UZ PODRŠKU GOMEXA: U Zrenjaninu obeležen Svetski dan autizma

3. IV 2023 | U organizaciji Osnovne i srednje škole 9. maj, a uz podršku kompanije Gomex, u ponedeljak, 3. aprila obeležen je u Zrenjaninu Svetski dan autizma.

Šetnjom glavnom gradskom ulicom i Trgom slobode učenici Osnovne i srednje škole ‘9 maj’ su podržali osobe sa autizmom. Deca pomenute škole, njihovi prijatelji iz još nekoliko osnovnih i srednjih škola u Zrenjaninu, kao i svi koji su želeli da se pridruže, uz poseban plavi detalj na garderobi (kao znak podrške deci sa autizmom), prisustvovali su ovoj manifestaciji i puštanju plavih balona. 

Plava – boja prijateljstva sa osobama sa autizmom, ujedno predstavlja njihove nedodirljive svetove u kojima kriju svoja osećanja i radosti.

Autizam predstavlja jedan veoma složen poremećaj, koji se najčešće javlja u prve tri godine života. Iako su naučnici pokušali da utvrde tačan uzrok, nisu uspeli u tome, ali veruju da uzrok nije samo jedan, već da je to skup raznih faktora koji deluju na mozak i njegovo funkcionisanje. Ovaj poremećaj se manifestuje kroz nemogućnost komunikacije i interakcije sa okolinom, neka ograničena, ustaljena i ponavljajuća ponašanja deteta. 

Kako bi se skrenula pažnja javnosti, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2. april proglasila Svetskim danom autizma, koji se redovno obeležava od 2007. godine i od tada je učinjeno mnogo kako bi osobe sa autizmom mogle da imaju što lakši i bolji život.