USKORO MOGUĆE PLAĆANJE U PRODAVNICAMA SKENIRANJEM QR KODA

2012020-Online-QR-Code-Scanner

20. I 2020. | Građani Srbije uskoro će moći da u svakoj prodavnici u zemlji plate robu skenirajući svojim telefonima QR kod sa proizvoda.

Reč je o nastavku širenja mreže usluga instant plaćanja, što je posebno važno za trgovce koji će na ovaj način istog trenutka dobiti novac za prodatu robu, umesto da čekaju po nekoliko dana, kako je to inače slučaj kada se plaćanje obavlja karticama, kažu za Tanjug u Narodnoj banci Srbije.

S druge strane, širenjem novih usluga u oblasti ‘e-plaćanja’ smanjuje se količina keša u opticaju, što je praksa u brojnim razvijenim zemljama sveta. Za lidera po tom pitanju smatra se Švedska, koja je zacrtala plan da do 2023. godine postane društvo bez gotovine.

Kada je reč o plaćanju skeniranjem QR koda, u Narodnoj banci Srbije kažu da je pri kraju ceo postupak ‘instalacije’ ovakvog načina plaćanja.

NBS je 2018. godine uvela mogućnost instant plaćanja u Srbiji, pa se transferi novca mogu obavljati tokom 24 časa, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini i to za sekundu ili dve.

“U Srbiji se svakog meseca izda najmanje 15 miliona računa, za struju, telefon, infostan i druge usluge koje građani plaćaju. Plaćanje telefonom, odnosno skeniranjem QR koda, samo je jedan od načina da se izbegne dugo stajanje u redovima ispred šaltera”, kazao je Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS).

Kada je reč o sigurnosti ovog tipa plaćanja, Vasić kaže da su UBS i NBS zajedno ustanovili pravila šta tačno treba da sadrzi QR kod, te da se ceo sistem oslanja na iskustva, praksu, domaće i međunarodne zakone.

“S obzirom na to da Srbija želi da uđe u EU i većina naših zakona i sistema zaštite se oslanja na standarde koji postoje u EU”, rekao je Vasić i napominjući da su banke u zemlji spremne za plaćanje skeniranjem QR koda.

Svakoj državi je u interesu da ima što manje gotovine, jer upotreba keša, osim rizika da bude ukraden, zahteva skupe procedure čuvanja, transporta, skladištenja. Nacionalna strategija Republike Srbije za mala plaćanja 2019 – 2024, između ostalog, predviđa duplo veći rast elektronskog i mobilnog bankarstva u zemlji.

 

Uskoro startuje obaveza označavanja robe u maloprodaji mašinski čitljivom oznakom

Od 31. januara 2020. godine, roba u trgovini na malo mora biti označena mašinski čitljivom oznakom (GTIN identifikacijom, QR kodom i dr.), prenosi Informativno poslovni centar i dodaje da je ova obaveza propisana Zakonom o trgovini.

Podsetimo, roba u trgovini na malo mora da ima deklaraciju koja obavezno sadrži: podatke o nazivu i vrsti robe, podatke o tipu i modelu u skladu sa prirodom robe, podatke o količini izraženoj u jedinici mere ili komadu u skladu sa svojstvima robe i podatke o poslovnom imenu proizvođača, a za robu iz uvoza poslovnom imenu uvoznika i zemlji proizvodnje.

Deklaracija mora da se istakne jasno, uočljivo i čitljivo, na jedan od sledećih načina: na robi ili na njenom pakovanju (uključujući privezak, etiketu, alkicu, omot i sl.), neposredno pored robe na mestu prodaje, u katalogu ili drugom materijalu sa ponudom te robe koji je besplatno dostupan potrošačima na prodajnom mestu i pre kupovine na način na koji se potrošači ne dovode u zabludu.

Ukoliko trgovac obavlja daljinsku trgovinu dužan je da sve podatke sa deklaracije učini dostupnim pre kupovine. Deklaraciju je dužan da obezbedi proizvođač ili uvoznik robe, ali odgovornost za deklarisanje robe imaju trgovci.