Tečnost za ispiranje usta

(tekst objavljen u Progressive magazinu br. 71, april 2010.)

 

Postoji više tipova korisnika tečnosti za ispiranje usta: oni koji traže rešenje za neki problem – osetljive zube, krvarenje desni ili slično, oni koji koriste tečnost za ispiranje usta kao deo rutine održavanja higijene usta i kao preventivnu i blagovremenu investiciju u oralno zdravlje, oni koji je koriste za osvežavanje daha. U zavisnosti od pomenutih tipova potrošača, učestalost korišćenja tečnosti varira od dvaput dnevno do nekoliko puta u toku nedelje. Međutim, veliki broj potrošača još uvek nije upoznat sa tim da osim uobičajenog pranja zuba, mogu ostvariti dodatnu korist upotrebom tečnosti za ispiranje usta.

Koristi se od davnina
Iako se na našem tržištu smatra da je ova potkategorija relativno nova, korišćenje tečnosti za ispiranje usta datira još iz 2700. pre nove ere, kada je u drevnoj Kini korišćena za tretman gingivitisa. U vreme starih Grka i Rimljana, ispiranje usta se praktikovalo među višim slojevima društva. Krajem 60-tih godina, u Danskoj, Profesor Harald Loa, na Royal Dental koledžu našao je da je hloroheksidin efikasan u borbi protiv dentalnog plaka i od tada raste interesovanje za sredstva za ispiranje usta među širom populacijom.

Sastav
Aktivni sastojci među komercijalnim brendovima mogu da sadrže timol, eukaliptol, heksetidin, mentol, hloroheksidin glukonat, hidrogen peroksid i drugo, a nekada i flor, enzime i kalcijum. Kao zaslađivač se koriste sorbitol, xylitol i drugi sastojci, dok se alkohol nekada koristi kao nosilac ukusa i zbog svojih antibakterijskih svojstava.

Velika tržišna šansa
Tečnost za ispiranje usta jedna je od najbrže rastućih potkatergorija kategorije zdravlja i lepote. Dok se u Evropi njen rast meri u dvocifrenim, čak i trocifrenim procentima (Centralna Evropa), mogućnosti za unapređenje ovog segmenta su još uvek ogromne. Procenat populacije koji koristi ovu potkategoriju (tržišna penetracija) – je u proseku 30 odsto u celoj Evropi, u Sloveniji je oko 10 odsto, a slično je i u Srbiji. U velikoj Britaniji, tržišna penetracija tečnosti za ispiranje usta je 51 odsto, a u SAD-u je 73 odsto. Poređenja radi, paste za zube imaju penetraciju od oko 80 odsto, a četkice za zube oko 67 odsto. Na našem tržištu dostupne su tečnosti za ispiranje usta koje pokrivaju najvažnije potrebe potrošača: čine zube beljim, dah svežijim, obezbeđuju antibakterijsku zaštitu desni, koriste se za zaštitu osetljivih zuba i desni. Neki proizvođači nude i ‘priručna’, mala pakovanja, idealna za probanje proizvoda, upotrebu prilikom putovanja, podesna za ručnu tašnu, čime privlače nove potrošače.

Ključ je u vidljivosti na polici
Na osnovu podataka dobijenih istraživanjem tržišta, došlo se do saznanja da ljudi ne kupuju proizvode iz kategorije tečnosti za ispiranje usta, jer nisu dovoljno vidljivi na policama u odeljku kategorije lepote i zdravlja ili na policama u većim radnjama. Oni često jednostavno ni ne znaju da mogu da kupe tečnost za ispiranje usta u radnji u kojoj obično pazare. Prema tome, ključ je u vidljivosti na polici, koja se može postići pozicioniranjem u obliku dijamanta na policama sa oralnom negom, ili čak pozicioniranjem u okviru bloka sa pastama za zube – imajući u vidu da paste za zube imaju najveću prodajnu frekvenciju u okviru oralne nege. Svest kupaca o postojanju ove kategorije takođe se može unaprediti jednostavnim edukativnim materijalima, pozicioniranjem van police kako bi kupac skrenuo sa uobičajene putanje i slično. Hipermarketi, supermarketi i drogerije su ključni lanci prodaje za kategoriju tečnosti za ispiranje usta. Ova kategorija je isto toliko važna, kao i kategorija četkica za zube, jer je veoma profitabilna. Predviđa se da će u sledećoj dekadi ona biti oralnoj nezi, ono što su sredstva za hidrataciju kože nezi kože, ili regenerator nezi kose.

Nedeljka Janković,
sektor marketinga,
Colgate-Palmolive Adria