ZA ŽENE U NAUCI: L’Oréal – UNESCO konkurs za stipendije za mlade naučnice u Srbiji

29. IV 2021 | Konkurs za Nacionalne stipendije u okviru svetski poznatog programa L’Oréal – UNESCO ‘Za žene u nauci’ (L’Oréal – UNESCO For Women in Science), produžen je do 31. maja 2021. godine.

Sve mlade žene koje se bave naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka i imaju do 35 godina i završene ili upisane doktorske studije, svoje prijave mogu podneti na veb-sajtu zeneunauci.co.rs.

Reč je o jedanaestom ciklusu ovog programa u Srbiji, a ove godine najtalentovanijim mladim naučnicama biće dodeljene tri stipendije, svaka u iznosu od po pet hiljada evra u dinarskoj protivvrednosti.

Program Nacionalnih stipendija ‘Za žene u nauci’ deo je velikog L’Oréal – UNESCO globalnog programa koji kroz različite vidove podrške nastoji da promoviše ženske naučne talente, njihovu ulogu u društvu, kao i da pruži podršku njihovom daljem usponu u svetu nauke. Istovremeno, kroz podršku naučnicama, cilj programa je da ohrabri što veći broj žena da se bave naučno-istraživačkim radom i pokaže da veća zastupljenost žena u nauci doprinosi njenom razvoju kao i rešavanju izazova sa kojima se svet danas suočava.

Ovaj program sprovodi se u više od 50 zemalja, a u Srbiji je pokrenut 2010. godine i realizuje se u partnerstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalne Komisije za UNESCO i kompanije L’Oréal Balkan.

Program ‘Za žene u nauci’ predstavlja jedinstvenu platformu koja ženama koje se bave naukom pruža mogućnost daljeg naučnog i profesionalnog usavršavanja i podršku da, u trenutku koji je možda preloman za njihovu naučnu karijeru, unaprede svoj rad i nastave da se bave naukom u Srbiji. Pored toga, učešćem u programu, našim talentovanim i posvećenim ženama, omogućen je i pristup međunarodnoj zajednici žena u nauci, dok sam projekat doprinosi afirmaciji naših naučnica i nauke, van granica naše zemlje.

Kroz lokalni program ‘Za žene u nauci’ u Srbiji je do sada za svoj izuzetan naučno-istraživački rad nagrađeno čak 29 srpskih naučnica, u ukupnom iznosu koji prevazilazi 15 miliona dinara. Pod parolom ‘Svetu je potrebna nauka, a nauci su potrebne žene’, L’Oréal Balkan, zajedno sa partnerima u ovom programu poziva mlade naučnice u Srbiji, da se i ove godine prijave na konkurs i postanu deo zajednice žena koje svojom izuzetnošću menjaju svet.

Sve informacije o načinu prijavljivanja, kao i o samom programu, uključujući i prijavni formular i opšta pravila konkursa za 2021. godinu, dostupne su na veb-sajtu zeneunauci.co.rs.

O svetskom programu „Za žene u nauci“

Samo 28% istraživača u svetu su žene (Izveštaj UNESCO o nauci do 2030, iz 2015. godine), a manje od 3% su dobitnice Nobelove nagrade iz oblasti nauke. L’Oréal-UNESCO ‘Za žene u nauci’ je jedinstveni, svetski poznat program kreiran da promoviše i ohrabri žene koje daju svoj doprinos naučnom napretku u svetu. Postoji od 1998. godine kada su ustanovljene Nagrade ‘Za žene u nauci’, koju godišnje dobija pet najuspešnijih naučnica u svetu. Danas ovaj program, pored nagrada, obuhvata i inicijativu ‘Internacionalne zvezde u usponu’ (International Rising Talents), kao i regionalne i nacionalne stipendije ‘Za žene u nauci’ koje se svake godine dodeljuju mladim naučnicama širom sveta. Inicijativa ‘Za žene u nauci’ postala je referentna tačka za međunarodna naučna dostignuća, vrsta javnog foruma i neprocenjiv izvor motivacije, podrške i inspiracije ženama u oblasti nauke.