SVEČANO OBELEŽENO PET GODINA DONAU SOJA REGIONALNOG CENTRA NOVI SAD

13. XII 2019 | Donau soja regionalni centar je 11. decembra 2019. godine svečano proslavio pet godina od svog osnivanja u Novom Sadu. Prisustvovalo je 200 članova i partnera Donau soja udruženja iz regiona i inostranstva.

O saradnji i zajedničkim uspesima govorili su predstavnici Donau soja udruženja i brojni partneri. “Očigledno je da je kompletna privreda orijentisana ka konceptima održivosti i ublažavanja negativnih efekata klimatskih promena. Donau soja nudi kvalitetna rešenja za sve članove lanca od stočne hrane do prehrambenih proizvoda koji ovaj trend žele da prate na pouzdan i odgovoran način”, naglasio je Ernst Gauhs, potpredsednik UO Donau soja.

Marija Kalentić, izvršni direktor Donau soja udruženja, istakla je ogroman uspeh ove godine naglasivši da je iz regiona izvezeno po Donau soja standardu kvaliteta preko 140.000t soje, od čega 75.000t samo iz Srbije. Trenutno Donau soja sertfikat poseduje 39 kompanija, dok je više od 60 kompanija u sistemu grupne sertifikacije. Ovo je veliki uspeh za naš region, koji na taj način omogućava plasman sertifikovane Donau soja soje na najzahtevnija evropska tržišta poput Norveške, Švajcarske, Nemačke, Holandije.

O novim trendovima na tržištu i zahtevima kupaca govorio je predstavnik kompanije Sodrugestvo Carsten Lenz Storm koji je istakao da je srpska soja najbolja za proizvodnju jedne od najkvalitetnijih riba – lososa, i da Norveška uvozi značajne količine koncentrata soje-dobijenog od srpskog zrna.

“Kompanija Bimal je bez gmo proizvođač. Uspešno smo sertifikovali našu proizvodnju, označili proizvode i time pozitivno odgovorili na zahtev 90% anketiranih građana u BiH koji su se izjasnili da žele da znaju šta kupuju”, rekla je Nataša Pucar, direktor koorporativnih komunikacija Studen Holdinga.

Dr Svetlana Balešević Tubić, direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, je najavila Svetsku konferenciju o soji 2020. godine koja će se održati u Novom Sadu u okviru koje će biti organizovan i šesti Donau soja kongres: “Institut je jedan od prvih članova Donau soja udruženja i do danas se odvija saradnja promovisanja i unapređenja gajenja soje u Srbiji i Evropi. Kada su u pitanju istraživanja u vezi sa sojom, Institut je prepoznat ne samo na evropskom nivou već i od strane svetske naučne zajednice – biće organizator Svetske naučne konferencije o soji, 2020. godine, koja se po prvi put održava na teritoriji Evrope, i to u Novom Sadu. Podršku za ovu konferenciju Institutu upravo će dati Donau soja udruženje”.