DEZODORANSI

(tekst je objavljen u Progressive magazinu broj 209, jul/avgust 2023)

GfK

Prosečna frekvencija kupovine je malo manje od jednom u dva meseca

Od svih kupljenih dezodoranasa, 55% su antiperspiranti, dok su 41% standardni dezodoransi. Ubedljivo najdominantniji format za kupovinu dezodoranasa su drogerije sa 40% vrednosnog učešća, pokazuju podaci GfK.

U posmatranom četvoromesečnom periodu, dezodorans je barem jednom kupilo 42% domaćinstava u Srbiji. Prosečna frekvencija kupovine je oko 1,8 puta, odnosno malo manje od jednom u dva meseca, pri čemu je zabeležen blag pad kako frekvencije, tako i penetracije.

Od svih kupljenih dezodoranasa, 55% su antiperspiranti, dok su 41% standardni dezodoransi.

Ubedljivo najdominantniji format za kupovinu dezodoranasa su drogerije sa 40% vrednosnog učešća. Zatim slede tradicionalne prodavnice sa 17%, supermarketi sa 13% i minimarketi sa 11% učešća. Prodavac sa najvišom lojalnošću kupaca unutar ove kategorije je dm.

Top 3 igrača u kategoriji dezodoranasa u Srbiji ‘odnose’ 60% vrednosnog učešća i, abecednim redosledom, to su: BDF, Sarantis i Unilever, pri čemu se Unilever izdvaja kao proizvođač sa najvišom lojalnošću kupaca.

Naspram istog perioda prethodne godine, vrednosni udeo trgovačkih marki se skoro duplirao u posmatranom periodu i iznosi 12%, pri čemu je lojalnost kupaca trgovačkih marki 43%. Promocije čine 24% vrednosnog udela unutar ove kategorije.