E-AGRAR JEDAN OD PRIORITETA NOVOG SAVEZA ZA HRANU I POLJOPRIVEDU NALED

2492020-eAgrar

24. IX 2020. | Na poslednjoj sednici NALED-a izabrano je novo predsedništvo Saveza za hranu i poljoprivredu. Za predsednika je imenovan Andrej Beslać (Mlekoprodukt), dok će potpredsednici u novom sazivu biti Andrea Radonjić (Coca-Cola Helenic), Ljiljana Radaković (Pepsico) i Tamara Penjić (Carnex). Prioriteti rada Saveza u narednom periodu biće nastavak usklađivanja propisa sa EU, stvaranje preduslova za smanjenje bacanja hrane i omogućavanje njenog lakšeg doniranja, olakšanje trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, priznavanje laboratorijskih rezultata / analiza iz EU objavljivanjem liste evropskih laboratorija i metoda čiji se rezultati priznaju pri uvozu u Srbiju, deklarisanje zemlje porekla.

„Jedan od prioriteta rada u narednom periodu jeste nastavak na digitalizaciji uprave, gde kao prvi korak vidimo i razvoj e-Agrara kao jedinstvene on-line platforme za efikasnije procedure za registraciju poljoprivrednog gazdinstva i podnošenje zahteva za podsticaje“, istakla je Tamara Penjić, članica novog sastava Saveza za hranu i poljoprivedu u NALED-u i izvršna direktorka Industrije mesa Carnex, koja je deo MK Grupe.

„Nadovezaćemo se na sve ono što je urađeno u prethodnom periodu u smislu sprovedene reforme angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi u 2019. godini,  kao i uspostavljanja platforme e-inspektor, ali i fokusirati se na ostalo što će značajno skratiti procedure i uticati na uštede i države i zaposlenih u sektoru hrane i poljoprivrede. Uzimajući u obzir broj aktivnih poljoprivrednih gazdinstava i registrovanih i odobrenih objekata za proizvodnju i preradu mesa, mleka i ostalih poljoprivrednih subjekata i procedure za registraciju, otvaranje, zatvaranje, podnošenje zahteva za uvoz, izvoz, podsticaje, utrošeno vreme i novac na dostavljanje dokumentacije, koje uprava već poseduje u 80% slučaja, i utrošeno vreme uprave za obradu zahteva sa druge strane, nastavak digitalizacije uprave je definitivno jedan od priroriteta“, naglasila  je Tamara Penjić.

„Takođe, e-Agrar treba da omogući povezivanje sa ostalim bazama od značaja za poljoprivredu (registar životinja i gazdinstava, centralni registar objekata, baza podsticaja koji se dodeljuju na lokalnom nivou, itd) i da olakša proces obrade svih zahteva i kontrole dodele podsticaja, izdavanja dozvola, kao i da omogući lakšu analitiku za sektor poljoprivrede, u realnom vremenu“, naglasila je Tamara Penjić. Istovremeno, e-Agrar će  uticati na ažurnost i brzinu obrade podataka, jer zaposleni u javnoj upravi troše značajno vreme na obrade zahteva, što u nekim slučajevima može da prouzrokuje kašnjenja u izdavanju rešenja ili isplatama podsticaja poljoprivrednicima, čime se njihova konkurentnost ugrožava. Posle uspešno sprovedene reforme angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi u 2019. godini, prelazak na optimizovane procedure i dalja digitalizacija u sektoru poljoprivrede pokazala se kao najbolji način poslovanja u vreme krize izazvane korona virusom.