Akcija za klimu: Šta mogu da učine odgovorne kompanije

30. XI 2022 | U ovom trenutku, postoje bar tri upozorenja koja jasno upućuju na to da klimatske promene nisu mit, već da će čovečanstvo morati ozbiljno da se suoči sa ovim izazovom. Naime, prema podacima Ujedinjenih nacija, 2019. godina bila je druga najtoplija godina od kada se vrše merenja i ujedno poslednja godina najtoplijeg perioda u istoriji planete koji je trajao od 2010. godine.

Zbog toga, u javnosti su sve češći pozivi da se aktivno radi na njihovom zaustavljanju ili usporavanju. Akcija za klimu jedan je od 17 Ciljeva održivog razvoja UN koji su ujedno svojevrsni poziv na akciju za stvaranje prosperitetnijeg sveta, u kom održivost ekonomskog razvoja neće štetno uticati na ekosistem planete. 

U skladu sa tim odgovorne energetske kompanije čine značajne napore da doprinesu zacrtanim ciljevima. Naftni gigant BP postavio je sebi zadatke koji se odnose na unapređenje bio-diverziteta, snabdevanje čistom vodom, favorizovanje prirodnih rešenja. Među prioritetima kompanije je i nulta emisija štetnih gasova. Iste zadatke u ovoj oblasti ima i Shell koji nastavlja da ulaže u ekološki prihvatljivije načine za obezbeđivanje energije za domaćinstva i transport, kao što je električna energija iz obnovljivih izvora. Italijanska kompanija ENI navodi da svoje poslovanje zasniva na principima održivosti i cirkularne ekonomije, te da sve veći fokus stavlja na ulaganje u obnovljive izvore energije.

Značajni napori u ovom pravcu čine se i u Srbiji. U Izveštaju o održivom razvoju NIS-a za 2021. godinu navodi se da ova kompanija prepoznaje 12 od 17 Ciljeva održivog razvoja UN čijem ostvarenju  doprinosi svojim poslovanjem. Među njima je i Akcija za klimu.

Kako bi doprinela procesu dekarbonizacije, kompanija NIS već godinama posvećeno sprovodi svoju zelenu agendu. Tako je NIS od 2009. godine u ekološke projekte i projekte koji imaju značajne efekte na unapređenje zaštite prirode uložio oko 900 miliona evra. Jedan od primera jeste i postrojenje za Duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo vredno više od 300 miliona evra. Ovaj kompleks omogućio je proizvodnju većih količina tržišno najvrednijih goriva, ali je i značajno smanjio emisije sumpor dioksida, azotnih jedinjena i praškastih materija.

Ciljevima održivog razvoja UN kompanija NIS doprinosi i inovativnim tehnologijama. Tako je nedavno u komercijalni rad puštena TE-TO Pančevo, gasna elektrana u kojoj će se istovremeno proizvoditi toplotna i električna energija. Električna energija se distribuira u energetski sistem Srbije čime NIS dodatno doprinosi energetskoj sigurnosti države, dok se energija proizvodi iz ekološki prihvatljivijeg energenta – gasa.

Pored toga, i zaposleni NIS-a aktivno učestvuju u brojnim ekološkim akcijama i inicijativama. Tako su krajem 2021. godine članovi Kluba volontera NIS-a učestvovali u sadnji 500 sadnica platana i javora u okolini Rafinerije nafte u Pančevu, a ekološke akcije bile su u fokusu Kluba volontera tokom čitave 2022. godine. Iz NIS-a navode da će i u narednom periodu biti spremni da daju puni doprinos ostvarenju Ciljeva održivog razvoja UN, svesni da na taj način, doprinose i unapređenju ekološke slike naše zemlje.