‘VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA’ SA ‘FALSTAFF’ MAGAZINOM PREDSTAVILA NAJBOLJE OD VINSKE INDUSTRIJE REGIONA

14. IX 2023 | U Beču je 12. septembra 2023. godine održan prestižni događaj koji je u u fokusu imao poslovne aspekte vinske industrije naše regije i time je okupio mnogobrojne predstavnike distributera, prodajnih lanaca, somelijere i poznavaoce vina iz Austrije i Beča. Ovaj događaj je otvorio nove mogućnosti za prepoznavanje i afirmaciju vina iz Srbije, Severne Makedonije i Albanije, a istovremeno predstavio stranoj publici predstojeći sajam ‘Vinska vizija Otvorenog Balkana’ zakazan za novembar 2023. godine u Beogradu.

‘Falstaff’ najznačajniji evropski časopis i portal posvećen vinu, hrani i putovanjima, koji je prepoznao kvalitet i potencijal vinske industrije Srbije, Severne Makedonije i Albanije, i često ih predstavlja svojoj publici, bio je domaćin ovog događaja na kom su se gostima obratili Jelena Tanasković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Ljupčo Nikolovski, ministar poljoprivrede Severne Makedonije i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Ministar Jelena Tanasković istakla je značaj ‘Vinske vizije Otvorenog Balkana’ za region i Srbiju kao zemlju koja ima preko 500 registrovanih vinarija i preko 950 hektara novozasađenih vinograda od 2019. godine. Naglasila je da je tržište Austrije značajno za našu zemlju i da je broj gostiju na predstavljanju ‘Vinske vizije’ u Beču danas pokazatelj da postoji ogroman potencijal za proširenje saradnje.

Ministar poljoprivrede Severne Makedonije, Ljupčo Nikolovski osvrnuo se na uspešne poduhvate vinara Severne Makedonije koja je postigla izuzetne rezultate u izvozu vina, ističući važnost ‘Vinske Vizije Otvorenog Balkana’ za celokupnu vinsku industriju u regionu i zajednički nastup na stranim tržištima. Nikolovski je istakao da je ‘Vinska vizija Otvorenog Balkana’ najvidljiviji projekat u okviru inicijative Otvoreni Balkan i da je regionalna saradnja uspela da od ovog sajma napravi jedan od pet najvećih i najznačajnijih u Evropi.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, naglasio je značaj ovakvih skupova za razvoj vinske industrije u čitavom regionu i otvaranje novih poslovnih prilika za domaće vinare. Čadež je rekao da su zemlje Otvorenog Balkana spremne za svetsko tržište i da u Zapadnoj Evropi raste interesovanje ne samo za vina, već i za povezane industrije kao što je turizam.

Drugi međunarodni sajam vina ‘Vinska vizija Otvorenog Balkana’ postao je nezaobilazna tačka na vinskoj mapi Evrope i sveta, privlačeći pažnju najuglednijih stručnjaka, distributera, somelijera i ljubitelja vina. Ovaj događaj takođe promoviše bogatu balkansku gastronomsku tradiciju i rakiju kao autentičan segment kulturnog nasleđa. Vinski turizam i gastronomija igraju ključnu ulogu u razvoju turizma na Balkanu, pružajući posetiocima priliku da uživaju u autentičnim jelima i vrhunskim vinima regiona. Jučerašnji događaj u Beču označava još jedan korak napred u afirmaciji vinske industrije Balkana i predstavlja priliku za jačanje regionalnih i međunarodnih veza u ovoj oblasti. Više informacija o ‘Vinskoj viziji Otvorenog Balkana’ možete pronaći na sajtu www.fair.openbalkan.com