Maslinovo ulje

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.27,avgust 2006.)

Maslina, večna i neuništiva, koju stručnjaci često ističu kao veoma lekovitu, simbolizuje svetlost, mir, snagu, nagradu, večnost, nadu, lepotu, raskoš i Mediteran… Blagotvorno i terapijsko dejstvo maslinovog ulja spominjao je još Hipokrat, otac medicine, a danas stručnjaci ističu njenu lekovitost i potvrđuju narodna verovanja u snagu ‘tekućeg zlata’ – Homerov naziv za maslinovo ulje. Verovalo se da je prva maslina rođena iz Atinine svađe sa Posejdonom, a čuvala se poput blaga iz Erehtejona. Grčka legenda govori da je nastala od prolistalog koplja koje je Atina zabila u stenu, zbog čega Grci slave Atinu kao zaštitnicu maslinarstva, a Rimljani Minervu.

• Poznata lekovita svojstva
Vekovima su nutritivna, kozmetička i zdravstvena svojstva maslinovog ulja poznata stanovnicima Mediterana. Starorimska filozofija dugovečnosti spominje dve ključne namirnice života: vino i maslinovo ulje. Maslinovo ulje karakteriše prijatna i jedinstvena aroma koja potiče od različitih sastojaka (vitamina E, fenola, hidrokarbona, sterola, aromatičnih elemenata…) koji su prisutni u vrlo malim količinama. Najveći deo ulja (više od 95 odsto) čine masne kiseline, od kojih je najzastupljenija mononezasićena oleinska kiselina (65 do 85 odsto), zbog koje je maslinovo ulje najzdravije. Extra Virgin maslinovo ulje, glavni sastojak mediteranske dijetaIne ishrane, veoma je preporučljivo zbog svog bogatstva leinskim kiselinama koje pomažu u sprečavanju srčanih oboljenja. Nutricionistički gledano, čisto devičansko maslinovo ulje je dragocena hrana, bogata hlorofilom i karotenoidima koji služe kao prirodni antioksidansi. Dokazano je da se kod žena koje svakodnevno konzumiraju maslinovo ulje smanjuje rizik od dobijanja raka dojke za 45 odsto. Kašičica maslinovog ulja pre doručka terapeutski deluje na čir organa za varenje i pomaže u sprečavanju nastajanja kamena u žuči, a poznato je i njegovo laksativno delovanje.

• Kome se preporučuje maslinovo ulje
– Profil masti u maslinovom ulju vrlo je sličan profilu masti u majčinom mleku, pa se iz tog razloga maslinovo ulje posebno preporučuje deci. Na taj način delujemo povoljno na zdravlje naših najmlađih, a ujedno im usađujemo zdrave navike od najranijih godina.
– Starije osobe mogu imati posebne koristi od konzumacije extra devičanskog maslinovog ulja, jer redovan unos ove vrste ulja štiti od degenerativnih bolesti.
– Maslinovo ulje se preporučuje svima koji vode računa o svom zdravlju, a izuzetno je korisno kod kardiovaskularnih bolesti i kamena u žuči.

• Vrste maslinovog ulja
– Extra Virgin ili prvo maslinovo ulje, je najcenjenije, a dobija se prvim hladnim ceđenjem maslina. Ova vrsta sadrži najveći deo ekstraktivnih sastojaka. Kiselost ulja je (izraženo u oleinskoj kiselini) do jedan odsto, što označava najkvalitetniji tip maslinovog ulja.
-Virgin Oil se dobija na isti način kao i extra virgin, ali ima manje aromatičan ukus, i zbog slabijeg kvaliteta maslina kiselost je dva odsto.
– Rafinisano maslinovo ulje se dobija toplim ceđenjem, a dodatkom malih količina extra virgin ulja poboljšavaju se aroma i ukus ovog ulja. Kiselost je pet odsto.

• Lekovita svojstva maslinovog ulja
– Čuva srce i kardiovaskularni sistem.
– Sprečava nastanak tumora.
– Štiti oči i sprečava nastanak očne mrene.
– Sprečava pojavu gastritisa, kao i čira na želucu i upale jednjaka.
– Štiti jetru od masnih degeneracija, povoljno deluje na izlučivanje žuči.
– Usporava starenje.
Naime, zbog visokog sadržaja jednostuko nezasićenih masnih kiselina (77 odsto) maslinovo ulje štiti HDL ili ‘dobar holesterol’, a smanjuje udeo lošeg, LDL holesterola.

Marketing Foodland
Uvoznik i distributer ulja Ybarra
za SCG – Foodland d.o.o.