EVO ŠTA MOŽEMO DA NAUČIMO OD TINEJDŽERA: Frikom na Teen Talku postavio pravo pitanje

(foto: Zoran Ilić)

Devojčice i dečaci, generacije na kojima sve(t) ostaje, odrastaju u internet eri, univerzumu ekspanzije društvenih mreža, interaktivnog i raznolikog šarenog sadržaja, koji ima za cilj da ih konstantno zabavlja iz minuta u minut.

Pored zabave, na velika vrata kroz portal savremenih komunikacija ušetala je pojava koja je ogroman problem za celo društvo, a zove se digitalno nasilje i manifestuje se kroz zloupotrebu slobode izražavanja i širenja govora mržnje, koji nesumnjivo negativno utiče na svakog pojedinca. Ova pojava naročito pogađa tinejdžere, koji su jedna od najosetljivijih kategorija i još uvek nisu dovoljno spremni na komentare koji mogu izuzetno da ih povrede i ugroze im budućnost razvoja ličnosti.

Znamo da ovaj svet ostavljamo mnogo mlađima od nas i zato smo poželeli da ih čujemo, da saznamo njihovo viđenje, ali istovremeno i da ih podstaknemo da ovaj svet učine mnogo boljim mestom za sebe i svoje drugarice i drugare.

(foto: Zoran Ilić)

Zato smo tokom ‘Teen Talk’ konferencije, na kojoj je slatki pokrovitelj bio Frikom, organizovali jednu anketu s pitanjem „Kako se ponašaju pravi macho dečaci i devojčice“ i odgovori koje smo dobili su nas dodatno raznežili, ali i ulili nadu da će buduće generacije ipak spasiti ono dobro u svima nama.

“Devojčice trebaju biti hrabre, uporne i jake, a dečaci džentlmeni i kavaljeri”, samo je jedan u nizu komentara, a u kutiji za odgovore ih je bilo preko 200 i ono što nas je dodatno obradovalo jeste da su svi do jednog bili izuzetno ohrabrujući i podržavajući.

(foto: Zoran Ilić)

U nastavku možete pročitati šta su nam još macho dečaci i devojčice poručili u vezi sa pravim vrednostima i lepim ponašanjem:
„Da podržavaju svoje drugare i ne budu nasilni“,
„Mačo dečak bi trebao da bude pametan, da ima dobre ocene, da ne preti drugima tučom zato što je jači. Treba da bude dobar prema drugim dečacima i devojčicama“,
„Treba da se međusobno poštujemo i da budemo dobri jedni prema drugima“,
„Macho dečaci i devojčice bi trebalo da budu tolerantni, saosećajni, mislim da ne treba da se obaziru na to šta ko nosi i da komentarišu“,
„Trebaš biti srećan u onome što radiš dok jedeš Macho“,
„Da imaju optimizam, veru i snagu u sebe“,
„Dobro da se ponašaju i budu Macho“,
„Biti čovek“,
„Svi treba da budemo odgovorni. Moramo poštovati jedni druge“,
„Macho dečaci i devojčice štite jedni druge međusobno“

Da bi macho dečaci i devojčice sebe razvili na pravi način i uspeli da ostvare svoje ambicije, moraju da budu podržani, da budu shvaćeni i prihvaćeni, da budu ohrabreni da pokažu kako treba da se ponašaju i kao što glasi poslednji komentar treba da se štite međusobno. A to isključuje bilo kakvu vrstu digitalnog nasilja.

(foto: Zoran Ilić)

U godinama formiranja svojih identiteta, stavova i afiniteta, svako verbalno nasilje nastalo usled različitosti ili nerazumevanja okoline može u velikoj meri da utiče na njihovo mentalno stanje i odvede razvoj njihove ličnosti u pogrešnom smeru.

Zato je brend Frikom, podržavajući ‘Teen Talk’ konferenciju i organizujući ovu anketu želeo da pokaže da naši najmlađi ipak znaju da cene i prepoznaju kvalitete poput kulture, saosećajnosti i dobrote.

U centru razgovora na konferenciji bila je dobrobit svih tinejdžera, ali i mladih osoba, kao i podrška u formiranju njihovih ličnosti. Frikom je celom događaju dao jednu novu dimenziju ovom anketom, a odgovori učesnika ohrabruju i predviđaju lepu budućnost.