Insekticidi

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.11, april 2005.)

Za mnoge od nas, proizvodi iz linije insekticida čine život mnogo prijatnijim. Nema dosadnih komaraca koji zuje dok uživate u prijatnim letnjim noćima, nema odvratnih bubašvaba da gmižu po vašim domovima. Ali, za veći deo sveta, kao i veći deo našeg tržišta, insekticidi čine više od toga da samo ulepšavaju život. Ovi proizvodi štite život, i neophodni su za preživljavanje. Svima je dobro poznato da su komarci prenosioci mnogih zaraznih bolesti, a jedna od najopakijih je malarija koja odnese na hiljade života godišnje. Prema najnovijim saznanjima bubašvabe su prenosnici smrtonosnog virusa ‘sars’ koji je za nekoliko nedelja odneo mnogo ljudskih života širom sveta. Prisustvo insekata predstavlja veliki problem u domovima potrošača i zato je važno koristiti delotvorne i sigurne proizvode. Insekticidi obuhvataju grupu različitih proizvoda koji su namenjeni uništavanju ili odbijanju insekata. Zavisno od vrste insekata kojih se želimo rešiti koristimo različite vrste insekticida. Osnovna podela insekticida je na one koji deluju protiv: gmižućih insekata (mravi, bubašvabe, bubaruse), letećih (komarci, muve, ose, buve), i moljaca.

Mravi
Postoji mnogo vrsta mrava, a svi oni vole istu hranu kao i mi. Stoga je neizbežno da mravi dolaze u kontakt s ljudima i postaju napast. Većina mrava koji su napast po kućama zapravo imaju gnezda izvan kuće, u zemlji, a u kuću dolaze tražeći izvor hrane. Kada nađu hranu, ostavljaju hemijski trag koji ih vodi nazad do svoje kolonije, tako da drugi mravi zaduženi za skupljanje hrane mogu da prate trag do hrane i da je donesu u koloniju. Tamo je opet predaju drugim mravima koji su zaduženi za brigu o mladima i za hranjenje kraljice. Kraljica polaže jaja, što znači da ne napušta koloniju. Stoga je vrlo teško ubiti kraljicu. Budući da su mravlje kolonije tako velike i postojane, kupci moraju razumeti da će se problem vraćati sve dok nešto ne učine. Najbolji način da rešite ovaj problem je korišćenje odgovarajućih proizvoda. Preporučuju se sprejevi protiv mrava i bubašvaba, a da bi se dugoročno oslobodili mrava najbolje je koristiti zamku za mrave. Zamka sadrži aktivni sastojak, koji deluje sporije od aktivog sastojka u spreju. To daje mravima vremena da odnesu hranu, odnosno mamac + aktivni sastojak, sve do kolonije i predaju je dalje. Mamce treba postaviti na sva prikladna mesta. Mravi ‘izviđači’ će naći mamac i na njega poslati mrave ‘radnike’. Mravi ‘radnici’ hrane kraljicu. Pošto pomoću mamca ubijete kraljicu, više neće biti mladih mrava i kolonija će izumreti.

Bubašvabe
Znate li da na svaku bubašvabu koju vidite u svom stanu dolazi još 400 do 500 bubašvaba koje ne vidite? Svi mrze bubašvabe. Bubašvabe mogu biti prenosioci bakterija i mikroba, na primer, salmonele, s jednog mesta na drugo. Kada vidite bubašvabu, nemate pojma odakle je došla. Možda je došla iz kanalizacije. Bubašvabe jedu sve i svašta. One vole istu hranu kao ljudi, čak i više od toga. Jedu jedne druge, jedu svoj vlastiti izmet. Najviše vole da budu u tamnom, toplom okruženju u kome žive i ljudi. Kada napolju postane hladno, one ulaze u kuću tražeći sklonište u našim domovima. Ako je vaš stan povezan s drugim stanovima, one će slobodno cirkulisati po celoj zgradi. U roku od godinu dana uspešne reprodukcije, u relativno maloj stambenoj zgradi može se razmnožiti do pola miliona bubašvaba. Zbog toga je važno delovati ‘odmah’. U borbi protiv bubašvaba preporučuju se: sprejevi protiv mrava i bubašvaba, koji su efikasni u ubijanju bubašvaba koje vidite, insekticidna pena, pomoću koje se mogu uništiti bubašvabe u skrovištu budući da priložena cevčica omogućuje dopiranje sredstva kroz sitne rupe i pukotine i deluje tri meseca. Kao i kod mrava, za uništavanje gnezda bubašvaba potrebno je postaviti mamce. Mamac privlači bubašvabe, jer sadrži hranu koju vole. Ali, hrana sadrži i malo otrova za bubašvabe. Dakle, bubašvaba može da pojede drugu bubašvabu koja je jela otrovnu hranu ili da sama pojede hranu iz klopke. Pomoću zamke za bubašvabe rešićete se onih koje ne vidite. Ukoliko živite u zgradi važno je da i vaše komšije u isto vreme koriste navedene proizvode, jer će u protivnom bubašvabe cirkulisati kroz povezane prostore na primer kroz cevi i ponovo će se pojaviti kod Vas. Ako imate probleme sa bubašvabama, morate da reagujetebrzo i da stalno budno pratite situaciju.

Leteći insekti
Komarci – letnje napasti, zujanje koje iritira, neprospavane noći, uništena letovanja… Ipak, komarci su mnogo više od nervoze i loših uspomena! Da li ste znali da samo ženke komaraca ujedaju? A da li ste znali da krv koju komarac uzme iz Vašeg organizma služi za razvoj i ishranu novih larvi komaraca? Komarci spadaju u najsavršenije i najopremIjenije lovce. Oni Vas mogu prepoznati po mirisu i to na udaljenosti od 25 do 30 metara, ali i po hemijskim signalima koje emitujete, kao i po toploti, svetlu i infracrvenim zracima koje emituje Vaše telo. Ubod komarca uvek će izazvati alergijsku reakciju. Komarci u kožu ubrizgavaju antikoagulant koji sprečava zgrušavanje krvi. Taj antikoagulant uzrokuje reakciju na koži, odnosno svrab. Zaštita od komaraca je posebno važna zbog infektivnih bolesti koje oni prenose. Komarac prilikom isisavanja krvi u žrtvu ubrizgava svoju pljuvačku, koja pored sastojaka koji iritiraju kožu čoveka, može da sadrži mikroorganizme koji uzrokuju bolesti. Tako bolest može da se prenese sa životinje na životinju, sa životinje na čoveka, ali čak i sa čoveka na čoveka!

Rat komarcima
Najveći broj obolelih beleži se u zemljama vlažnog tropskog pojasa. Ipak, globalno zagrevanje, povećanje temperature u svim krajevima, kao i cirkulacija velikog broja ljudi s kraja na kraj planete, čine da u skorijoj budućnosti može da se očekuje proširenje opasnih zona na Mediteran, ili na bilo koji kraj planete na kome komarci mogu da opstanu. Pored velikih akcija zaprašivanja, posebno je važno da svako doprinese u sopstvenom domu ili dvorištu, jer samo tako se može obezbediti dobra zaštita od ovih veoma opasnih insekata. Da bi se trenutno rešili muva ili komarca koristite sprej protiv muva i komaraca. Električni aparat sa tabletama ili tečnošću omogućiće vam miran san. One sadrže insekticidnu supstancu koja isparava i uništava komarce tokom cele noći. Aparati se prodaju u kompletu sa tabletama ili sa tečnošću. Tečnost je noviji proizvod i njena velika prednost je što se ne mora menjati svaki dan kao tablete nego je dovoljno svako veče uključiti aparat u utičnicu dok se bočica ne potroši. Kod tableta je svejedno koji aparat imate kod kuće, jer sve tablete odgovaraju svim aparatima, dok je kod tečnosti situacija sasvim drugačija. Ukoliko želite da se zaštitite od komaraca na otvorenom prostoru (u bašti, na kampovanju, terasi, splavu) koristite spirale koje deluju odmah nakon paljenja. Nakon što se upali, spirala lagano tinja i ispušta dim koji pruža delotvornu zaštitu od komaraca i ostalih insekata. Na tržištu se nalaze i spirale obogaćene različitim mirisima. Ukoliko želite da provedete dan u prirodi, a da se ne vratite kući puni uboda od različitih insekata, koristite repelente. Aktivnost repelenata sastoji se u tome da ‘zamaskira’ hemijske tragove koje vi izlučujete, a pomoću kojih vas komarci nalaze. Repelente je potrebno temeljno naneti na kožu, nisu potrebne velike količine, ali se sva izložena koža mora dobro prekriti repelentom. Postoje različite verzije repelenta: sprej, krema, losion, roll-on. Ukoliko se ne zaštitite i ipak zaradite ubod, možete ublažiti bol koristeći gel nakon uboda insekata.

Johnson Wax