Čokoladni namazi

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 72, maj 2010.)

 

Čokoladni namazi su kremovi sa ukusom čokolade koji se najčešće jedu namazani na hleb i palačinke, ali se koriste i u pravljenju filova ili nadeva za torte, krofne i druge poslastice. Omiljeni su kod najmlađih potrošača, ali ih ne zaobilaze ni odrasli. Dostupni su u raznim pakovanjima – od tegle do plastičnih kantica.

Sastav
Iako čokoladni namazi imaju ukus, miris i izgled čokolade, ne zgušnjavaju se, već ostaju u tečnom stanju, kako bi mogli da se mažu. Obično sadrže kakao, ulje i dodatne komponente koje su zaslužne za ukus i miris, a često i lešnike i med. Proizvođači koji se trude da naprave proizvod u skladu sa zahtevima zdrave ishrane, proizvode ih od sirovina prirodnog porekla i proverenog kvaliteta, pazeći na odnos ugljenih hidrata, masti i proteina, kao i strukturu mineralnih materija i vitamina.

Prvi kremić na našim prostorima
Na prostorima bivše Jugoslavije prvi čokoladni namaz – Eurocrem počeo je da se proizvodi 1972. godine u fabričkim halama tadašnjeg PIK Takova, po originalnoj italijanskoj recepturi i tehnologiji, u to vreme najpoznatijeg i najvećeg svetskog proizvođača te vrste proizvoda, italijanskog Gandole. Ime Eurocrem postalo je kod nas ime za celu kategoriju čokoladnih namaza, i danas poznatu kao ‘eurokrem’. Na samom početku, kapacitet proizvodnje Eurocrema iznosio je oko 1.600 tona na godišnjem nivou.

Jedna od omiljenih poslastica
Međutim, sa razvojem novih vrsta pakovanja, edukacijom potrošača i sticanjem tržišnih pozicija ove kategorije proizvoda, obim proizvodnje i prodaje čokoladnih namaza iz godine u godinu je rastao i pojavljivali su se novi proizvođači. Nakon decenija prisutnosti na ovim prostorima, čokoladni krem je postao opšte prepoznatljiv proizvod i jedna od omiljenih poslastica čitave armije potrošača.

Visoka energetska vrednost
Zbog svoje visoke energetske i hranljive vrednosti, preporučen je i da nahrani, a ne samo da zasladi organizam, pa ga deca, uz hleb ili neku drugu namirnicu, često jedu za doručak ili užinu. Svojim prisustvom na trpezi, čokoladni namaz je, može se reći, promenio i istovremeno obogatio tradicionalni način ishrane. Danas je u Srbiji prisutno više proizvođača ove vrste namaza.

Među omiljenijim svetskim kremićima
Među najpopularnijim kremićima na našem, ali i na drugim tržištima širom sveta, svakako je Nutella. Najraniji oblik ovog čokoladnog namaza proizveo je 40-tih godina prošlog veka, u Italiji, Pietro Ferrero, osnivač kompanije Ferrero. U to vreme, vladala je nestašica čokolade, odnosno kakaa, zbog racionalizacije tokom Drugog svetskog rata. Ferrero je kao zamenu upotrebio lešnike, kojima je severozapad Italije bogat. Prve količine ‘paste đanduje’ prodate su 1946, u čvrstom obliku, a kremasta verzija počela je da se prodaje nekoliko godina kasnije, kao Supercrema. Ovaj proizvod je 1963. preimenovan u Nutellu. Prva tegla Nutelle izašla je iz Ferrero fabrike 1964. godine.

Zorica Janjić,
direktor proizvodnje, Eurolion