Deterdženti

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.10, mart 2005.)

Bez obzira na sezonu, vrstu radnje ili segment, deterdženti se kupuju i jedan su od najvažnijih predstavnika grupe proizvoda za široku potrošnju.

Nekada davno…
Kultura pranja je stara koliko i pojava prvih tekstilnih materijala, kao što su lan, konoplja i vuna, a što se vezuje za period IV milenijuma pre n.e. Pralo se obično na obalama reka, jezera ili mora, gde se rublje potapalo, gnječilo rukama ili gazilo nogama. Kasnije se prljavština sa rublja odstranjivala udaranjem uz pomoć drvenog štapa, ili daske, a zatim je i pepeo pomešan sa rastvorom gašenog kreča korišćen kao sredstvo za pranje. U antičko vreme u Rimu su postojale javne perionice koje su kao sredstvo za pranje koristile ljudski urin. Nalazile su se u sporednim ulicama, ili na periferiji grada zbog razvijanja neprijatnog mirisa prilikom pranja. Danas je situacija sasvim drugačija. Celokupna hemijska industrija u svetu, a samim tim i industrija deterdženata je u neprestanom razvoju na svim poljima koja obuhvata: naučno-istraživački rad, porast proizvodnje i potrošnje, kao i stepen automatizacije.

Borba sa mrljama je svakodnevna
Kako je ljudska civilizacija napredovala i razvijala se, tako su se i svakodnevne mrlje vremenom menjale kroz razne periode, a formule su se prilagođavale u zavisnosti od toga da li treba da očiste ostatke koji su organskog ili neorganskog porekla. Sa koliko ćemo se neprijatnih tragova sresti, zavisi i od godišnjeg doba. Leti, na primer, kada jedemo više voća, sladoleda, i pijemo razne napitake, fleke su česta pojava, a tokom hladnijih i kišnih dana mogu nas neprijatno iznenaditi tragovi blata, prljavštine od automobila i raznih masnoća. Fleke koje deca prave dok se igraju napolju, mogu da budu jako uporne, a ostaci hrane za bebe su okarakterisani kao neke od najtežih mrlja.

Podela deterdženata
Postoji nekoliko osnovnih podela deterdženata za pranje: po obliku, vrsti veša, nameni, kao i po ceni. Deterdženti za pranje veša se po obliku dele na: praškaste, tečne, one u obliku gela ili tableta. Praškasti deterdženti su uglavnom univerzalni i mogu da se koriste svakodnevno. Veoma su efikasni za uklanjanje mrlja od trave, blata i prljavštine, i koriste se na svim temperaturama – 30°C, 40°C, 60°C i 90°C. Gel i tečni deterdženti su tehnološki napredniji i karakteriše ih lakša upotreba. Idealni su za fleke od hrane i masnoće različitog porekla, a najveća prednost primene je za pred-tretman jer lakše prodiru u tkaninu zahvaljujući direktnom nanošenju. Postoje i kombinovani deterdženti koji imaju različita svojstva – sa već dodatim omekšivačem, sa izbeljivačem koji ne bledi boju na tkanini, kao i tečni sa posebnim izbeljivačem. Prema vrsti veša deterdženti se kategorizuju na one za beli veš, kao i za veš u boji. Razlika je u formuli koja za beli veš sadrži izbeljivač, a za veš u boji specijalne sastojke koji osim što uklanjaju nečistoću sa tkanine, čuvaju i boje. Dalje postoji podela na deterdžente za ručno i mašinsko pranje, kao i na one za univerzalnu i specijalnu upotrebu za osetljive tkanine i predmete od vune i drugih nežnih prediva. Cenovni segment se deli na premijum, srednji i ekonomični. Najveći udeo na tržištu pripada deterdžentima iz ekonomičnog cenovnog segmenta, koji svoje predstavnike imaju većim delom kod lokalnih proizvođača, ali i internacionalnih.

Važno je…
Istraživanja pokazuju da potrošači vrlo često ne čitaju uputstva za upotrebu koja se obavezno nalaze na svim pakovanjima. Danas je većina praškastih i tečnih deterdženata koncentrovana i zato proizvođači na pakovanjima savetuju potrošače kako da pravilno peru rublje da bi duže ostalo u obliku i boji kao kada je kupljeno.

Ko donosi odluku o izboru
Kao i kod većine proizvoda za svakodnevnu upotrebu, žene su glavni kupci i odlučuju koja će robna marka najviše odgovarati potrebama porodice. Jake reklamne kampanje imaju veliki uticaj na svest potrošača, kako informativno, tako i za pozicioniranje određene robne marke. Potrošač se opredeljuje i ostaje lojalan izvesnoj robnoj marki i na osnovu sopstvenog iskustva. Izbor unutar ciljne grupe se bazira i na kupovnoj moći, ali ipak postoji određena razlika u smislu da se stariji potrošači odlučuju za proizvode iz ekonomične cenovne grupe, a mladi za premijum kategoriju u kojoj se uglavnom nalaze proizvodi internacionalnih kompanija.

Ivana Injac, Henkel Merima