jagoda u pakovanjima od 100g, koji su za sada na tržištu prisutni samo u pakovanjima od 2kg.