Instant kafa

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.31,decembar 2006.)

Od čuvara koza u Etiopiji do 3.400 šoljica vrhunskog napitka svake sekunde.

Legenda kaže kako se jedan Etiopljanin, čuvar koza po imenu Kaldi, iznenadio kad je video kako njegove koze skaču okolo, nakon što su pojele jednu vrstu crvenih bobica. Kaldi je probao bobice i iznenadio se porastom energije koju je osetio. Muslimani su od davnina pripremali napitak od tih suvih bobica koji im je davao dodatnu energiju u dugim satima molitve. Ovaj napitak postao je poznat kao ‘kahweh’, što na arapskom znači ‘okrepljujuće’ i uskoro se proširio celom Evropom.

Tajna u kombinovanju i prženju zrna
Jedna od glavnih tajni stvaranja instant kafe je postupak kombinovanja i prženja zrna. Blago prženje daje blagi ukus, srednje prženje bogat ukus i aromu, a jako prženje izražajan ukus. Sledi mlevenje, kojim se pržena zrna kafe melju u grubi prah, a zatim se kafa stavlja u ćelije ekstraktora koje izvlače ukus, aromu i boju iz mlevene kafe u toplu vodu. U sledećem koraku – sušenju, Nestle se pokazao naročito inventivnim, patentirajući dve tehnologije sušenja: spraydrying i freeze-drying. Nakon sušenja, postupkom skupljanja dobijaju se granule ili kristalići topive kafe.

Jednostavna priprema
Posebna metoda omogućuje da se granule proizvedu od 100 odsto čiste kafe, bez ikakvih dodataka, a da pritom zadrže svu punoću ukusa i mirisa. Zahvaljujući tome, jednostavnim prelivanjem bilo koje instant kafe vrućom vodom, svake sekunde se u svetu pripremi 3.400 šoljica ovog vrhunskog napitka.

O kofeinu
Kofein je aktivni farmakološki sastojak kafe i mnogih drugih namirnica. Stimuliše centralni nervni sistem, održava koncentraciju, podstiče metabolizam, ne zadržava se u telu i lako metaboliše. Stručnjaci potvrđuju da je 500 do 600 mg kofeina dnevno sasvim bezbedno sa zdravstvenog aspekta. Bezbedna dnevna količina kofeina izražena je kroz: tri do četiri šoljice turske kafe, pet šoljica instant kafe, pet šoljica čaja, šest čaša Coca-Cole, ili deset tableta analgetika.

Kafa i zdravlje
Naučna istraživanja nastavljaju da dokazuju da je umerena konzumacija kafe savršeno sigurna sa zdravstvenog aspekta. Kofein ima pozitivan uticaj kod bronhijalne astme, ublažava osećaj anksioznosti i depresije, doprinosi boljem raspoloženju i opuštanju, smanjuje stres, reguliše osećaj pospanosti kod vozača, smanjuje iscrpljenost sportista prilikom vežbanja, a dobar je i za opuštanje i druženje.

Energetska vrednost instant kafe
~ Prosečno, instant kafa sadrži 100 kCal na 100g.
~ Dekofeinizirana ima 110 kCal na 100g.
~ Prosečna količina instant kafe dovoljna za pripremu jedne šoljice je 2 gr.
~ Dakle, instant kafa sadrži 2 kCal po šoljici, a ona bez kofeina tek nešto više od 2 kCal.

Marketing kompanije
Nestle Adriatic Foods