Sokovi

Tehnologija proizvodnje voćnih sokova toliko je usavršena da neki proizvodači mogu da naprave 100% prirodne sokove.

Ni u jednom svetunema toliko različitih boja, toliko prefinjenih ukusa i sladunjavih mirisa kao u svetu voća! Od kada društvo postoji, a i mnogo pre toga, voće je izazivalo i privlačilo ljude – posebno žene. Voće nas je zapravo i dovelo na ovaj svet. Da se zaista radi o vrhunskom i savršenom proizvodu prirode, svedoči i ‘rajsko’ poreklo voća. Da nije toliko dobro, ne bi raslo u Raju! Na ovome svetu voće nam je dato kao sećanje na ‘rajski vrt’, kao veza sa božanskim, uzvišenim… I kad uzmemo u obzir poreklo voća, njegovu moć da pruži užitak svim čulima i njegove nutritivne vrednosti, jedini zaključak je – iskoristimo ga i uživajmo!

Idealna hrana
Čak 70% naše planete čini voda. Naše telo je 80% sačinjeno od vode. I, šta mislite, kakvu hranu treba da jedemo? Upravo hranu koja je po sastavu najpribližnija sastavu našeg organizma. Voće sadrži 80% vode. Pored vode, voće sadrži i mnogo vitamina, minerala, ugljenih hidrata, vlakana. Da bi organizam iskoristio unetu hranu, neophodno je da je svari. Za varenje se troši energija. Za jedan biftek organizmu je potrebno 8-10 sati rada i mnogo, mnogo energije. Za voće svega 30 minuta. Za voćni sok – neverovatnih 15 minuta. Voće nam i daje i čuva energiju. Istina je jednostavna – voće i voćni sokovi su idealna hrana!

Voće iz čaše
Pojedine vrste voća nismo u prilici da konzumiramo tokom čitave godine u svežem stanju. Ili ipak jesmo?! Naravno da jesmo! Zahvaljujući prirodnim voćnim sokovima. Stručnjaci se slažu da je voćni sok po nutritivnim svojstvima jednako vredan kao i sveže voće. Sadrži približno istu količinu ugljenih hidrata, vitamina, minerala i vlakana. Čaša voćnog soka može da se računa u jednu od pet obaveznih voćno-povrćnih porcija tokom dana. Naravno, ako je 100% prirodan, bez dodataka konzervansa, šećera, veštačkih boja i aroma. Preporuka nutricionista je da voće i voćne sokove konzumiramo na prazan stomak ili 20-ak minuta pre jela. Zato je najbolje da svaki dan započnemo čašom prirodnog voćnog soka. Za razbuđivanje i akumuliranje energije, potrebne za naporan radni dan, idealan sok je od narandže, ili mešavina narandže, šargarepe i kajsije, poznatija kao ACE vitaminska kombinacija. A za ‘perfekcioniste’ – najbolji sok od maline na svetu.

Industrijska proizvodnja
Upravo zbog velikog sadržaja vode u voću, oduvek se nametala pomisao da ga konzumiramo – iz čaše. Sve je započelo direktnim ceđenjem voća i spravljanjem svežih sokova. Sveže ceđeno voće je sigurno najukusnije, ali se mora konzumirati odmah nakon ceđenja. Savremeni tempo života, s druge strane diktira ‘oprezniji’ odnos prema vremenu, a sa njim i naše navike u ishrani. Osim toga, tehnologija industrijske proizvodnje voćnih sokova toliko je usavršena da omogućava nekim proizvođačima da naprave 100% prirodne sokove, ukusa i nutritivne vrednosti autentičnih za sveže voće, mikrobiološki apsolutno bezbedne za potrošača. Zato su voćni sokovi iz industrijske proizvodnje danas najviše u upotrebi. Početak industrijske proizvodnje voćnih sokova vezuje se za 19. vek, dve zemlje i dve vrste voća. U švajcarskoj je proizveden prvi industrijski sok od jabuke, a u SAD sok od grožđa. Tek nakon 1925. godine počinje ozbiljnija industrijska proizvodnja voćnih sokova. U foksu se, pored jabuke i grožđa, našlo i citrusno voće, zbog velike količine vitamina C koju ono sadrži.

Kvalitet proizvodnje
Danas je tehnologija prerade voća i proizvodnje voćnih sokova dovedena gotovo do savršenstva. Propisani su pravilnici i zakoni za ovu industrijsku granu, kojih svi proizvođači moraju da se pridržavaju. Vrhunsku, aseptičnu tehnologiju u preradi voća i proizvodnji sokova, koja podrazumeva punjenje u potpuno sterilnim uslovima, osustvo konzervansa i očuvanje svih minerala i vitamina iz voća podržavaju i mnogi domaći proizvođači. Akcenat je stavljen na vrhunski kvalitet sokova i apsolutnu bezbednost potrošača. Pored međunarodno priznatih standarda, koji se odnose na kvalitet proizvodnje i očuvanje prirodne okoline – ISO 9000 i ISO 14000, zakoni EU nalažu i poslovanje po HCCP sistemu menadžmenta, koji podrazumeva strogu kontrolu proizvodnje voćnih sokova u svim njenim fazama – od branja voća do skladištenja sokova, sa ciljem da se spreče svi potencijalni propusti oji bi ugrozili bezbednost potrošača.

Pogled u budućnost
21. vek nudi savremenom potrošaču mnogo voćnih izazova: u vidu visokokvalitetnih sokova i nektara do najrazličitijih vrsta i kombinacija voća, u različitim, privlačnim ambalažama, prilagođenim svim profilima potrošača i različitim situacijama. Koncept ‘povratka prirodi’ odražava se i na industriju voćnih sokova. Edukovani potrošač u svetu je sve više zainteresovan za budućnost planete i svoju budućnost i bezbednost, pa je potražnja za 100% voćnim sokovima bez dodatka šećera, bez koncentrata i od voća iz biološke (organske) proizvodnje, sve veća. Naša zemlja, zahvaljujući proizvođačima koji su imali i znanja i kreativnosti da naprave ‘najbolji sok na svetu’, spremna je za nove izazove. Mi pravimo sokove po meri sveta!

PR department Fresh&Co.