MERCATOR-S PRVI VELIKI TRGOVINSKI LANAC KOJI JE UŠAO U PROJEKAT EFISKALIZACIJE

14. II 2022 | Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali danas je obišao prodavnicu ‘Idea Organic’ u Beogradu, prvi objekat jednog velikog trgovinskog lanca koji je prešao na novi model e-fiskalizacije, gde je obavio kupovinu i na ulazu u radnju nalepio nalepnicu ‘I ja sam eFiskalizovan’, zajedno sa direktorkom kompanije ‘Mercator-S’ Violetom Kovačević.

“Do danas je oko 130.000 privrednih subjekata prijavilo lokacije prodajnih objekata za prelazak na novi sistem. Oko 125.000 njih se prijavilo za subvencije i isplaćeno im je 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po prodajnom mestu. Dakle, država je održala svoje obećanje, isplativši te subvencije. Pozivam sve privredne subjekte, obveznike fiskalizacije da što pre aktiviraju novi sistem, jer neće biti pomeranja roka. Dakle, od 1. maja ove godine, svi privredni subjekti koji su obveznici sistema fiskalizacije, moraće da budu u tom sistemu“, naglasio je Mali.

On je naveo da je na tržištu dostupno oko 150 softvera i hardverskih rešenja za novi sistem fiskalizacije.

“U ovom objektu sistem funkcioniše besprekorno, ne samo da nam ovo pomaže da se borimo protiv sive ekonomije, da na mnogo efikasniji način suzbijamo tu pošast, već nam pruža i mogućnost da se građani aktivno uključe u ovu aktivnost. Ukoliko skenirate QR kod sa ovih računa, odmah dobijate informaciju da li je račun ispravan ili ne, da li je plaćen porez ili ne. Znate i sami da se borimo već dve godine sa pandemijom virusa korona, da nabavljamo vakcine, lekove, da gradimo auto-puteve, bolnice, škole. Mi to ne možemo ako se sistem ne poštuje, ako svako ne uzme fiskalni račun, ukoliko ne gledamo da na pravi način povećamo i prihode u budžetu iz čega se sve ovo finansira, jer time gradimo uređenu i bolju Srbiju“, rekao je on.

“Sa jedne strane, kao što je i ministar Mali naglasio, ovo je nastavak uspešne borbe protiv sive ekonomije koja će doprineti boljem poslovnom okruženju u našoj zemlji, a sa druge strane nama trgovcima fiskalizacija omogućava efikasnije poslovne procese, smanjenje troškova. I naši kupci mogu da obave bržu kupovinu, jer se fiskalni račun štampa mnogo brže i znatno je pregledniji“, naglasila je direktorka kompanije ‘Mercator-S’ Violeta Kovačević.

Prodavnicu ‘Idea Organic’ obišao je i generalni direktor kompanije ‘Europos’ Bojan Milutinović, koja je proizvođač softvera koji se koristi u tom objektu.

“U sklopu svog posla mi pratimo i zakonsku regulativu i primenjujemo je u naš softver. U julu prošle godine mi smo pristupili realizaciji ovog projekta. U novembru smo predali i u decembru smo bili jedna od prvih firmi koja je dobila sertifikat. U toku su pripreme za masovnu implementaciju i migraciju sa stare na novu fiskalizaciju i sigurni smo da ćemo to postići u zakonom predviđenom roku“, rekao je Milutinović.

Događaju su prisustvovali direktor kompanije ‘NCR’ Stefan Lazarević, koja je proizvođač hardverskog rešenja, pomoćnik direktora Sektora za IKT u Poreskoj upravi Saša Dulić, kao i pomoćnik direktora Sektora za kontrolu u Poreskoj upravi Nenad Krtolica.