Farbe za kosu

FRIZURE U BOJAMA DUGE

(tekst objavljen u Progressive magazinu br.36, maj 3007.)

Farbe za kosu se mogu naći u oko 50 odsto objekata maloprodaje u kojima se prodaju proizvodi za ličnu higijenu. Oko deset odsto proda se u hipermarketima i supermarketima, oko 40 odsto u velikim i malim prodavnicama, a ostatak u specijalizovanim radnjama.

Pre ili kasnije u toku svog života, svaka žena barem jednom proba da promeni boju svoje kose, a mnoge žene se farbaju redovno, jer se smatra da kosa govori mnogo o osobi i da je najdragoceniji ukras žene. U poslednje vreme, povećava se i broj muškaraca koji farbaju svoju kosu, u skladu sa novim modnim trendovima, mada su kupci ove kategorije proizvoda i dalje pre svega osobe ženskog pola.

Luxol:
Popularizacija brenda

Najpoznatiji Luxolov brend, kada su u pitanju farbe za kosu, je Helenton, a najpopularnija su pakovanja od 60ml. “U tekućoj godini je planirana popularizacija nekada veoma poznatog brenda Helenton. U tom cilju je sredinom marta održana promocija u Klubu frizera u Beogradu. Promoter ove manifestacije je bio renomirani frizer Milan Sarić. U nastavku godine je planirano učešće na sajmovima koji su fokusirani na proizvode ove vrste i agresivnija kampanja usmerena na profesionalne korisnike farbi za kosu. Krajem godine planiran je redizajn postojećeg pakovanja i marketinška kampanja koja će biti usmerena na krajnje potrošače”, kaže Borislav Cucić, komercijalni direktor Luxola. Glavni konkurenti ove firme na domaćem tržištu su, po rečima Borislava Cucića, svi uvozni brendovi, dok od domaćih proizvođača izdvaja firme Maxiton i Stančić. Luxol farbe za kosu izvozi u Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, pri čemu izvoz čini otprilike deset odsto ukupne prodaje.

Procetar&Gamble:
Nemački ekspert

“Boja za kosu kojoj se apsolutno može verovati, jer pruža otpornu, dugotrajnu i intenzivnu boju je Wellaton Color Crème, brend za bojenje kose koji je stvorila Wella, čuveni nemački ekspert za boje za kosu, ista kompanija koja je izumela i uvela na tržište boju za kosu u vidu kreme. Wellatonova jedinstvena kombinacija Coloration Reflex pigmenata, UV filtera i esencije kokosove palme, ostavlja kosu s prelepom i dugotrajnom bojom”, kažu iz kompanije Procter&Gamble. Molekuli Wellaton Coloration Reflex boje prodiru duboko, a nežno u kosu, kako bi osigurali dugotrajnu postojanost boje. UV filter nudi pouzdanu zaštitu od sunca, a njegova formula je obogaćena i esencijama kokosove palme, koje hrane kosu, ostavljajući je revitalizovanom posle bojenja. Wellatonov kremasti sastav omogućava vrlo jednostavno nanošenje bez kapanja, i savršeno ujednačenu boju od korena do vrha kose. U ponudi je 21 nijansa (uključujući specijalne Crvene i specijalne Plave kolekcije) i jedan izbeljivač. “Četiri specijalne crvene nijanse sadrže jedinstveni pigment boje, koji je patentirala Wella – pigment Pirazol 5. To su veći pigmenti boje veće gustine i zato prodiru još dublje u kosu i nude intenzivniju crvenu boju koja traje još duže”, ističu iz Procter&Gamblea. Specijalne plave nijanse su plave boje za kosu koje deluju kao blagi posvetljivači boje, omogućavajući postizanje blistave plave boje koja je puna sjaja. Wellaton izbeljivač omogućava posvetljivanje kose i do pet nijansi u pripremi za neku drugu nijansu, ali se takođe može koristiti i samostalno da bi se postigla plava boja prirodnog izgleda. Deo ponude je i farba za kosu Wella Safira, koja omogućava da kosa uvek bude elegantna i senzualna. Special Colour Refresher, koji se koristi posle druge i četvrte nedelje, čini boju intenzivnom kao prvog dana posle farbanja. Colour Refresher je posebno dizajniran za svaku nijansu kose. Ovaj proizvod je veoma jednostavan i izuzetno prijatan za upotrebu.
Intenzivne i žive boje
Za zadivljujuće jake boje, koje su u isto vreme nežne prema kosi, iz Procter&Gamblea preporučuju Londa Color Cream farbe za kosu. “Aktivni kolor pigmenti dugotrajno i pouzdano prekrivaju sede vlasi. Izbor boja je tako širok, da će svako naći ono što mu odgovara”, kažu iz ove kompanije. Novi balzam sa provitaminom B5, vitaminom E i UV filterom učvršćuje boju i pruža kosi jedinstven, svilen i dubinski sjaj. Pouzdan kvalitet Londa Colora sa unapređenim odlikama za zaštitu kose garantuje još bolje rezultate bojenja. U ponudi su i Londa Color Emotion – intenzivne i živopisne boje za kosu. Color Emotion je dostupan u 20 savremenih nijansi, u rasponu od tamno ljubičasto-teget, preko moka do zlatno plave, i ima snagu savršenog prekrivanja. Nova kremasta formula boje omogućava vrlo jednostavno i sigurno nanošenje, bez kapanja. Idealni rezultati bojenja postignuti su pažljivom kombinacijom sastojaka i elemenata za zaštitu kose. Balzam sa pro kolor vitaminima neguje kosu i pruža joj dugotrajni i brilijantni sjaj. Color Emotion je podjednako pogodan za žene i muškarce”, kažu iz kompanije Procter&Gamble.

Schwarzkopf&Henkel:
Posebno za tamnu kosu

“Kada je reč o bojama za kosu, kompanija Schwarzkopf& Henkel je prisutna na tržištu Srbije sa brendom Palette – eskpertom za boje za kosu, kome veruju milioni žena širom Evrope”, kaže Milica Janić, asistent brend menadžera. U okviru Palette boja, na našem tržištu postoji šest linija koje se razlikuju po postojanosti, načinu aplikacije, sastojcima i paleti boja. Boje za kosu koje se ispiraju namenjene su onima koji često vole da eksperimentišu sa svojim izgledom. One su idealan izbor ukoliko potrošač prvo želi da isproba kako bi određena nijansa izgledala na njihovoj kosi pre nego što se opredeli za dugotrajnu boju, a mogu se koristiti i između dva bojenja dugotrajnom bojom, da bi se postojeća boja osvežila. U svom asortimanu Palette nudi boje za kosu koje se ispiraju, odnosno traju šest do osam pranja, podnazivom Instant Color. Ove boje su jednostavne i brzo se nanose, a pri tom su veoma nežne prema kosi jer ne sadrže amonijak i vodonik peroksid. “U okviru dugotrajnih boja za kosu, najprodavanija Palette linija je Intensive Color Creme. Uz pomoć kreme za bojenje koja sadrži vitamin C koji neguje kosu i Color Protectina koji štiti boju od izbleđivanja, ove farbe pružaju izražajne, dugotrajne i sjajne boje uz garantovano pokrivanje sedih vlasi. Od marta, u okviru ove linije, uveli smo inovaciju na tržištu – Radiance boje koje su namenjene posebno za tamnu kosu. Uz pomoć unapređene formule u jednom koraku moguće je posvetliti i obojiti kosu u intenzivnu i živahnu boju”, kaže Janić. Druga linija dugotrajnih boja za kosu je Permanent Natural Colors. Po rečima Milice Janić, nežna i kremasta formula ovih farbi, obogaćena Aloe Verom, obezbeđuje dugotrajnu boju i delikatnu negu kose. One dubinski neguju kosu tokom bojenja, čineći je neverovatno mekom na dodir. Od skoro je na našem tržištu, u okviru Permanent Natural Colors, uveden poseban klaster sa potpuno prirodnim tonovima plave boje koje ne izgledaju monotono ili veštački zahvaljujući Anti- Orange Tone tehnologiji, a neželjeni narandžasti tonovi se neutrališu tokom bojenja.
Noviteti na tržištu
“Od marta i naši potrošači su u mogućnosti da probaju Color XXL, prve unisex boje za kosu namenjene mlađoj generaciji, ali i onima koji se tako osećaju”, kaže Janić. Ona dodaje da specijalna formula Palette Color XXL usmerava koncentrovane kolor pigmente duboko u strukturu kose pružajući joj extra intenzivne, extra sjajne i postojane boje. Color XXL asortiman čini 14 trendi nijansi, jedan posvetljivač i tri moderne nijanse za dobijanje pramenova. Za moderne pramenove, iz Schwarzkopf&Henkela preporučuju novi Color XXL Wild Lights – uz pomoć profesionalne četkice koja se nalazi u svakom pakovanju jednostavno je napraviti moderan izgled sa senzacionalnim pramenovima čak i na tamnoj kosi. Palette u svom asrotimanu nudi i Deluxe dugotrajne boje za kosu koje se nanose uz pomoć aplikacione bočice. Osim jednostavne upotrebe, karakteristika ove linije je i što pruža dodatnu negu kosi. Svako pakovanje sadrži krem balsam sa proteinima kašmira koji se nanosi nakon ispiranja boje, pruža kosi dodatnu negu i čini je mekom i nežnom poput kašmira. Palette Blond je kolekcija boja namenjena plavušama i čine je plave nijanse, posvetljivači i pramenovi. Dve vrste posvetljivača omogućavaju da se postigne vrlo svetla i ujednačena plava boja sa blistavim i zdravim sjajem. Isto tako, Palette Blond pruža izbor između naglašenih pramenova koji se nanose uz pomoć aplikatora ili suptilnih pramenova koji se dobijaju uz pomoć kape i kukice. Svako pakovanje Palette Blonda sadrži hranljivu masku sa uljem jojobe koja dubinsku neguje kosu i štiti je od isušivanja. “Zaista široka lepeza nijansi, različiti načini aplikacije i nivoi postojanosti omogućavaju da svaki potrošač nađe pravi proizvod za sebe u okviru Palette boja za kosu”, kaže Milica Janić, asistent brend menadžera Schwarzkopf&Henkela.

Stančić:
U pripremi nova linija

Firma Stančić je na našem tržištu prisutna sa farbama za kosu Fani. “Najpopularnija pakovanja su Fani boja za kosu od 50ml i Fani boja za kosu set”, kaže Predrag Stančić, vlasnik i direktor kompanije. Stančić otkriva da je u pripremi i nova linija pod nazivom Gardini. Kao glavne konkurente svojim bojama za kosu na domaćem tržištu u firmi Stančić vide Garnier i Palette farbe za kosu.

Pripremila: Marija F. Šmit