Žitarice i kaše

(tekst je objavljen u Progressive magazinu broj 209, jul/avgust 2023)

Retail Zoom

Žitarice sve češći izbor za doručak

Potrošači sve više traže namirnice koje će pomoći u jačanju imuniteta i koje su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima. Narastajuća zabrinutost za zdravlje će olakšati veliki rast tržišta žitarica za doručak u narednim godinama.

Procenjuje se da će veliična globalnog tržišta žitarica za doručak biti vredna 50,7 milijardi dolara do 2030. godine, pošto prodaja nastavlja da raste nakon pandemije, podstaknuta sve većom potražnjom za pogodnim opcijama gotovim za jelo. U navedenom periodu očekuje se CAGR rast ove kategorije od 5,08%.

Važna ciljna grupa su milenijalci

Doručak je među najvažnijim obrocima u toku dana, jer puni telo potrebnom energijom za početak dana i daje oporavak nakon sna. Jutarnje žitarice spremne za konzumaciju obiluju vitaminima i mineralima, a imaju malo masti i holesterola. Kao rezultat promene načina života, potražnja za ovakvim proizvodima je u porastu. Važna ciljna grupa kupaca su milenijalci koji imaju brz način života i manje vremena za spremanje/ kuvanje doručka.

Zdravlje i blagostanje su ključni trendovi

Pored toga, kao rezultat pandemije, zdravlje i blagostanje postali su ključni trendovi u žitaricama za doručak. Potrošači sve više traže namirnice koje će pomoći u jačanju imuniteta i koje su bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sve veća zabrinutost za zdravlje u kombinaciji sa eskalacijom slučajeva gojaznosti, digestivnih poremećaja i dijabetesa će olakšati veliki rast tržišta žitarica za doručak u narednim godinama. S obzirom na to da se brendovi sve više fokusiraju na različite i privlačnije stilove pakovanja, to bi moglo rezultirati većom prodajom u narednim godinama.

Tržište Srbije

Podaci kompanije Retail Zoom se odnose na količinsko i vrednosno učešće žitarica za doručak i obroka/kaša na maloprodajnom tržištu Srbije u periodu od juna 2022. do maja 2023. godine, dakle proteklih godinu dana. U posmatranom periodu kategorija žitarica za doručak i obroka/kaša na maloprodajnom tržištu Srbije beleže pad količinske prodaje od 5%, dok vrednosna prodaja raste 6%, sve pod uticajem porasta prosečne cene po kilogramu od 12% u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Po regionima

U toku posmatranog perioda na severu Srbije je generisano 28,8% prodatih količina, u Beogradu 39,4%, u zapadnoj Srbiji 10,4%, dok je u regionu istočne Srbije prodato 21,4% količina. Vrednosno posmatrano, sever Srbije nosi 28,9%, Beograd 40,6%, zapad Srbije 10,3%, a istok 20,2% prodajne vrednosti.

Po kanalima prodaje

Najveće količine žitarica za doručak (kumulativno posmatrano) su se u ovom periodu prodale kroz kanal hiper i super marketa, 51,1% prodatih količina je iz ovih kanala, za njima slede velike i srednje radnje sa 40,4%, dok preostalih 8,4% dolazi iz kanala malih radnji. Ova kategorija se dominantno prodaje u lancima sa nacionalnom pokrivenošću, sa 63% prodatih količina, dok 31% prodaje dolazi iz radnji tradicionalnog formata, a 6% iz lokalnih lanaca.

Po tipu proizvoda

Ukoliko posmatramo segmenataciju ove kategorije, primećujemo da cerealije čine 14,3% vrednosti prodaje, korn fleks 6,9%, musli segment 26,5%, dečiji segment 14,9%, dok kaše/obroci učestvuju sa 37,4% u vrednosnoj prodaji. Količinski, segmentacija nosi sledeća učešća: cerealije 28,1%, korn fleks 7,9%, musli 27,0%, dečiji segment 12,9% i preostalih 24,1% dolazi od kaša/obroka.

Po veličini pakovanja

Najprodavanija veličina pakovanja žitarica za doručak je 250g sa 26,9% prodatih količina i 20,4% prodate vrednosti, zatim 500g pakovanja sa 13,2% prodatih količina i 7,3% vrednosne prodaje, dok kod obroka/kaša najprodavanija pakovanja su 65g (9% količinske prodaje, 13,8% vrednosne prodaje) i pakovanja od 60g (8,5% količinske prodaje, 12,8% vrednosne prodaje).

Segment cerealija beleži rast

Ono što možemo primetiti ako uporedimo poslednjih godinu dana sa prethodnih godinu dana jeste da segment cerealija jedini beleži rast, kako vrednosno (26%), tako i količinski (6%).

Vodeći igrači

Za kategoriju žitarice za doručak vodeći proizvođači po vrednosnoj i količinskoj prodaji (abecednim redom) su, od juna 2022. do maja 2023. godine: Dr. Oetker, Nestlé, Swisslion Takovo, The Fun&Fit, Vitalia.

Za kategoriju obroci/kaše vodeći proizvođači po vrednosnoj i količinskoj prodaji (abecednim redom) su, od juna 2022. do maja 2023. godine: Atlantic grupa, Dr. Oetker, Mogador (Lomax), privatna robna marka (svi proizvođači kumulativno), Vitalia.