ZdravoRastimo: Ovo pitanje o zdravoj ishrani je zadalo najviše muka osnovcima

10. XI 2023 | Tradicionalni ZravoRastimo onlajn turnir i ove godine je zainteresovao veliki broj učenika iz cele Srbije da provere svoje znanje o temama koje predstavljaju temelj zdravog odrastanja – zdravoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti. Preko 6.000 osnovaca takmičilo se na turniru koji je ove godine organizovan pod sloganom Vreme je za ZdravoZnanje na platformi Shtreber, a najbolji među njima osvojili su vredne nagrade.

Od 20. oktobra do 3. novembra đaci od 5. do 8. razreda su odgovarali na raznovrsna kviz-pitanja. Na primer, u kom povrću ima najviše vitamina, zbog čega su u ishrani važne žitarice od celog zrna i koliko je minuta fizičke aktivnosti dnevno minimalno potrebno za pravilan razvoj. Najviše muka zadalo im je pitanje zašto je bolje pojesti celu jabuku nego popiti isceđeni sok? Tačan odgovor je da cela voćka, ne samo jabuka, sadrži dragocena vlakna koja blagotvorno deluju na zdravlje.

Četvrti po redu edukativni turnir organizuje platforma Shtreber, u partnerstvu sa kompanijom Nestlé, u okviru dugogodišnjeg Nestlé for healthier kids ZdravoRastimo programa, kako bi kod dece probudio interesovanje za pravilnu ishranu i redovno bavljenje sportom.

Za naše školarce je kviz bio sjajna prilika da pokažu šta su prethodnih nedelja naučili tokom kampanje ‘Svaki dan je sportski dan’, koja je deo istog programa. Ove godine, Nestlé sportski dani su u oktobru postavili izazov ne samo za decu već i za sve građane da vežbaju 21 dan u kontinuitetu kako bi im fizička aktivnost prešla u naviku. Đaci u školama širom Srbije su svakog dana odvajali bar 15 minuta za čučnjeve, trčanje i istezanje, a podršku su im pružili nastavnici, roditelji i brojni influenseri na društvenim mrežama koristeći oznake #nacionalnorazmrdavanje, #zdravorastimo i #svakidanjesportskidan.

“Raduje nas što su školarci i ove godine učestvovali na ZdravoRastimo turniru u tako velikom broju. Pravila kviza nisu zabranjivala pomoć roditelja. Naprotiv, ohrabrili smo ih da se uključe i da zajedno potraže odgovor na neko pitanje, jer podrška odraslih i dobar primer koji daju svojim ponašanjem pomažu deci da i sama lakše izgrade dobre navike. Čestitamo svima koji su osvojili nagrade, ali i svim ostalim učesnicima. Nadamo se da su kroz igru i zabavu imali priliku da nauče nešto novo i da će to primenjivati u praksi kroz ceo život. Nestlé će i dalje posvećeno raditi na širenju znanja o pravilnoj ishrani i važnosti redovne fizičke aktivnosti”, istakla je Koraljka Novina Brkić, nutricionista i kooridnator ZdravoRastimo programa.

Pored kompanije Nestlé, podršku turniru su pružili Savez za školski sport Srbije, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvo omladine i sporta. I turnir i sportski dani deo su edukativnog programa ZdravoRastimo koji kompanija Nestlé u Srbiji sprovodi 12. godinu zaredom s ciljem podizanja svesti roditelja i edukacije dece o razvijanju zdravih navika. Programom je do sada obuhvaćeno više od 120.000 osnovaca.